no jak tady DELTA 508 popisoval duvod dilatace casu, tak bych taky prispel svou uvahou jak jsem o tom premyslel kdyz jsem se setkal s STR.
1. Cas mi prijde spis neco jako pomocna berlicka pro cloveka. Cas jako takovy vychazi z pohybu, jinak receno neni-li pohyb , neni cas. Predstav si ze se v nasem vesmiru nic nehybe- tim myslim opravdu nic- ani elektrony v atomu ( i kdyz to neni mozne)- potom neni mozne jakkoli zmerit cas a je to velicina naprosto k nicemu. respektive pokud byy se neco takoveho (fiktivne) na nejaky okamzik stalo, nema cenu mluvit o tom na jak dlouhy okamzik se to stalo, protoze nelze rici jesli se to stalo na 2 sekundy nebo na 500 miliard let. (vlastne teoreticky se to muze dit v jednom kuse , ale neni moznost jak to zjistit, takze je to jedno)- takze to ze rychlost ovlivnuje cas je je pomerne logicke, nebot cas je odvozeny od rychlosti (coz je takove moje male kacirstvi, jelikoz ve fyzice je tomu prave naopak).
No a pak je tu uz zmineni poznatek ze v nasem casoprostoru je nejaka maximalni rychlost c . dalsimi uvahami jde dojit treba na to ze hmotne telesa se na tuto rychlost nemohou dostat. protoze kdyby ano tak se uz v jinych smerech(kmitani castic, pohyb elektronu) nemohou pohybovat jinak by doslo k prekroceni rychlosti cvetla (c). kdyby se nehybaly tak by nastal ten zmineny pripad ze by staly v case (coz take znamena dosahnuti absolutni nuly , coz dle termodynamickych zakonu nelze).
tato moje uvaha (aspon mi to tak prijde:D) `vysvetluje` proc dochazi k dilataci casu u rychlosti blizkych c , ale uz ne proc k tomu dochazi (byt nepatrne) u mensich rychlosti , takze tomu jeste neco chybi:)