• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROMANONWindows mobile
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    potrebuji narvat kontakty z tel na sim. Sim manager me fakuje s nejakym invalidnim parametrem. Tip?
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    MELOP: OSM funguje na naprosto identickem principu jako wikipedie. Tvori ji sami uzivatele. Kdyz by vsichni chteli jen brat a nikoliv prispet k jejimu zdokonalovani, nikdy by takovahle mapa nemohla vzniknout. Proste je to komunitni projekt, ktery bez uzivatelu-prispevatelu umre, zastara a bude k nicemu.
    A u takovyhle projektu je skutecne jedina rada - neco se ti nelibi? Nikdo ti nebrani to dat do poradku. Stejne jak u te wikipedie, pokud naleznes chybejici nebo nepresny udaj, taky ho tam muzes doplnit.
    MELOP
    MELOP --- ---
    MICTECH: Nepřu se. Potíž je v tom, že mně je v zásadě jedno, na jakém principu jsou OSM postavené.
    A chápu, že v nich nemůže být "každá mez", byť by to bylo fajn.

    Co mi jedno není, je to, že mne při navigování OSM "bez mrknutí oka" pošlou v opačném směru do jednosměrky, která je v daném místě odhadem nějakých 40+ let (nejméně!) a je zakreslená v jakékoli dostupné podrobné automapě dané obce.

    To nemluvím o problematickém zakreslení některých slepých ulic/silnic (původně průjezdné, později zaslepené), ale tam občas plavou i komerční mapy, byť i toto vidím jako problém, zejména, pokud je ta ulice slepá už nějakých 10+ let.

    Ve finále tohle všechno bohužel znamená, že jako podklad pro navigaci jsou OSM nepoužitelné - pokud se na ně nemůžu spolehnout tam, kde to znám (a tedy fakticky nepotřebuji), tak tím spíš se na ně nemůžu spolehnout tam, kde to neznám.

    Oprava chyb, která znamená faktické překreslení plánu dané obce... no nevím. Tohle prostě opravdu čeká na toho nadšeného kartografa (klidně amatéra - poctivý amatér je kolikrát lepší než šumařící profesionál), ale vím, že já to nebudu.
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    MELOP: Z tveho popisu je evidentni, ze nevis na jakem modelu jsou OSM postaveny.

    Zjednodusene receno je to neco jako Wikipedia, ale pro mapy.
    MELOP
    MELOP --- ---
    NIXIMOR: Netvoří ji kartografové? Tak možná i proto vypadá, tak jak vypadá... ;-)

    Z čistě uživatelského hlediska mne ovšem nezajímá, jak a kdo produkt tvoří. Míra chybovosti OSM je bohužel větší než malá - a tím to (nejen) pro mne hasne, vzhledem k existenci velkého množství komerčních alternativ (které jsou sice chybové taky, ale přece jen, v míře poněkud menší).
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    MELOP: Jenze cela OSM funguje tak, ze budto se obkresluje z fotomapy, nebo se kresli podle dat nasbiranych v terenu. Rozhodne ji netvori kartografove, ti tvori komercni mapy. Takze promin, argument ze nejsi svec neberu.
    MELOP
    MELOP --- ---
    NIXIMOR: A když budu mít malé boty, tak si je půjdu sám přešít... to ve většině případů asi ne, že?
    (abych parodoval K.H,Borovského, kterému je připisován výrok "nemusím být švec, abych poznal, že mám malé boty)

    Takže ve stejném duchu: nejsem kartograf, abych mohl překreslovat mapu, byť takovou, která je blbě.
    Protože jak už jsem napsal dříve, od spousty míst neexistují kvalitní mapové podklady dodnes - čímž jsou moje možnosti jakožto laického uživatele vyčerpány.
    Ta místa nelze kvalitně zmapovat letecky, zejména kvůli stromům (což je důvod, proč jejich mapy dodnes vypadají tak, jak vypadají), takže tohle prostě čeká na nějakého geniálního kartografa - kompletistu, který se zmapování všeho bude věnovat tělem i duší, tohle je mimo možnosti běžných přispěvatelů.
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    MELOP: Tak kdyz o takovem miste vis, neni nic jednodussiho nez si stahnout JOSM a patricnou cestu tam upravit, nic ti v tom nebrani :)
    MELOP
    MELOP --- ---
    WIL_M: Zas abych se jich zastal, faktem je, že sehnat kvalitní mapové podklady k určitým místům v ČR je fakt děsivý opruz, koneckonců, fakt, že i Teleatlas má ve svých produktech určité věci prokazatelně blbě cosi naznačuje...
    a vnitřky menších obcí nejsou mnohdy kvalitně zmapované dodnes - tady už narážíme na to, že ty byly vesměs i pod rozlišovací schopností běžně dostupných turistických map.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    MELOP: to je bohužel pravda, česká komunita OSM není patrně moc početná..mám pocit, že mají diskuzi i tady na nyxu
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KROMANON:
    zkus se mi poptat. dik :)
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    KOC256: ni to dela totez na HD. KOlega v praci rikal, ze to je v internim nastaveni cosi...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    KOC256: Mam TP2 na nem tomtoma a ten kdyz bezi tak nezhasina jede furt naplno.
    MELOP
    MELOP --- ---
    WIL_M: OpenStreet Maps jsou na řadě míst ČR přímo božsky nepřesné... pokud mohu soudit na základě míst, která znám, tak bych podle nich v žádném případě navigovat nechtěl.
    Pravda, ta místa jsou opravdové špeky, ale právě proto... mimochodem, jedno z nich měl/má blbě ve svých podkladech i Teleatlas... to jen pro úplnost.
    Je fakt, že u pěší turistiky to tolik vadit nebude (tam zas bude vadit absence jiných věcí), ale i tak je jisté varování na místě...

    Uznávám, že jako nouzová offline mapa to vyloženě špatné není, ale s ohledem na její nepřesnost bych to přirovnal k někdejším "socialistickým" autoatlasům... (navigace podle nich byla taky děs a hrůza).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    FEKASON:
    jezis tak jsem se splatl no :o) to bude asi touchpro2... to ale bude jedno proste to ma wokna...
    FEKASON
    FEKASON --- ---
    KOC256: Ehm, HD2pro existuje? A jestly jo, tak se moc rad necham poucit :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Známý měl na mě dotaz...
    má HD2PRO s iGO8 a i když má mobil na kabelu tak mu shasíná a po obnově (asi něco zmáčkne) se mu ten iGO nějak resetuje a nedrží zadaný cílový bod.

    Já iGO nepoužívám tak moc nevím co a kde a jak dělá ale třeba vám to bude jasnější... :)
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    DOBYTEK: FreeNavigator - používá openstreet mapy, stáhneš mapy a nahraješ do tlf místo online stahování ala google mapy ve Windows mobile
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    zkoušel už někdo Swype? šikovná věc, ale nebyl jsem schopen donutit je používat češtinu i když by snad údajně měla být uvnitř...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Ahoj,
    muzete mi nekdo poradit navigacni sw pro wm6? Potrebuji nejaky ktery zvlada pesi navigaci. Zkousel jsem IGO8, ale i v modu chodec mne nesmislne honila ulicema okolo parku misto po chodniku :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam