• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JEZINKABusking ::::::: Pouliční hraní
    Klub o hraní na ulici (ať už jde o hudbu, nebo divadlo, nebo třeba žonglování), o zkušenostech jednotlivých buskerů, o situaci v ČR (nic moc, že?) , o tom jak nejúspěšněji buskovat v různých zemích a místech, o filmech a literatuře tématizující pouliční hraní atakdále atakdále ... Jakékoliv agresivní příspěvky typu: "buskeři jsou žebráci a nemají na ulici co dělat" nebo nějaké nesmyslné trollování si vyslouží RO.
    prostě busking- http://en.wikipedia.org/wiki/Busking


    Iniciativa Buskerville!
    http://www.facebook.com/group.php?gid=127249963976085&ref=ts

    rozbalit záhlaví
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    JARDAK: BuskerVille nebylo žádný hnutí, byli to tři lidi, kteří si prostě vždycky udělali trochu času, svolali nějaký demošky, napsali nějaký petice, sešli se s nějakejma politikama, napsali nějaký tiskovky a mluvili s nějakejma médiama. Ale to co píšeš ,je jak přes kopírák to, co slyším v podstatě od každýho buskera: mám problém se současným nastavením, chci hrát, ale nic dělat nebudu, protože nemám čas, případně - neuměl bych to. Já v Praze na ulici hraju jednou za uherák, buskeřím už akorát v létě při cestách do zahraničí, takže mě situace v Praze může bejt šumák, to si prostě musíte tady vyřešit vy :)
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    JEZINKA: ja na ty demosky chodil. a na ulici planujeme vystupovat poradne az pristi leto. a se soucasnym nastavenim budeme mit problem. ze bych rozjel nejaky podobny hnuti jako BuskerVille u me asi nehrozi, protoze uz tak se staram o nejaky neziskovy organizovani a nemel bych na to poradne cas. ale zkusim se poptat na nejakou pomoc.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    JARDAK: BuskerVille už de facto neexistuje. Divné, že sis toho nevšiml. Existuje jeho čistě virtuální duch jako skupina na FB a FB stránka věnovaná buskingu, kterou výjimečně aktualizuju, ale rozpadlo se to už před několika lety, vlastně hned po přijetí první vyhlášky o pouličním umění.

    Já jsem se tehdy hodně snažil vysílat signál mezi aktivní buskery, že by v tom měli buď pokračovat, nebo si vytvořit nějakou vlastní skupinu, která se bude scházet a věnovat se aktivismu, a tvořit partnera v debatě tomu magistrátu a lokálním lidem, kteří psali petice proti buskerům.

    Jenže pražští buskeři buď kopou každý za sebe, nebo jim nejdou kompromisy, nebo prostě neumí jednat s úřady a politiky, neumí tu PR práci s médii atd... či se jim do toho prostě nechce, smíří se s tím, jak to je a čekají, až zas někdo přijde zvenčí a začne se za ně bít.

    Takže se sešli jednou, na ničem se neshodli, a pak už nikdy. Takže jaksi není nikdo, kdo by mohl podat návrh na úpravu vyhlášky.

    Docela jsem vkládal naděje do toho projektu Praha žije hudbou, kteří dělali lidé od festivalu Mladí ladí jazz. Jenže se ukazuje, že tam nebude ta snaha kontinuální, jde spíš o sezónní pouliční akci. Trochu mě zklamalo, že vlastně využili busking k tomu, aby všude po městě nafrkali pódia s běžnými pódiovými muzikanty, a buskeři zase hráli druhé housle. Místo aby ty "hvězdy" dostali opravdu na ulici, mezi nás, tak ten festival fungoval ve dvojím gardu, byly podia a byly busking spoty: podepisovala se nějaká petice, tu pak Krnda a tehdejší zastupitelé uložili k ledu, až bude hotová analýza té vyhlášky: ten jejich zmršenej průzkum, co stál daňové poplatníky nehorázné prachy 350 tisíc, byl k prdu, takže to radši zametli pod koberec, aby se na to neupozornilo, a žádné zhodnocení vyhlášky se nekonalo dodnes.
    O tom ututlaném průzkumu třeba ZDE: http://denikreferendum.cz/...icni-umelci-v-praze-bojuji-s-vyhlaskou-mesto-mlci-o-vysledcich-pruzkumu

    Teď, jak píšeš, je jiné vedení, Piráti by si mohli upomenout na to, že kdysi dávno chodili na demonstrace BuskerVille a mávali tam pirátskými vlajkami tak mohutně, až se kolemjdoucímu mohlo zdát, že jde o pirátskou demonstraci.
    Leč asi by bylo fajn, kdyby jim to někdo připomenul!
    Kdo by to měl udělat?
    No přece ti, kteří v Praze hrají na ulicích a kteří tam opět chtějí hrát a chtějí tu hloupě napsanou vyhlášku předělat!
    Hlásí se někdo?
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    JEZINKA: zmenilo se nam vedeni Prahy, planuje to Buskerville nejak reflektovat? bude se podavat nejaky navrh na upravu vyhlasky?
    LOP4TA
    LOP4TA --- ---
    HODNEBUDESNEKDE: Ahoj luxusni pohodicka v primorskych letoviscich swinoujscie(PL)-ahlbeck-heringsdorf-bansin-usedom( ty uz jsou v nemecku). hromady turistu na dovolene u more... bez povoleni hrat 30 min- max hodku. takova klasika
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HODNEBUDESNEKDE: A jinak se dá i domluvit po hospodách na hraní minimálně za chlast a klobouk, ale záleží co hraješ, my jsme hráli klezmer. No ale je to už nějakej pátek, asi 4 roky nazpět, možná se to změnilo, nevím. A byli tam i milí lidi, napřed si nás vzala k sobě domu jedna starší baba a pak dvě mladý holky :D
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HODNEBUDESNEKDE: Varšava úplně na pohodu, bez povolení, nikdo neprudil, výdělek slušnej. V centru, v takovém tom obnoveném "historickém" centru, buď na náměstí nebo za kamenou branou. Prý by to mohlo v létě večer být dobré i na náplavce, ale to jsme nezkoušeli.
    LOP4TA
    LOP4TA --- ---
    HODNEBUDESNEKDE: zrovna se chystame tak ti za tyden muzu napsat :D ale jedeme na blind...
    HODNEBUDESNEKDE
    HODNEBUDESNEKDE --- ---
    Nazdárek lidé! je tady někdo, kdo má zkušenosti s buskingem v Polsku?..povolení, dobrý místa a tak?? jakákoliv rada nad zlato:))))
    TSKA_RESETKA
    TSKA_RESETKA --- ---
    !PRAGUE BUSKING! Hledam nekoho, kdo chce se mnou delat fireshow na Staromagu/Vaclavaku. Jako hrat nejspis. Moje fireshow ZDE na konci videa: https://www.youtube.com/watch?v=Ue0AQW-c1Ok&t=4s Potrebuji zarobit, a trosku se srovnat. Takze nekdo sikovnej, se hlaste, pls :) Nebo proste nekdo, kdo je tezce v pohode (ja jsem dost chaot a byvam dost na nervy), idealne kdo s tim ma nejake zkusenosti, ja po jedny 4yrminutovy show vydelala venku max litr,,,,, ve dvou max 1500 (tzn. 700), potrebovala bych tak trojku za show. :) :D (Jako 1500kc a 1500kc) Bylo by to stylem, 3 kratke shows za den. Resp.2 . Podle mista, casu, etc. Vydelek pul napul. Vymyslet trosku koncept, a tak. Aby to melo hlavu a patu. Ty penize se daji vydelat v klidu, ale clovek musi mit to know-how. Ktery ja mam tak napul, a potrebuji to doladit.

    To s tema nastrojema v Barcelone je kruty, myslela jsem, ze La Rambla by mela bejt v klidu.. Ale evidentne jsem sto let za opicema. :D :)


    RAFEK47: Kruty prispevek. :)

    RAFEK47: :D Ostry.
    AAANN
    AAANN --- ---
    RAFEK47: Ty jo, díky moc za spoustu užitečných informací :) Tak hold Barcelonu vynecháme :) a zkusíme to jinde. Díky moc za velice obsáhlou odpověď :)
    RAFEK47
    RAFEK47 --- ---
    Ser músico callejero en Barcelona: ​​un día el Ayuntamiento te multa y al siguiente te contrata
    http://www.eldiario.es/...elona/callejero-Barcelona-Ayuntamiento-siguiente-contrata_0_551195175.html

    Podle tohoto clanku: 204 zabavenych nastroju v roce 2013, 616 v roce 2014 a 1.042 v roce 2015.
    Je tam taky psano, ze dostanes pokutu a dokud ji nezaplatis, tak svuj nastroj nedostanes zpatky. A ze spousta muzikantu si svoje nastroje na ulici nebere, ale ze si berou nejake nekvalitni o ktere kdyztak mohou prijit.
    A ze vetsinu zabavenych nastroju si nikdo nevyzvedne, ze konci po 2 mesicich ve skolach a nebo se nici.

    Tady je web asociace kde se da o povoleni zazadat: http://www.amuc.galeon.com/
    RAFEK47
    RAFEK47 --- ---
    JEZINKA: No asi tak. Uz si nezvpominam jestli tohle platilo jen pro hudebniky, nebo i pro zive sochy, zonglery a tak.

    Navic mam pocit ze cely web te buskerske asociace byl v katalanstine, takze jsem se musel jit zeptat co a jak osobne.

    Slysel jsem ze treba takovy Madrid je celkem v pohode, ze povoleni nepotrebujes, ale nevim, zatim jsem tam nehral.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    RAFEK47: hustý. tyjo, zlatá praha, pořád ještě...
    RAFEK47
    RAFEK47 --- ---
    AAANN: Cau, v Barcelone existujou 2 druhy povoleni, to jedno je pro mesto a dalsi je pro metro. Nevim jak to funguje s tim pro metro.

    Povoleni pro mesto zarizuje nejaka buskerska asociace, muzu dohledat.

    2 roky zpatky jsem se snazil dostat povoleni pro mesto, prijde mi to skoro nemozne a regulace jsou neskutecne.
    - Jde o to zazadat jen 2 tydny v roce, a to posledni 2 tydny v lednu, povoleni je na jeden rok
    - Vyplnis nejake papiry (vsechno ve spanelstine), co hrajes, na co hrajes a tak
    - Potom cekas na vyber (vsechno je to pocitacem pry), nikdo ti ani dopredu nerekne kolik novych povoleni se ten rok vyda
    - V roce 2015 to bylo 27 volnych mist na asi 150 zadosti
    - Zvlastni ze nikoho nezjimaji nejake zvukove, video nahravky apod, jen vyplnene formulare
    - Tech 27 mist se uvolnilo po lidech kterym ho neprodlouzili z lonskeho roku
    - Cela tahle sranda funguje tak, ze se musis na zacatku tydne hlasit v te asociaci a oni ti vylosujou treba 2 casy a 2 fleky z povolenych mist (neni jich az tak moc). Tak reknou, hrajes La Rambla ctvrtek od 15 do 16:30 a pak jiny flek treba utery ve 14, pokud ti nevyjde pocasi mas smulu
    - Chapu to tak, ze se tam musis dostavit nejak pravidelne a byt aktivni busker nekolik mesicu v roce (tusim asi 6), jinak ti povoleni neprodlouzi do dalsiho roku
    - Na Barcu zapomen pokud se tam chystas jen na chvili
    - Pokuta za busking bez povoleni je tusim 300euro, s tim ze dokud nezaplatis, zabavi ti nastroje, takze bych to moc neriskoval bez povoleni

    Podle me to v praxi funguje tak, ze pokud se ti nejakou nahodou podari povoleni dostat, pak muzes hrat pokud je nekde volny flek z tech povolenych mist. ale to je moje teorie, pocitam ze si to aktivni buskeri dost hlidaji.

    Doporucuju hrat v jinych mestech kolem Barcy, Sitges, Villanova, Trragona apod.... Tam sice policajti obcas prudi, ale neni to takova hruza a vetsinou jen upozorni ze budto to neni mozne a nebo ze bys mel mit povoleni, nebo te poslou nekam jinam. Co jsem slysel, tak v Barce po buskerech bez povoleni jdou tezce.

    Tot situace v roce 2015, mozna se neco zmenilo.

    Co se metra tyce, vubec nevim jak to funguje a kdyby nekdo vedel, fakt bych to uvital.
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    rekl bych, ze je tam uz tak hodne naskillovanych mistnich performeru. osobne v mym oboru bych nevozil jehlici do lesa :)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    AAANN: prej blbý, podrobnosti ale neznám, jen jsem slyšel hodně buskerů hudrat na to, že barce už to není co bejvalo.
    AAANN
    AAANN --- ---
    Chci se zeptat, jak je povolený busking ve Španělsku, konkrétně, Barcelona. Máte někdo zkušenosti?
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    ja mel pocit ze je to spis lakacka pred obchodem. to je asi tak jediny co se s tim da delat :)
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    _T_: Jak asi probíhá takovejhle byznys..pronajneš si lešení za 8set na den? nevěřim, že by to někdo dělal v hodinovce a poctivě odvedl co vybere..
    _T_
    _T_ --- ---
    JEZINKA: jakoze fakt...nekdo najial brigadniky aby za nej sedeli jako levitujici socha...hnus velebnosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam