• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUFilosofie matematiky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HJBH: ad posledni veta: jako ze, hluboce si uvedomovat ze to 'videni jako' tedy provadi mysl dle sve setrvacnosti, arbitrarne, bez navaznosti na nejakou The Truth (TM); vicemene podle toho kterou language game ma zrovna nabootovanou. imho vede postupne k tomu ze neni potreba bojovat proti tomu ktera hra se zrovna promita = vsechny maji podobny princip, everything is stream of bytes. bezi skrze tebe nejaky vypocet a pak umres. hotovo, zbytek zivota mas dovolenou (muzes jit ucit algebru na vesnici treba, no big deal)

trochu to prehanim
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    HJBH: ajaj tady na nyxu jsou fakt sami gurove :) Nastvoval jsem uz docela davno jeden vas seminar, ale byl jsem lajdak, tak jsem musel prave o tomhle psat praci :))), neni to sice nic moc, spis dost shit, jsem tehdy jeste neumel poradne psat ;), ale naprosto relevantni k tematu, a navic mi udela radost, a zvlast tim chci udelat radost ymladris :))) a alespon si to treba i nekdo precte (krome vas..). Mimochodem jsme narazili na hodne zajimave tema...

http://i.nyx.cz/files/00/00/02/65/265966_076474b369f97981f14f.doc
    HJBH
    HJBH --- ---
    Pokusím se reagovat na několik posledních příspěvků.
    - Číst (nebo recitovat nebe naučit se nazpaměť) Traktát není nikdy naškodu. Ale přes zdánlivou jednoduchost je to extrémně složitá kniha, na první čtení naprosto nesrozumitelná. Stávající český překlad není úplně povedený, lépe sáhnout po originálu. Pokud by se i přesto do toho někdo pustil, doporučuji paralelně číst nějaký komentář či vysvětlující text. A pokud by takové čtení probíhalo na podzim v Brně, rád bych se přišel i podívat.
    - Jinak všechny zvu na seminář o Filosofických zkoumáních, odkaz níže.
    - Víceznačné obrázky jako králíkokachna jsou pro Witt. příklady, kdy má smysl říci, že vidím něco jako něco jiného. Např. Teď vidím tento obrázek jako kachnu. Takové vidění je vnitřně spojeno s jistým pojmem, konkrétně kachnou. To, že obrázky jsou víceznačné, nehraje až takovou roli. Klidně by dal vzít příklad vidění mraku jako beránka. Teď hodně zjednodušeně: Witt. na základě těchto příkladů argumentuje, že vidění (resp. vnímání obecně) nelze oddělit od myšlení. Neprobíhá žádná kontrakce viděného do významu, nýbrž významy jsou ve vidění již obsaženy. Je to kritika naivní psychologie, že člověk něco uvidí, vytvoří se mu mentální představa, ke které pak hledá pojmenování. (když teď tyto věty čtu, tak mám pocit, že jsem celou problematiky zjednodušil na hranici banality)
    - Nevím, jak mohu vědět, zda věci jsou či nejsou, i kdybych to věděl, tak nevím, jak mi takové vědění může dopomoci k čemukoliv.
    WENCA
    WENCA --- ---
    YMLADRIS: za komiks dik. je to vlastne to samy jako knizka udel genia.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    /files/000/002/265481_8481a4cfc0b82b316226/original.bin"https://is.muni.cz/predmety/predmet.pl?id=524706">https://is.muni.cz/predmety/predmet.pl?id=524706

a spis se smal, jako ze se do traktatu fakt spis nemam poustet, jako laik. no prectu si aspon ten komiks ;-)
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    A viděli jste to nedávno v Levných knihách?

Jinak zatím se můžete podívat na hydru.
    Je to hra, kdy jako Herákles usekáváte hydře hlavy a další jí podle určitých pravidel narůstají. Přesto s předpokladem existence nekonečné množiny ji v konečném čase zabijete (useknete nakonec všechny hlavy), a to dokonce nezávisle na strategii, tj. i když sekáte úplně náhodně.
    Bez předpokladu nekonečna to ale dokázat nejde.
    Tady na té stránce je ilustrativní aplet, kde si můžete likvidaci hydry vyzkoušet a získat nějakou intuici, že ta hydra prostě musí jít vždycky zabít. Takže příklad nějakého tvrzení o konečných objektech, které je intuitivně asi patrné, ale bez nekonečna nedokazatelné.
    WENCA
    WENCA --- ---
    ADAMBERNAU: jo, udel genia je na nastence. je to dobra knizka.
    ADAMBERNAU
    ADAMBERNAU --- ---
    KOKES: Jakou chceš odpověď? Humornou, anebo vážnou?
    KOKES
    KOKES --- ---
    ADAMBERNAU: tys vážně Adam Bernau? pozdravuje Tě CML:-)
    ADAMBERNAU
    ADAMBERNAU --- ---
    WENCA: Zájemcům o příběhy z Wittgensteinova života bych doporučil Monkův "Úděl génia", který se svého času prodával v Levných knihách za 19,- Anebobo Wuchterlova a Hubnerova "Wittgensteina", který vyšel ve Votobii.
    WENCA
    WENCA --- ---
    Wittgenstein manželku ekonoma Keynese např. přivedl k slzám, když na její výrok "to je ale krásný strom" odpověděl s upřeným pohledem: "co tím vlastně myslíte?"
    WENCA
    WENCA --- ---
    On his friend Ludwig Wittgenstein's return to Cambridge, Keynes famously wrote:
    Well, God has arrived. I met him on the 5.15 train.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    WENCA: já proti citátu nic nenamítám:)
    WENCA
    WENCA --- ---
    MAKOSHARK:to je citat z ty knizky. :))
    tak zacnem az si vsichni sezenou tu knizku, ja jsem ready.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    WENCA: Na skutečnosti našeho čtení je třeba se domluvit co nejvíc konkrétně, ať nezůstane jenom u plánů
    WENCA
    WENCA --- ---
    skutečnost je definována jazykem a jako taková vždy abstraktní
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    tak se teda taky pustim co nejdriv do sehnani te knizky....aaaach kniha o cislech <3 to je romantika :D
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    Nebo nějaké meziknihovní výpůjčky? Jestli to jde..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam