• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ERIDANISlévárenství
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Možná vysvětlím, co je to střední volná dráha:

    Při snižování tlaku plynu se snižuje jednak počet molekul (atomů) v jednotce objemu - objemová koncentrace plynu (n), jednak střední volná dráha molekul (L s čárkou nad L) - dráha, kterou urazí molekula mezi dvěma po sobě následujícími srážkami.

    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Tak se učím na zkoušku a ejhle, taková hezká informace:)

    V takzvaném kosmickém vakuu 10 na -13 ( nevím, jak se tu píše do exponentu ) je v objemu 1 cm čtvereční 33 molekul. Pokud jde o střední volnou dráhu molekul při různých tlacích, je její hodnota v kosmickém prostoru řádově 50x10 na 6 Km, to znamená, že molekuly látek , které jsou v kosmickém prostoru, mohou překonat vzdálenosti rovné meziplanetárním dříve, než dojde k jejich vzájemné srážce. Naproti tomu jsou molekuly plynu při atmosferickém tlaku tak stěsnány, že jejich střední volná dráha je omezena mylým pohybem stále se vzájemně srážejících molekul.

    pozn.: Pohyb částic plynu je nejdůležitějším jevem ve vakuové technice ( využití ve vakuových pecích ). Právě díky tomuto pohybu opouštějí molekuly čerpaný prostor. Nemohou-li se molekuly, které opustily čerpaný objem, do něj vrátit, je splněna hlavní podmínka získávání vakua.
    KILLIAN
    KILLIAN --- ---
    uff to je horko, kor dyz clovek svaruje :P
    neska ze me chcaly proudy vody.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    CYBERNETIXX: Tebe asi začnu mazat ty třešničko:)))

    Dneska jsem byla v ALFE slévárně obhlídnout terén. Lijí tam litinu a v menším množství i hliník. Je to taková trochu starobylá slévárna. Mají tam kuplovnu, ze které asi zaručené složení dostane jenom mág a pískové hospodářství příliš ouvej. Na bentonitovou výplňovou směs při regeneraci jen tak chrstnou vodu od oka, takže tři procenta vlhkosti nijak zvláť neklapne a pak mají jakýsi podivný mísič, co jim to ani nerozemele pořádně, ty hrudky. Mají ještě na modelovou směs kolový mýsič, což je už jiné kafe.

    V podstatě budou přecházet z kuplovny na elektrickou pec a chtějí vychytat lepší systém na regeneraci formovací směsy. Ze zdi jim kouká odpichový kanálek oné kuplovny, je to taková raritka.

    Tady malé foto -
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    BREBER: A nebo všeobecně pro všechny mašiny "1000 x V/pí x d". Přičemž v je řezná rychlost a d je průměr obrobku. Jinak by jsi měl mít na stojanovce nějakou stručnou tabulku (třeba na vnitřní straně krytu u řemenic nebo tak něco)
    BREBER
    BREBER --- ---
    vim, ze to sem uplne nepatri, ale pribuznejsi klub jsem nenasel...

    mam prosbu:

    rozjeli jsme s tatou stojanovou vrtacku - ma 4 prevody (zhruba 500, 1000, 1500, 2000 ot/min) a marne jsem hledal na netu tabulku otacek pro jednotlive prumery vrtaku.
    Ze skoly si pamatuji to, ze cim mensi vrtak, tim vetsi otacky a naopak, samozrejme v zavislosti na materialu...

    muzete me nekdo navest? pls do posty, dekuji
    KILLIAN
    KILLIAN --- ---
    a jen tak nahodou jsem nasel tohle:
    http://www.primamateria.net/
    moc pekna prace
    KILLIAN
    KILLIAN --- ---
    Home built foundry
    http://www.youtube.com/watch?v=kIRUJ_nfUtI

    Sand Casting - INTRODUCTION Philip White & jenny dunseath
    http://www.youtube.com/watch?v=Kmb5tivQ_bY

    KILLIAN
    KILLIAN --- ---
    ERIDANI: Zkratka tusim co na to budes potrebovat, ale nemam paru o tom jak dosahnout takoveho vysledku.

    Pripada mi to, jako by nekdo na plotnu hodil klubo dratu a pak do toho stoural klacikem.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    KILLIAN: Nerozumím, lépe mi to prosím vysvětli:)
    KILLIAN
    KILLIAN --- ---
    ERIDANI: asi bych ti vyprave,l jak jsem maloval obraz :D
    teda jako jinak zadnej... kdyzsetotakvezme
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    TRISSIE: Původně jsem studovala umělecké slévárenství na střední, pak po bakaláře a pak jsem nějak počebovala studovat a nejjednodušší bylo navázat, a tak jsem přešla na Technologii slévárenství. V podstatě stála chuť dělat něco kreativního, když jsem končila základku:)
    A proč ty děláš to ,co děláš?

    KUZZMA: V podstatě mě to napadlo na základě toho, že jsem ve zkouškovém místo hodin strávených u knih strávila kupu času na nyxu. Tak jsem si na sebe vymyslela takový chyták, který sice tento semestr nevyužiju, pač už mám hotovo, ale příští by to šlo:)
    S nahozením tématu máš pravdu. O něco jsem se pokoušela, ale zatím jsem tomu nedala moc času, takže je to takové, jaké to je. Samozřejmě budu ráda zjišťovat nové informace a když už je to můj obor, něco by mi to přeci jen mělo dávat:)

    KILLIAN: Pěkné:) Máš k tomu nějké obsáhlejší info? Třeba jak je to vyrobené?
    KILLIAN
    KILLIAN --- ---
    Paul Edmunds
    Sponge (detail)
    Galvanised wire
    KUZZMA
    KUZZMA --- ---
    CYBERNETIXX: K tem premenam... Jednou mi dal kamarad takovy papirek s kouzelnou formuli, pry neco jako "Sem ham foraz". Cca za 10 minut tvrdeho mentalniho treningu se zaclo menit uplne vsechno (olovo na zlato, strom na pozemni kukacku, kamarad na hromadu sracek). Od te doby verim, ze jde premenit cokoliv na cokoliv a nemusis byt zrovna jogin.

    ERIDANI: Kdyz uz jsem tu, proc jsi tohle forum zalozila? (Nemyslim to ve zlem.) Chces se neco dozvedet, neco rict, nebo neco probrat? Slevarenstvi je moc obecne tema... Nastol problem, treba zabihavost hlinikovych sloucenin, magnetismus Beta zeleza, kokilove vs. kontinualni liti:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ERIDANI: můžu se zeptat, co vede holku k zájmu o slévárenství? Je to takový dost neobvyklý koníček i u chlapa, natož u ženské :-)

    teda, já mám tak co říkat, materiálové inženýrství jsem měla jako druhou volbu oboru, ale vzali mě na ekonomiku strojírenských podniků :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    CYBERNETIXX: Ta vybrace těch prvků se mění i v závislosti na tlaku a teplotě, takže tvoje poznámka, ač je poutavá, tak je trochu málo. Vem si, že když máš stejné složení, tak můžeš mít pokaždé jinou strukturu. JInak ti narostou krystaly v závislosti právě na té teplotě a tlaku.

    Tak snad tím co tu píšeš neodradíš lidi, co přemýšlí, zda sledovat. Já sama jsem tomu zatím nenasadila žádnou laťku...
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    CYBERNETIXX: HE he:D No tak to není přeměna prvku v jiný. Ale hmotu z jednoho skupenství a různých struktur, to už by slévárenství dovedlo.

    Ahoj:)
    KILLIAN
    KILLIAN --- ---
    ERIDANI: Aha, mel jsem na mysli prvek a ten nezmenis i kdyz ho zbastis ;)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    KILLIAN: Fiborně:) Měl by si k tomu nějaké stanovisko?
    Hele já taky umím něco změnit na jinou hmotu. Třeba když něco zbaštím, že.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam