• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUBICNecronomicon
    Necronomicon , Al Azíf vše o něm
    rozbalit záhlaví
    GAF
    GAF --- ---
    GOBERS: Sakra, právě jsi rozšířil můj aktivní Archetypální potencionál o další ...hrozbu .(

    Ale nemám ti to za zlé. To se pravda nikdy mít nemůže.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GAF: Pokud to ovšem není jako v onom slovutném zombie-filmu: http://www.youtube.com/watch?v=xlp2uPXUQ1I že ano... ;-)
    GAF
    GAF --- ---
    GOBERS: Aááh, pán je klerik. No ještě líp. Vedlejší postava, která se často příběhem jen mihne, ale má blahodárný nebo užitečný vliv na postavy hlavní a málokdy umírá.

    Paráda.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GAF: Já mám pro strach uděláno a knihu exorcismů vždy po ruce. ;-)))
    GAF
    GAF --- ---
    GOBERS: ty si koleduješ, pomáhat mu, GOBERSi.... tsss... odvážnej jsi, - No dobře. Právě tací přežívají nejlépe a nejdzdravěji. Zase jako dobrý, vlastně, no...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOUBIC: Encyclopedia Cthulhiana je na Amazonu v použitých knihách už od 24 USD, což je při současné padající ceně dolaru pomalu méně, než co stojí normální nová česká kniha v našich knihkupectvích.

    Jinak pokud jde o odpovídání tak klikni levým myšítkem na ikonku u příspěvku, na který chceš odpovídat a vyber "odpovědět".
    GAF
    GAF --- ---
    ...vyšitý... pardon
    GAF
    GAF --- ---
    KOUBIC: ty jsi přesně jak vyšití z HPL povídek, zdá se mi. Hlavní hrdina, který nezištně a s upřímně nevinným zájmem a nějakou tou zvláštní napůl skrytou vlastností-schopností bádá ve věcech Starých, Prastarých, Kultech a Snech (ty k tomu patří okrajově totiž).

    A tak teda dál bádá, prožije ten příběh plný nebezpečí, dobrodružství a temna a krásy a všechno přežije vlastně dobře. Jen ostatní kolem chcípnou nejhroznější smrtí za vyňětí duše z pojetí vesmíru a tváří v tvář chaosům rouhajícím se do očí stvoření samotnému.

    Což mě teprve přivádí k odpovědi.

    I když dávat a přispívat občas nezištně a s legrací peníze někomu jen tak mě baví, obávám se, že v tomto případě, jelikož nejsem "hlavním hrdinou" bych se se zlou potázal :D

    Leda snad vzpomenout na příběh, kde to celé přineslo plus i kamarádům hlavního hrdiny. Chudák HPL... byl tak sám a ve všech viděl jejich konce... Hrůzné konce... Příšer-aaaaaaaargh... ta ruka! Ta příliš dlouhá ruka co místo nehtů má telelící se výrustky!!!
    KOUBIC
    KOUBIC --- ---
    omlouvám se ale ještě jsem nepřišel na to jak psát přímo vám takže to řeším touhle dementní formou

    Gobers: ale nejseeem :D

    CHIMAIRA606: No mezi ty nejznámější patři P.J.Carroll a Phil Hine. Pak S.Sonnet či jak se jmenuje to jsou ti kteří jsou vidět. Pak jsou to hlavně řády asi nejznámější Esoteric Order of Dagon a Starry wisdom, Cult of Cthulhu - Order of Absu raději nepočítám to je děs a hrůza. To jsou chaos magické "školy". Každá to bere úplně za jinej konec ale stále tahají za to samé chapadlo.

    100 USD je sakra moc. Já jsem teď bez peněz koupil jsem Book of Eibon, Necronomicon od Turnera Heye, Necronomicon od Chaosium má levá ruka koupila za nehorázné prachy Spraguovu kaligrafičnost Al Azíf kde ani obrázky nejsou. A pak Liber Koth to je vážně super práce člena Esoteric Order of Dagon.
    pokud de o ty opravdu mastné rouhavosti co by se hodily a pokud mě jooo jebne tak je asi z peněz našeho Templu zakoupíme jsou spisy Liber Yog Sothoth a druhou knihu od stejného autora, ty spisy řádů se osvědčily jako promakaný.

    Na překladu všeho pracujem. Potřebuju to pro svou knihu kde bude syntéza všeho co mě kdy ohledně Necronomiconu napadlo rozbory versí magické postupy etc ... postupně to hodím celé na stránky.
    Co bych opravdu moc potřeboval je Encyclopedia Cthulhiana kdyby někdo věděl kde jí splašit nejlépe v elektronické podobě ale to leda ve Snové zemi.

    Pokud by někdo chtěl přispět na koupi knih tak se opravdu zlobit nebudu :D samozřejmě bych poslal scan



    CHIMAIRA606
    CHIMAIRA606 --- ---
    popř. doporučuji snadněji sehnatelnou biografii od Sprague de Campa: http://www.qusoor.com/Essays/Camp.htm
    CHIMAIRA606
    CHIMAIRA606 --- ---
    KOUBIC: no koukám, že v tom máš jasno :-)
    Btw. kteří chaosmágové se kromě tebe k mýtu cthulhu hlásí? Nějak to nesleduji?

    Co jsem koukal tak ty sebrané dopisy stojí 100USD za kus, což je docela dost a pokud to někdo mezitím nezascannoval, tak jsi odkázán na nějaký zahraniční antík
    co je on-line tak: viz. http://www.hplovecraft.com/writings/letters/
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOUBIC: Jsi zlý a ošklivý! :-D
    KOUBIC
    KOUBIC --- ---
    jj přesně tak tam to šlo tak daleko že i ženské a mužské aspekty měl každý bůh/bohyně. asi to bylo vlivem toho brutálního míchání kultur sumerů a akkadů oni tyhle dvě kulury jsou jak nebe a dudy a jak hezky to nakonec poskládali.
    mimochodem když kouknu na judaismus a co dokázal vytěžit ze Starého zákona, myslím Kabalu, tak se nedivím že nikdy nepřijmou ten škvár zvanej Nový zákon. Když oni měli tak brilantně poskládanou kosmogenesi.

    dobře uděláme kompromis G!lgameš :D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOUBIC: No tak víš co... ona skoro žádná z postav sumero-akkadské mytologie není vysloveně pozitivní nebo vysloveně negativní. Každá má ty i ty aspekty. A to se týká jak 'vyšších' bohů, tak všech těch možných i nemožných nižších božských stvoření.

    Jo a ještě taková prosbička: nemohl bys raději psát Gilgameš? Na to Bilgameš se fakt nedá koukat... ;)
    KOUBIC
    KOUBIC --- ---
    tím pouštním démonem je Pazuzu, jeho kejkle jsou v Exorcist dvojce a Beginning či jak se to jmenovalo. Tento démon je sice nositelem nemocí ale je též ochraným démonem proti Lamaštu, vražedkyni novorozenat, jeho idol se zavěšoval kolem krku nebo dával do patřičné místnosti tuším že zakopaný pod zem. V Simonově N je ještě k vidění Humwave což není nikdo jiný než Bilgamešův Chuvava.

    Nemáte někdo ony Lovecraftovy dopisy? Dost rád bych si v nich početl.
    No Beriaux se dost inspiruje Mýtem, Voudon je takový voodoo chapadlatý, oběvují se tam duchové vodních mágů a jejich krále což identifikujem jako hlubinné a Dagona. Po praxi s Voudonem jsem měl skvělý Lovecraftoidní sen.
    Chorozon jako Yog Sothoth je nesmysl mám pocit že to je zapříčiněno tím že Chorozon je podobný Kronos tj čas. Strážci prahu je nejblíže Cthulhu.
    Jinak teď se k Mýtu hlásíme hlavně my Chaos mágové, můj oblíbenec Phil Hine dává chappadla taky úplně všude.
    CHIMAIRA606
    CHIMAIRA606 --- ---
    GOBERS: nejsem odborník na mezopotámskou mytologii + nepovažuju sumerskou nebo jakoukoliv předovýchodní inspiraci v rámci Necronomiconu za nějak podstatnou (jednomu tomu grimoáru vévodí tuším nějací 3 pouštní démoni, ale nebudu spekulovat) --- Lovecraftova idea je v tomto ohledu jasná --- on tě defacto zrazuje, abys to nevolal, protože je to mrtvé, mimo tento věk , primárně nepřátelské... volají to šílenci nebo se to neštastníkům otevírá samo

    no samozřejmě moderní magie to uchopuje (jak sem psal Grant, Bertiaux) a identifikuje s Choronozonem, ktr je pro jisté thelémské odpadlíky dobrou entitou a který stráží portál do jiných světů (Grant to tuším identifikuje s Yog-Sothothem) - nicméně oba autoři už při četbě dávají jasně najevo, kam tento systém vede a jaká rizika to nese
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CHIMAIRA606: volat sumerské pouštní démony ... je dle mého navíc nesmysl a tak trochu proti zdravému rozumu

    No tak ne nutně pouštní démony, ale třeba taková božstva jako Enki, Innana, Enlil, atd... proč by to mělo být proti zdravému rozumu více než božstva jiných mytologických okruhů? Zvlášť když tihle jsou opravdu (pra)staří. ;-)
    CHIMAIRA606
    CHIMAIRA606 --- ---
    SCHWEPZ: zajímavé téma :)

    V první řadě se L inspiroval v Blavatské a Knize Dzyan, ktr B stáhla z astrálu (na hašiši mimojiné) - u nás vyšla stejnojmenná kniha pod jménem Blavatské, napsal to ale někdo jinej a tam je výborná studie, kde je ten vliv dost jasně zdokumentovanej.
    Druhá věc je ta, že L byl hyperinteligentní děcko, co od 4 četlo, v 6i i latinsky a řecky atd. - dokud se nějak nezhroutil - no co jsem se dopátral, tak jeho děda byl snad zednář a měl v knihovně nějaký takový ty klasický grimoáry a malej L to četl - co se z korespondence dá vyčíst, tak se mu zjevovaly podobné entity pod těmito jmény a on to logicky psychicky neustál --- dál bych nerad spekuloval...

    druhá věc jsou ty verze - vznikla fáma a x fikcí, že ta knížka fakt existuje - viz ty sumerské grimoáry apod. - osobně to neberu moc vážně - hodně to smrdí Fraternitas Saturni, hlavně když člověk vidí tu posedlost středověkejma pantaklama... to, že na to Lovecraft naráží je jiná věc - osobně preferuju mezoamerickou mytologii...

    pokud se někdo prakticky inspiroval Necronomiconem, tak to byl Grant a Bertiaux - zejména B uvádí hodně zajímavé poznámky na toto téma - volat sumerské pouštní démony a démony neštovic je dle mého navíc nesmysl a tak trochu proti zdravému rozumu
    sami Prastaří nejsou člověku naklonění a většina práce s nimi je někde v rozhraní, kde by na to člověk měl sahat velmi velmi opatrně ...

    SHEALA
    SHEALA --- ---
    no, a Necrotelecomnicom, alias liber paginarum fulvarum, je pro vas tez zajimavy ?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOUBIC: šumerského grimoaru

    Hihihi... Šumer psal snad naposledy Bedřich Hrozný někdy před 2. světovou válkou. To je podobné jako Žaponsko.
    KOUBIC
    KOUBIC --- ---
    Necronomicon Lovecraftuv je knihou která v naší rovině neexistuje. Je pravda že HPL vycházel z realné mytologie ale kniha jako taková je jeho dílo pro lepší přehlednost je fajn pojmenovat si HPL knihu jako Kitab Al Azíf. Pak tu je Simonův Necronomicon to je pokus o vytvoření šumerského grimoaru. ale opravdu pouze pokus. Jsou tam chyby jak hrom. Rozhodně to ale neubírá síle obouch svazků jakožto funkčních grimoarů. Když se podíváme na Cthulhu Myth dojdeme k závěru že tak propracovanou mytologii nenajdeme nikde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam