• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    a co rikas na povedomi o neurolozich a neurologii vubec? :)

rikal jsem na praxi z interny, ze bych chtel delat neurologii a oni na to: "ale je to docela uzkej obor...fakt to chces delat?", nebo jeden internista ve skole: "neurologove? ti vam nikdy nic presne nereknou", a pak neurology jeste kritizoval, za to, ze nejsou schopni nejzakladnejsiho inetrniho vysetreni a ze dela konsilka kvuli tomu, ze neurolog nepozna jestli je pacient kardiopulmonalne kompenzovan
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    Taky "milujete" diagnostické rozpaky, kdy se pacient raduje, že se nic nenašlo a vy neznáte příčinu jeho potíží a přemýšlíte jak to naformulovat do zprávy? :)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    OSCURO: jinak co s etýče obecnéhi neurologického povědomí, je topodle mě i tím, že ne všechny fakulty mají z neurologie státnicem, takže je to okrajový předmět, který lidi, co je nezajímá nějak překlenou. My jsme na naší fakultě měli státnici z neurověd, a díky tomu jsem se ještě před praxí hodně naučila.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GATTA_NERA: ano, je to podivne nastavene. Pediatrii ted obhospodarovalo komando slozene z atestujicich detskych neurologu a genetiku, kteri musi mit pediatricky kmen :-)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    OSCURO: vůbec i obor dětské neurologie je špatně postavený, nejdřív 5 let neurologie nebo pediatrie a pak teprve člověk může navázat specializací..
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GATTA_NERA: to me prijde take vtipne, docela me prekvapilo ze nemam jako pediatr zadne neurologicke kolecko (a to se o ruzne neurologicky postizene deti a pod. jsem nucen starat neustale a sehnat konzilium neurologa je leckdy nadlidsky vykon, kdy nakonec clovek dostane vynadano , ze takovy zaver si ma udelat pediatr sam a netahat tam detskeho neurologa)
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    JANEK: naprosty souhlas, 6. rocnik by mel byt velmi prakticky zameren. Bohuzel s vytizenim klinik FN kdy neni mediky kam ani usadit a na oddeleni maji prevahu nad pacienty 2:1 tak to jednoduse nejde.
    Fakultni nemocnice nemaji o mediky vpodstate zadny zajem a jsou casto v ocich managmentu otravujicim elementem a vubec neni videt ze by byla jakakoliv podpora vyuky ve FN, spise naopak je nekdy az cilene omezovana.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Na letní praxi z gyndy jsem si toho všimla, nejen medici, ale i kolečkáři jsou často držiči háků aneb levná pracovní síla. Nevím, na co bude mně nebo té stážující budoucí praktické lékařce vidět dvacetkrát vaginální hysterektomii. Ještě, že na letní praxi z chíry se mi udělalo blbě už při první asistenci a pak už mne na nic nevypisovali a nechali mne dělat aspoň příjmy.
    JANEK
    JANEK --- ---
    GATTA_NERA: Ale jo, s tím souhlas, dva roky jsou moc. Ono to taky souvisí s tím, že kolečkář je prostě otrok, místo aby byl vzděláván (a to tak, aby mu to bylo ku prospěchu v jeho oboru!). Já byl dva měsíce na chirugii a dělal příjmy, držel háky. Vzhledem k tomu, že pro můj obor by bylo nejužitečnější vidět diagnostiku a pooperační péči, bylo to celkem na dvě věci.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Já jsem taky pro "kolečka" (v rozumné míře, tj. chirurgie pro očaře ano, ale ne dva roky trénování žlučníků). Nicméně absolventi se pro potenciální zaměstnavatele stávají ještě více neatraktivními.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    JANEK: tvůj názor je opravdu asi dán tím, že jsi internista. Ano interna je potřeba, dosavadní 3 měsíce pro neurology i mě osobně přijdou málo, ale na druhou stranu vždy záleží na snaze daného člověka se něco naučit. Ale 2 roky interny je pro nás opravdu moc. Spíáš si někdy říkám, že by víc internistů mělo mít základní neurologický přehled, kolikrát se divím, na co všechno se mě ptají :)
    JANEK
    JANEK --- ---
    PTACOPYSK: Já jsem o tomhle nedávno měl docela živou diskuzi s místopředsedou komory. Hodně to dle mého soudu padá a stojí s tím, že šestý ročník medicíny neplní svoji roli. Jsem asi zaujatý (jsem internista), ale považoval bych za nebezpečné, kdyby měl z atestační přípravy ten "všeobecný přehled" zmizet. Protože zatím supluje nedostatek fakult, které produkují teoreticky připravené, ale praxí nedotčené absolventy.

Dva roky ze tří let očního na chirurgii jsou pochopitelně absurdní, o tom asi nebude sporu. Očař nepotřebuje trénovat žlučníky, potřebuje přehled o příbuzných a spolupracujících oborech. Ale třeba dva roky z pěti strávené mimo kliniku "na kolečku" mi přijde jako nutné minimum.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Ty nový kmeny jsou fakt vtipný, spolužačka chtěla dělat oční a v rámci atestační přípravy ji nejdřív poslali na dva roky na klasickou chirurgii.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: spíš je potřeba zjistit na pojišťovně, v jakém místě chybí ambulance, nebo pracovat pro ambulantní řetězec , který patří soukr. vlastníku, tam je sice člověk zase jen zaměstnanec, ale není to jako v nemocnici
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    MODE3: pediatr
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    ale kdyz uz tu ambulanci mas, tak jsi ve vate, ne? :)

pokud se nepletu, tak pojistovny maji nejake limity na pocty tech ambulanci na pocet obyvatel, ne? takze pokud zrovna nejsi kamarad dr. ratha, tak si musis pockat, nez pribude obyvatel, nebo ubude ambulujicich neurologu, ne? :)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: ne to bohužel není....:/ sama jsem chvíli v ambulanci pod dohledem školitele pracovala, takže vím, že to není s pojišťovnami lehké
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    a jake jsou vubec moznosti v otvirani te soukrome ambulance?

je mi jasny, ze to bude misto od mista a obor od oboru jine, ale obecne to asi nebude moc jednoduche, ne?
    MODE3
    MODE3 --- ---
    OSCURO:
    a co delas za obor ty?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    Slyšeli jste o iniciativě Mladí lékaři?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam