• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREBRALLomy opuštěné i činné
    TUILE
    TUILE --- ---
    v padesatejch letech vychazely publikace v jednotlivejch okresek Soupis lomu CSSR.
    bohuzel nevyslo to pro vsechny okresy, ale asi 20 bylo zpracovanejch.
    ty knizky maj na klarove v ceskym geologickym ustavu.
    (sou bez obrazky teda)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: + celkový pohled
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Zajímavý projekt na využití lomu .. Trochu z toho až mrazí..

Songjiang Hotel, Songjiang, Shanghai, China

JEZEVCIK
    JEZEVCIK --- ---
    A pár dalších zde.
    JEZEVCIK
    JEZEVCIK --- ---
    Činný lom "Zárubka v Prosetíně. Fotka stará asi 2 nebo 3 roky. Teď už vypadá zase jinak :-)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Book. V lomech jsem stravila mladi. Lomy jsou krasne
    EOS
    EOS --- ---
    A takovej to byl krásně zapomenutej ďůlek.

Koukám na stránkách tunelu na mapu a tu zelenou "Bájnou štolu" pod Zavadilku. To by mě zajímalo, kam by se asi z tý vozila rubanina..

TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    EOS: Lom Čížovec - stav v roce 2006 a v říjnu 2008.. Docela jsem koukla, jak to šlo do kytek.. :-( Byla jsem zvědavá, jak se to tam za ty dva roky změnilo, ale tohle jsem nečekala..

Jinak když jsme tam byli teď na podzim, bylo to přístupný (žádný ploty, jen závora), ale byla tam maringotka ověšená kamerama a v ní člověk, který hned vyběhnul. Nicméně se s ním dalo vcelku mluvit a po našem ujištění, že tam potřebuju jenom kvůli focení a diplomce, nás tam pustil..
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    PREBRAL: Pro srovnání - Holý vrch 1954:
    Holý vrch 1954
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    Mimochodem, tohle jsem kdysi našel na nějakých (už asi zmizelých) trampských stránkách, popsáno jako "Roblín 1965". Teoreticky by to mohla být Kréta - kaňonovitý starý lom na Holém vrchu, dneska spojený do toho hlavního. Ale jistej si nejsem, takže kdyby náhodou šel kolem nějaký pamětník...
    Photobucket
    EOS
    EOS --- ---
    A jo, už to vidím: "..možnost dopravy rubaniny až téměř k lomu po železnici "
    EOS
    EOS --- ---
    TAMARIX: Doprčic. Doufám, že budou jezdit jen tam, kam vede cesta a nechaj aspoň starej.
    P.S. Nevíte, jestli jsou tam ještě koleje a jestli venku, nebo za plotem? Celkem mě to překvapilo, že je zas Čížovec oplocenej. Ani nevím, jestli všechno, nebo jen od silnice..
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    TAMARIX: Nojo, něco jsem o tom zaslech, ale doteď jenom z pochybných zdrojů (krasové šeptanda a tak). Lomu škoda, ale z tohohle popisu to vypadá, že tam snad chtějí aspoň nějaké "tvary" zachovat. Na rekultivacích typu "aplanovat-osázet trním" se většinou turistické cesty neplánují a Holý vrch je jinak celkem daleko ode všeho, aby přes to nějaká turistická cesta vedla "přirozeně". Ale to už moc spekuluju...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ZUZKAOU: Tak tak, prostě je to fascinující.. :-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PREBRAL: Jojo, počítalo se s tím, že se to propojí s již dotěženým lomem Čížovec a vybuduje se tam rekreační areál. Předběžné studie dokonce existují a nevypadá to až tak zle. Každopádně podle nejnovějších informací se oba lomy zavezou rubaninou z železničního tunelu, který propojí Prahu s Berounem (viz. www.praha-beroun.cz).
    EOS
    EOS --- ---
    PREBRAL: A co je to zas za frmol v té staré severní části? Už tam byl klídek..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Já uznávám že co se estetiky týče jsem magor, ale krátkodobě uslintávám i třeba s povrchových dolů v mostecké pánvi. (a miluju vítkovické železárny)

Je to tak ohavný, až je to strašne silný. Ale žít bych u toho nechtěla.
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    EOS: Podle plánů někdy z konce 90. let měl bejt letos snad už zatopenej i Holý vrch, ale holtsi ještě počkáme :-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    FOSILIE: Jojo, je to v podstatě nadpis první z 10 zásad lomové relitalizace. Celé to zní: Lomy při správné morfologické péči nemusí být jizvami v krajině, ale mohou patřit mezi její nejhodnotnější časti. Atd.. Ale prostě se mi to líbí, že lomy jsou krásné. Protože jsou. :-)
    EOS
    EOS --- ---
    Koukám, jak se kruháč zatápí. Už by ho mohli pomalu opustit, aby byl krásnej.. ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam