• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    ja o tom prave taky docela uvazuju...
    a co ze chces jit od toho?
    TARI
    TARI --- ---
    GRETKA: velmi je v kurzu Švédsko..
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: neurologie mě baví, vlastně jsem ji chtěla dělat už na gymplu :)
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    a jaka je neurologie? bavi(la) / nebavi(la)?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    Dekuji Gatta_Nera za reklamu na tohle forum v Medicine, diky niz jsem ho objevil.

Touhle dobou jsem tri mesice v Parizi na stazi kvuli PhD a pote nastupuji na detskou kliniku do Heidelbergu jako sekundar, takze pote muzu sdelit co to obnasi tam pracovat.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: ono to zas az tak zle neni, vse je relativni; daji se najit ruzne taktiky jak z toho vyjit "neporazen(a)"
    - hodne srotit, dopadnout dobre, moct si opravdu vybrat coz je cca do 1 500 (az do 2 500 podle specializace) z tech cca 7 000 lidi co ty statnice pisou.
    - na tri az pet let odjet daleko od rodiny, kvuli atestaci a pak se vratit; s tim, ze todle neni uplne jasny jak dopadne, taky jsem si myslela, ze se po studiich vratim do Cech, ted uz to vidim dost jinak... :oD
    - nebo slevit na specializaci..... coz je asi nejhorsi reseni.
    Jenze si to chce uvedomit, ze velka cast mediku vlastne nevi co chce delat... s tim, ze clovek ma pravo zmenit obor, ale jen na ten co jeste byl ve vyberu, kdyz si on vybiral, tudiz se vracime k bodu jedna, chce to proste srotit :O)

Jak jsem se dostala do fr :))) za prve jsem sem strasne chtela!!! nasla si fakultu a pak uz se to nejak zaridilo ;) Potkala sveho mileho a prestehovala se k nemu :)
    A taky to chce vedet, ze ve Francii, kdyz se clovek v maturitni rocniku prihlasi na fakultu (ne na vysokou skolu, tady je to desny rozdil) tak ho museji vzit! Maturita = vstupenka na fakultu. Ne jako v CR kde jsou prijimacky. Tady jsou prijimacky jen na vysoke skoly, a lidi se na ne 2-3 roky pripravuji...
    Medina se studuje na fakultach, tudiz se to chce zapsat v maturitnim rocniku jako v CR a pote projit sitem prvaku, to je prvni srovnani do rady a berou cca 6-10% lidi, s tim, ze clovek ma pravo jednou opakovat tendle prvni rocnik.
    Tudiz zapsat se na fakultu nebyl problem, ale prvak jsem dala az po druhe.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    GRETKA: systém udělování míst ve Francii ti vůbec nezávidím. Něco podobného mají vojenští lékaři u v ČR, spousta z nich dostane umístěnku do místa nebo oboru, který nechtěli.
    A jak jsi se dostala do FR?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    TARI: a kam presne do zahranici miris, muzu-li se zeptat. Sama studuji od prvaku ve FR a vubec mne depky co se tyce atestaci neprepadaji, rozhodne se vic bojim statnic, pac zde jsou statni :), psaci a podle vysledku nam daji poradi, a prvni si vybira prvni - specializaci a region, druhy si vybira druhy atd atd, pocet mist pro kazdou specializaci je limitovany, ale na kazdeho dojde, jen si clovek neni vubec jisty zda na nej zbude misto v tom jeho regionu, a v te jeho vysnene specializaci..... Ted jsem ve ctvrtaku.
    TARI
    TARI --- ---
    GATTA_NERA: díky..to rozhodně potřeba bude a hodně:-))značná část páťáku přede mnou:-))
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    TARI: tak hodně štěstí :)
    TARI
    TARI --- ---
    GATTA_NERA: mě to tu dost štve..ám pár kamarádů krátce po škole a je to bída..trochu jsem se informovala a dostala jsem depku..pak jsem si přečetla něco o zahraničí, navštívila seminář, kde byl doktor pracující v zahraničí a povídal o "své" zemi..nic moc mě tu nedrží, takže to zkusím
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    TARI: tak tomu rozumím....já jsem nad tím taky jednu chvíli přemýšlela, ale zvítězila pohodlnost
    TARI
    TARI --- ---
    GATTA_NERA: mám představu o specializaci a výrazně uvažuji o opuštění republiky..začínám podnikatpro jistotu přípravy..
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    TARI: a už přemýšlíš co dál? já už jsem 2 roky v praxi, všechny státnice na té naší pokrokové fakultě jsem přežila
    TARI
    TARI --- ---
    GATTA_NERA: tomu rozumím..já jsem teď v páťáku, takže ještě holt chvíli přežít...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: moc hezkej dokument
    :)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    TARI: tak to jsme studovaly na stejné fakultě :)
    Mimochodem, taky nesnáším povlíkání postele ve službě :/
    TARI
    TARI --- ---
    GATTA_NERA: dokument je dost dobrý..doktora Dušku jsem měla na přednášky z chemie a potom z ARA a je hodně dobrej..dost fajn člověk..a dokument se mi moc líbil, velmi trefné
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    já trochu uvažuju jít na přechodnou dobu k farmaceutické firmě. Nemáty tady někdo zkušenosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam