• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUFilosofie matematiky
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    GOBERS: na to preci mame sluzby ceske (a jinych evropskych) posty, ne?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MAKOSHARK: Já bych četl také, ale tady to neseženu... :-(
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    To už jsme na to čtení minimálně čtyři, tak já jdu do knihovny. Kdy a jak začneme?
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    MAKOSHARK: to by "vojtovi" (sefuje mi diplomku na logice) udelalo urcite radost. ctu ji napreskacku taky a pokud tady budu, tak bych se klidne i nejak pridal.
    ZIKE: nevim, ale casto to ma smysl proto, ze naopak relativne casto potkas matematiky, kteri nereflektuji neevidentnost (cti: jde to i jinak (ted jsme cetl kusy z wit prednasek o filosofii matematiky a casti josu tam opravdu vyzivne zajimave; pripadne co takovy brouwer?)) sveho "zivotniho prostoru" a z pozice "ja prece vim, jak to je" se venuji "filosofii" [i kdyz mozna to je spise problem toho, ze se ne uplne studuji dejiny matematiky a dejiny jejich "zlomovych" bodu]
    WENCA
    WENCA --- ---
    uz to jede, asi nakej chvilkovej vypadek
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    Neobjeví se nabídka "request download ticket"?
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    WENCA: jj taky jsem nejak neprisel na to, jak to stahnout...
    WENCA
    WENCA --- ---
    MAKOSHARK: ten odkaz mi nefunguje :(
    WENCA
    WENCA --- ---
    Logika Gottloba Frega - Vojtěch Kolman - Filosofia - knihkupectví Kosmas.cz
    http://www.kosmas.cz/knihy/106146/logika-gottloba-frega/
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    Já ještě přihodím odkaz na 18 Unconventional Essays on the Nature of Mathematics.
    Ten Nuňez tam je taky.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    jako do toho cisla bych mozna investoval a kdybychom to pak opravdu cetli :))) ze by bylo konecne naky seriozni auditko na nyxu? :D
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    ja jsem to cetl nekolikrat a bylo mi to soukrome i vysvetleno...jakoze myslim, ze jsem to docela pobral, i kdyz mam radadi pozdni dilo ;) necekane...btw jeden muj kamos o tom delal prednasku (prave ten, ktery mi to pak vysvetloval) a pak mi poslal prezentaci, je docela dobra, tak ji jsem uploadnu, ale prosim moc nesirit ;)
    WENCA
    WENCA --- ---
    btw, cetl jste tu nekdo tractatus od wittgensteina? nebo jste se o to aspon nekdo pokousel? :)
    WENCA
    WENCA --- ---
    MAKOSHARK: jen si ji kupte, podporite dobrou vec. :)
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    WENCA: Myslím, že takových moc nebude:) Já ji nemám, ale půjčil bych si ji v knihovně.
    WENCA
    WENCA --- ---
    MAKOSHARK: zajimavej napad. :) je tu jeste nekdo, kdo tu knizku taky vlastni?
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    WENCA: Pak by stálo za úvahu společné klubové čtení s diskusí:)
    WENCA
    WENCA --- ---
    MAKOSHARK: porad ji ctu, ne nijak pravidelne. na to jsem moc velka lama.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    CHRAMOSTAK: Člověk má nějakou jasnou intuici přirozených čísel. Takže sice existují "nestandardní" modely aritmetiky, kde jsou prvky větší než libovolně velké přirozené číslo, tj. věta "existuje číslo, které je větší než všechna čísla, která vznikla konečnou aplikací funkce následník na nulu" je nevyvratitelná, přesto víme, že ve standardním modelu žádné takové číslo není, takže ji bereme jako nepravdivou.
    Problém ale je, co to je třeba standardní model teorie množin.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam