• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    QUIXDE: Mně to byla v r. 2010 ochotná udělat pouze Česká pojišťovna a to dost složitě přes jejich centrálu. Stálo to asi 5 tis. na 7 měsíců.
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    Prosim vas, ktera pojistovna me pojisti na praxi v nemocnici na odpovednost v praci v hodnote min. 60 tisic? Potrebuju to ke smlouve, samozrejme za praxi nedostanu penize.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    BAGRNASTROME: Ovsem, ze prospech s kvalitou pece nekoreluje. Ale proc vlastne tu klasifikaci mame (krom smesnych stipendii a konkurzu na erasmus)?? Je to obdobne jako s maturitama a zpackanyma statnima. Na nasich fakultach s ustnim zkousenim je bohuzel nemozne cokoli porovnavat... To mne proste za celou dobu studia dost vadilo a prijde mi, ze jsme s tim nasim systemem stale v 19. stoleti...
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    FLAVIGNY: Právě, to je nějaký divoký.
    Jinak mam spolužáka, co jde na rezidenční místo na soudní. Na klinice mu řekli, že by ho chtěli, ale nemaj na něj v rozpočtu love, tak že když dostanou rezidenční místo, že může nastoupit. A pokud vim, tak to klaplo. Jinak mam pocit, že na rezidenturu lidi nejčastějc nastupujou, aniž by o tom věděli. Klinika si to zařídí a pak někoho vezmou jakože "jen tak".
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    INFLIXIMAB: Stipendijni mista taky nechapu, imho se to zcela kryje se soucasnyma rezidencnima mistama... (vyuziva jich nekdo nejak vyrazne? krom praktiku jsem o nicem moc neslysel)
    "Stát vypisuje tolik stipendií, kolik je absolventů LF v daném roce. " - to mysli jenom proporcne imho. Ale ta rezidencni (stipendijni) mista preci maji slouzit hlavne statu, aby tim, jak se pise i v tom dokumentu, reguloval pocet lekaru urcitych specializaci. Proc by se to melo ridit poctem absolventu, kdyz dalsich odborniku netreba?
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    INFLIXIMAB: No pokud by někdo měl nárok na stipendium v určitým oboru, ale chtěl dělat jinej, kde by na něj podle prospěchu nezbylo. Přijde mi to jako návrat dnes kritizovaných umístěnek.
    Rezidenční místo je o tom, že plat jde ze státního, ne z rozpočtu pracoviště. Čili rezident by teoreticky (ano, vím, že v reálu to až tak úplně nefunguje) měl mít stejnej plat jako nerezident. No a s těmahle stipendiama to na mě dělá dojem, že by měl bejt stipendista placenej líp. Nezlob se na mne, ale studijní prospěch nemusí korelovat s "kvalitou péče" poskytovanou daným zdravotníkem. Rozhodně ne v operačních oborech. A to by, podle mne, měl být metr na rozdíly v platu.
    Protože kdyby tam ten rozdíl v platu nebyl, pak není důvod nějaký stipendia vůbec zavádět...
    Kdybys chtěla vědět, jak bych si představoval to meření kvality péče, tak na to ale odpověď bohužel nemám:-( Čili bych zůstal u tabulek. A optimálně ještě vrátil zpět to zvěrstvo s osobkem (teoreticky) zvýšeným na úkor fixní složky platu.
    INFLIXIMAB
    INFLIXIMAB --- ---
    BAGRNASTROME: v čem bys tu diskriminaci viděl? (o tom, kde peníze brát, bych teď nepolemizovala)
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    INFLIXIMAB: "přiměřenej počet výkonů" je přesně to, co si společnosti zas doprasej, toho bych se nebál. A ano, momentálně je to (aspoň v operačních oborech, co znám) nastavený dost nereálně. Pro zavádění nějakejch státních stipendií nevidim moc důvod. Peníze opravdu navíc z toho stejně nebudou. Navíc kde by ty prachy chtěli asi tak vzít, že...
    To co popisuješ jako doplnění nejvíc ohrožených specializací maj podle mě splňovat přesně rezidenční místa. Pokud by místo nich (nebo navíc) chtěli zavádět nějaký stipendia, který by ovšem nebyly jediná možná cesta k atestaci, pak to naopak, podle mne zavádí možnost diskriminace a ne že jí to omezuje.
    V současnosti je rezidenčních míst právě IMHO vypisováno podstatně méně, než je plánovaných absolventů.
    INFLIXIMAB
    INFLIXIMAB --- ---
    BAGRNASTROME: jj, ty kompetence se mi líběj. A ty stipendia, podle mě tím myslej novinku, aby se doplnily nejvíc ohrožené specializace a přitom nikdo nebyl diskriminovaný tím, že by se na něj stipko nedostalo, kdyby o něj stál. Nemyslím si (ale nejsem si jistá), že by v současnosti byly rezid. místa vypisována na počet absolventů....to mi přijde jako docela rozumná motivace. A i ten "přiměřenej počet výkonů" (i když mě udivuje, že by měl snad teď být nastaven nereálně, Cornelo?)...
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    INFLIXIMAB: Ohó, změna atestací. To už tu dlouho nebylo. Aneb předělejme bordel na prostej chaos. Přijde mi to vesměs jedna blbost vedle druhý:-( A to co vypadá na první pohled k něčemu, to si odborný společnosti stejně nakonec doprasej podle svýho. I když ani tak nevidím důvod, proč by měl bejt jednotnej základ kmene (ty procenta času na lůžkách/ambulancích/ve fakultce). Jediná rozumná věc mi přijde "Definovat kompetence lékařů po absolvování základního kmene." Ale otázkou pořád je, jak do dopadne v reálu.
    Btw. těma státníma stipendiama myslej rezidenční místa? Ale těch snad neni stejně jako absolventů, ne? Nebo je to nějakej novej nesmysl. To jsem nějak nepobral.
    INFLIXIMAB
    INFLIXIMAB --- ---
    ČLK navrhuje změny ve specializačním vzdělávání lékařů - ZDN
    http://zdravi.e15.cz/...esni-aktuality/clk-navrhuje-zmeny-ve-specializacnim-vzdelavani-lekaru-475879

jak se Vám to pozdává?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    OTOME: já byla (VPL)
    OTOME
    OTOME --- ---
    Ahoj, nejste tu někdo na rezidenčním místě PLDD nebo VPL? mám pár dotazů...děkuji
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    PTACOPYSK: Byl jednou jeden zivot je neprekonatelny a ma velka inspirace ;-) Dobudoucna bych chtel videt remake-update. Tak vedecky presny na svou dobu a tak stravitelny.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    OSCURO: tak to jsou dost dobrý slidy :-) skoro tak dobré, jako "byl jednou jeden život" :-)
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    CORNELA: Vis co je nejvetsi vtip? Ja to na skole nenavidel snad ze vseho nejvic hned po "pupinkach". :-) A btw, jako dalsi volbu jsem mel cevni chir.
    V te nefro byl a je totalni zmatek a nikde to nebylo shrnute aby to bylo k pochopeni. A ted se s tim musim poprat z druhe strany jako lektor. A zarekl jsem se, ze se pokusim uvadet romanove zkazky z tech strasnych ucebnic na pravou miru. Ale je to vsechno pomale. Medicina, interna (ať dětská či dopělá) a zvlášť akademická je extrémně konzervativni.
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    CORNELA, OSCURO: No tak jelikož jsem se právě dovtípil, kdo že to kolega OSCURO je "in real life", tak musím konstatovat, že dokonce i "nekoho kdo ma k ruce prirostly skalpel" může za jistých okolností zaujmout něco jako nefro;-)
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    CORNELA: Kazde tema zalezi jak se poda. A chapu tez ze medicina ma takovy rozsah, ze nekoho kdo ma k ruce prirostly skalpel ani ja nezaujmu a nijak me to netizi ;-)

Pro ilustraci jedny me slidy o proteinurii a nefrotaku http://prezi.com/taobssp7axjk/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
    INFLIXIMAB
    INFLIXIMAB --- ---
    OSCURO: :D tak to přesně si dovedu představit! :D
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    INFLIXIMAB: A takovyhle vyraz mam presne po sluzbe, kdyz mam mit jeste odpoledne mediky ;-) (a teda dneska tez co jsem po 24)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam