• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ERIDANISlévárenství
    Technologie výroby modelů, forem a jader, způsoby tavení a tavící agregáty, vytloukání z forem a cizelování, povrchová úprava, montáž. Prostě cokoliv, co se oboru slévárenství týká - od technologie, přes výrobu v továrnách, až po umělecké slévárenství. Můžete zde prezentovat svoje výtvory, nápady, rady, postřehy, připomínky:)
    Předem upozorňuji, že se neostýchám mazat.
    rozbalit záhlaví
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: ok, tak asi dobre.

    Ano, kvuli sireni tepla. Na dne prilepeny bude mit jine podminky.
    HYENA
    HYENA --- ---
    ERIDANI: Našel jsem různý poměry, nejčastější je 8-12% bentonitu, ale objevil jsem až 3:7, já jsem na 9% a nějak to drží, když to zmáčknu.

    Podlozim minisamotkama z kamínek, to je aby se prohřál i zespoda?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: Vaham nad tim pomerem bentonitu... Myslim ze mozna i mene, ale nepamatuji si to.
    Dej ten kelimek na samotky, mel by ti pod nim vzniknout nejaky prostor.
    HYENA
    HYENA --- ---
    ERIDANI: Tváří se to homogenně. Je to dost starý, minimálně 5 let, ale klidně to mnůže být i 15. V tý době ještě nebylo všechno náhražka doufám. Rozsekal jsem to mixérem na prach a smíchal s křemennym pískem 1:10 (nejjemnější co byl ve stavebninách, zrnka tak 0,5mm). Drží to po zmáčknutí po hromadě a dá se to rozpůlit aniž by se to rozsypalo, tak snad dobrý.

    Nákres nemám, dělám to jako vždycky podle toho, co je po ruce.

    Hmm, už vedle kelímku nemám moc místa, zkusim sehnat užší hořák. Když mi do toho něco nehodí vidle, tak o víkendu leju prvního zmetka! :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: jeden model ktery jsem kdysi chtela realizovat byl barel vylozeny samotkama. A to nemas nejaky nakres na tu pec, podle ceho by si to delal?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: rozhodne dokola

    Ty granule jsou cele jen bentonit? Neni to neco pouze obalene bentonitem?
    HYENA
    HYENA --- ---
    Abych umocnil punk, se kterým jsem se do toho pustil, připravím bentonit drcením granulí do kočičího záchodu (zbyl tu 5kg pytel po předchozím majiteli a já chovám kočky zásadně na volno, škoda to vyhodit žejo). Pec bude zatím z ytongu, abych si ověřil dostatečnou a přitom minimální potřebnou velikost + všechny featury, který se můžou hodit. Vrtání díry pro plamenomet je taky pohodlnější než do šamotu.

    Je lepší užší plamen poslat dokola kolem kelímku nebo tlustej přímo na něj? Nebude se moc rychle upalovat?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    JAKES: Dekuji za upozorneni
    JAKES
    JAKES --- ---
    Prosím, za syrova ...
    Netavíme síru :-)

    Ale jinak, jakákoliv vlhkost je zlo ...
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    tenhle vypadá asi nejlíp https://www.schmittmann-gmbh.de/en/ tak hledej něco podobného. Lycopodium
    A nebo jsme taky používali grafit. Ale nejsem si jistá, zda i za sirova.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: Obecně bych se hasičáku stejně raději vyhla. Možná budeš mít výhodnější koupit o jeden podobně veliký kelímek víc a tavit se dvěma kelímky zároveň. To pak ale potřebuješ parťáka, který by šel s tebou lít a hned navázal na tvé lití.

    Jinak krom odplynění nemusíš taveninu nijak upravovat, když jde o popelníky.
    Ještě když budeš chtít dohazovat další materiál do taveniny, protože ti hladina samozřejmě klesne, pak ho nezapomeň dát na nějaké suché teplé místo, ať se jakákoliv voda, i sebemenší množství nedostane do taveniny. Nechceš, aby to prskalo. To samé se ti může stát při lití, když je formovací směs příliš vlhká. Prostě voda do taveniny ne!
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: Hledala bych to pod pojmem !odplynění taveniny hliníku"
    Tady to má popsané i s fluxem 5.3. https://dspace.vsb.cz/...le/10084/119541/OBZ0003_FMMI_B2109_2109R038_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=n

    Dělící prášek jsem nikdy nesháněla, ale tady je nějaká nabídka https://www.industrystock.cz/...C3%AD-formovac%C3%AD-pr%C3%A1%C5%A1ek/product-result-cz-54730-0.html

    Hledej pro formování do pískových forem za sirova, pokud nebudeš dělat jinou metodou.

    S tím hasičákem budeš dělat nějakou povrchovou úpravu? Dělají se žáruvzdorné nátěry. Ty se ovšem dají používat i na nářadí se kterým budeš pracovat a dotýkat se taveniny. Vždy je dobré povrch taveniny před litím stáhnout od všech nečistot. Na to je taky takový šikovný nástroj.
    HYENA
    HYENA --- ---
    Díky moc za informace!

    Já se rozhodnul pro plyn. Jednak do kelímku nelítá bordel z uhlí a když nějakej amík počítal, že tavba 1kg hliníku ho vyjde v plynu na 1,5€ není co řešit. Indukci nebo odporovou bych zvládnul, ale ten plyn se mi líbí, že ho můžu použít i na ohřátí ocelových sekáčů a následné kování do špiček, stejně ho tu mám jenom na lepení IPY... tak aspoň nebude zahálet.

    Objednal jsem ten kelímek. Koukám, že to byl asi jejich poslední. Větší věci prostě roztavim v hasičáku. Tak jako tak začnu na poplelníku (kamarád kdysi nechával odlít s motivem vetřelce ve slévárně), to je takovej rozumně velkej kus na pokusy. Písek jsem sehnal přes známýho snad někde ze slévárny.

    Ještě jsem se chtěl zeptat... Kde berete mastek na děličku formy?

    A taky jsem se chtěl zeptat co to je ten flux? Já to znám jenom jako tavidlo pájky, ale to asi je jiná kalafuna na pájení než na sypání do hliníku :) To je na odebrání vodíku proti křehkosti jako u oceli? Je to nutný vždy? Je to nutný jenom na mechanicky namáhaný díly? Nenacházim správný klíčový slova při googlení...
    JAKES
    JAKES --- ---
    ERIDANI: Vím :-)
    Ale pokud je někde v lesích na statku, tak bude mít 3f a min. 35A jistič...
    Takže je to jedno.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    A jeste neco. Oliva ma doma koksovou pec. Ale plyn mi take prijde vhodnejsi. :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: Tech 5 kg si myslim, ze to zvlada pojmout. Pri hliniku o objemu 1,5 l si nejsem jista kolik to da na vahu, ale odhadem se domnivam ze mnohem mene. To si ovsem muzes spocitat. Pri liti jak hliniku, nebo bronzu pocitej ze chces + 2/3 vahy odlitku pro nalitky a vtokovou soustavu. Zvlast kdyz zatim experimentujes. V tomto zase hraje roli tloustka sten material. Daji se delat osery na udrzeni teploty nalitku, diky cemuz potrebujes mene materialu, ale pro zacatek je jednodussi se drzet toho mene komplikovaneho. Nevim jaky jil budes brat, ja jsem zvykla na bentonit, nebo na bronz jsme pouzivaly rajecky zeleny pisek. Ja bych treba pro formovani do pisku v improvizovanych podminkach moc nesla. Spis bych dala smes sadry s antukou.
    Ja jsem ale malo pank v tomto. Pisek na liti za syrova se potrebuje urcitou dobu zpracovavat idealne v kolovych misicich. Ty mas nejakou alternativu?

    Ja bych asi dneska vec udelala dvema zpusoby. A) sla bych k nekomu do slevarny a udelala to tam, nebo B) doma bych si udelala kokily a zavezla je do slevarny. Ty to hadam chces vse doma, cemuz rozumim. Asi jsi spravny blazen :)
    Ad hlinik: uplne nevim jake vlastnosti ti prinese miseni materialu. Je potreba vedet jak tenke steny odlitku napr budes mit vzhledem k zabihavosti. Disky kol budou mit dost slusne vlastnosti. Nedavala bych k tomu ani zadny jiny material, aby si zbytecne material nedegradoval. Uz jen tim, ze se pretavuje ztraci vlastnosti. Zbytky z obrobku bude nejmene zadouci kvalita. Jednak to vnasi do taveniny vice vzduchu a jednak i nejake oleje hadam.
    Zase je vhodne si uvedomit jake vlastnosti vyzadujes od odlitku. Podle toho vol material. V tabulkach si najdes hodnoty. Je dobre si uvedomit, ze material na odlitky ma jine vlastnosti nez material stvoreny k obrabeni. Casto je to o obsahu kremiku. Proste bych asi to miseni materialu zkousela na nenarocnem odlitku, treba popelnik ;)

    Ten vetsi kelimek jsem prehlidla. Za ty penize super :) na tech 1,8 l je to ale male.

    Jo a koroze. Do tavicicho kelimku idelane bez koroze. Dela to v materialu hrozny bordel. To jednoho nasere, kdyz to celkem vyjde a najednou se ti tam objevi vada.

    Souhlasim, ze grafitovy je fajn. Je stabilnejsi, nemisi se ti tolik do taveniny. Jen si u nej stoji za to davat pozor, at se neotukne.

    V marketu ve meste toho hadam moc nenajdes. Asi by si mel nejvyhodnejsi si vse nechat dorucit a to uz ti muze byt jedno odkud...

    Tak jsem napnuta, jak budes postupovat dal. Drzim palce a dekuji za oziveni :)

    Jinak pis, pokud pisu odpoved nejak blbe.


    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    JAKES: indukce zere
    JAKES
    JAKES --- ---
    Jestli máš cnc, alespoň ze začátku, Velké Hrubé Odlitky.
    Doděláš na cnc.
    Tj. stačí Ti obyčejný jemný křemičitý písek.

    Jaké video, na YT jsou jich mraky ...

    Umíš-li trochu s elektronikou, indukční pec ?
    HYENA
    HYENA --- ---
    Žádný šperky :) já se teda rozepíšu

    Bydlím v lese a mám to do civilizace daleko + nemám čas ani chuť jezdit do marketů pro cokoliv. No a hlavně mě baví ty věci vyrábět. Mám asi 30kg odřezků hliníkových profilů, nějaký disky z auta, desky ze 7075 (boží matroš kdyby tak nekorodoval), 6063 a podobně. Mám CNC frézku (na výrobu kopyt a truhlářskejch šablon super, občas frézuju hliník a měď), takže odřezky a zbytky sypu do barelů (když vim, co to je tak rozděluju i podle složení). No a je mi líto to odvézt do sběráku když si z toho můžu něco udělat. Pořád potřebuju různý držáky, nástroje a stíněný krabičky na elektroniku (outdoor, takže musí něco vydržet a to se neprodává nebo je šíleně drahý). Kýbl mosaznejch hylzen, co nacházim detektorem po rusákách v lesích kolem...

    Písek zkusím jemnej křemičitej podle YT návodu s jílem. Uvidím, jak to bude fungovat.
    Pec zkusím zatím z vysušenýho květináče než začnu řezat šamotky.

    Našel jsem i vetší kelímky, třeba poslední z tohohle seznamu
    https://advantage-fl.cz/...aveni/spotrebni-material/grafitove-kelimky/grafitovy-kelimek-pro-el-pec-2
    Jenže těch 5 kilo... prům 125mm s výškou 150mm mi vychází objem 1,8l (kdyby to byly vnitřní rozměry ve tvaru válce) takže to je váha toho kelímku a vnější rozměry? Největší díl, co už teď vím vím, že bych chtěl odlít a následně obrobit je středovej díl kladkovýho luku co bude mít skoro 1,5l. Ale dejme tomu, že tak velký kusy bych lil třeba z hasičáku, budou to jednotky kusů. Malejch věcí řekněme do půl litru objemu bych lil mnohem víc.

    Co jsem koukal na videa, tak ten grafit hrozně chválí, co vydrží. Jestli dá 100 tavení hliníku, tak těch 8 stovek klidně obětuju.

    Každýmu připadá, že si všechno představuju jako hurvínek válku. A má pravdu, jinak bych ale nikdy nic neudělal. Detektor kovů jsem si taky kompletně vyrobil a kamarád s mašinou za 30k dostává na každý vycházce dost na prdel. Kladkovej luk kromě tětivy (první jsem si radši nechal uplést, abych viděl, jak to má a může vypadat) - ten potřebuje ještě hodně úprav, ale to je vždycky, když si to děláš celý sám. Jakmile toho hurvínka někdo vysloví, beru to okamžitě jako výzvu :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: Pokud by si chtel delat neco vetsiho, nez sperky, tak jsem jen letmo nasla nabidku teto firmy. Aktualne nemam prehled jak to je s cenama a ani stavem, kdo kde co ma. Grafitove kelimky jsou drahe, nepohrdla bych ani keramickym. Prvne bych se ale zkusila zeptat slevaren v okoli, jestli neco nevyrazuji.
    Kontakty – SEEIF Ceramic, a.s.
    http://ceramic.cz/cs/kontakty/

    Kdyby si neuspel, rekni mi, zeptam se spoluzaka, jestli neco nemaji...

    Super, nekdo to tu uzivil :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam