• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    diskuse pro lékaře stávající i budoucí, o jejich uplatnění apod. Zkušenosti s jednotlivými pracovišti, šéfy, vzděláváním a vůbec samé slasti oboru.
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MANFRED:
    QUIXDE: Já opravdu pochybuju že tohle je ten příklad, obzvláště když v tom nekonečnym rozhovoru většinou ani nejde o toho pacienta le o počasí, politiku a vnoučata. I kdybych ale tenhle argument připustil, pak se nacházíme v relativní bublině ve které už vlastně ani nemá cenu chodit k doktoroviu, protože ti teoreticky stráví zbytek života tzajným výslechem předešláých pacientů a to ja fakt hrozněj svět a umírá v něm hrozně moc lidí.

A ano, k doktorovi sice jdu jednou za 3 roky a když chci nějáký potvrzení tak si vezmu kindle a rodině pošlu dopis aby pro mě vyrazili když se jim do týdne neozvu, ale prostě ve chvíli kdy sedim v horečkách v čekárně, všechno mě bolí, je mi zima a je mi na blití, sedím v ní SÁM nekonečně dlouhou dobu, během který se uvnitř vykecává evidetně zdravý člověk (jo mě se taky dost často ráno zamotá hlava a fakt s tim nechodim k doktorovi protože vim že léčba je "vstávej pomaleji") - to mě opravdu nasírá.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ADAMIRA: Tak že se mnou občas zkouší doktor( ne teda obvoďačka )polemizovat o diagnoze a nasazený léčbě mne taky otravuje, ale tak chápu že chce nějak zabit čas než vypíše recepty případně se snaží vyzvědět na co ty léky který píše účinkují, ale taky mne to zbytečně zdržuje.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    QUIXDE: Ale dyt mě je jasný že si to lidi vychvalují, porád je to pokec s panem doktorem, kterej je tradičně vnímán jako osobnost. Ale prostě sorry, od toho tu ti doktoři nejsou a echt ne když maj plnou čekárnu.
    A taky věřím že pokec s pacientem je podle všeho správně, i mimo míru, ale tohle je uplně na jinym kontinentu než míra.

Ono tohle je ale podle me prostě problém našeho (IMHO ne nekvalitního) zdravotnictví - all inclusive a zadarmo, každej má tohle v hlavě zabudovaný a příjde mu to normální i když to normální není.

Já nejsem doktor, ani zdravotní bratr, ale často zajišťuju komunikaci cs/sk/zahr.pacient - cs/sk/zahr. nemocnice atp. a je to v tom prostě poznat, lidi žijou v přesvědčení že doktor je nějákej státní otrok kterej se jim musí věnovat ve všech směrech.

(opět vynechávám takový chyby v časoprostoru jako je karlovo náměstí)
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    ADAMIRA: Ver mi, ze zrovna tohle vykecavani si lidi mimo mesto vychvaluji. I kdyz ja osobne to taky nesnesu. A i tak, jsem na par seminarich k vykonavani praxe praktickeho lekare, slysela, ze tohle presne je spravne (vseho s mirou, ze.). Zas na druhou stranu, PL je neco jinyho nez ortoped ci zubar.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Ale v zásadě jsem tím chtěl říct, že doktoři tu IMHO nejsou na vykecávání, to že si češi/slováci rádi povídaj je sice hezký, ale upřímě řečeno proč by se s nima měl někdo vybavovat?

Tohle dělej - tohle nedělej - tohle jez - tohl nejez - máš tohle a tohle - a když se to do týhle doby nezlepší uděláme tohle.
    Proč já mám někde v čekárně čekat, protože pana Nováka zajímá, jestli bude mít jeho apendix vliv na kvalitu švestek v roce 2032?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BALAENA: Jistě, čistě teoreticky feťák kterej tě ve 4 ráno pozvrací nemusí bejt vůbec vysmažená kedra, ale pracovník agentury která zkoumá reakce střízlivých lidí ve 4 ráno po setkání s páchnoucí tekutinou. :-)

IMHO porád větší šance než že obvoďačka hodinovým rozhovorem o hovně zkoumá kognitivní funkce, to promiň....

čistě teoreticky může být cokoliv - cokoliv, v takhle relativním světě ale ani nemá cenu ráno vstávat z postele...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADAMIRA: neříkám, že je, ale že může být.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BALAENA: super, takže to není vykecávání dvou znuděných žen po padesátce, které se původně setkali kvůli ranímu štípnutí v prdeli, ale mapování kognitivních schopností pacienta.

Tak to teda poser záda :-D
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADAMIRA: na jednu stranu chápu, že tě to irituje, na druhou stranu ale dobře vedený rozhovor umožní orientačně zmapovat kognitivní schopnosti pacienta, aniž ten by si uvědomil, že si s ním doktor vypravuje (i) proto, aby zjistil, jestlli pacient ještě udrží myšlenku

teď jsem četla článek o antidepresivech. tam se mimo jiné praví, že na orientační zmapování, jak nasazené léky zabraly, není potřeba pacienta hned vyděsit tím, že před něj rozložíš testy a škály, na první orientaci je lepší začít rozhovor o tom, co se mu líbilo v televizi, jak mu chutnalo kafe a co dobrého měl k obědu
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    A taky mě hrozně teší když se doktor/ka věnuje svejm pacientům, obzvláště když sedim v čekárně s horečkou a poslouchám přes dveře hrozně důležitý věci týkající se pacientova stavu, jako třeba jak dopalo poslední focení jeho vnučky, že určitě bude zítra pršet a že měli v egyptě sračku...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Můžu se zeptat co znamená to přibližování se standartům západu?

Nursing care ve španělsku?
    Doktoři v UK?
    Ceny jako v US?

IMHO je u nás tahle péče na úrovni západu, mohlo by být hůř, ale i líp....
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Dnesni pohotovst byla na stejnem miste diametralne odlisna. Velice pozitivni pristup. Asi je to jak kdy a lekari jsou take jenom lide. I kdyz tedy tentokrat to nebylo pichani, ale jedna se jenom o nabeh na zanet. Asi to neni az tak motivujici dostat do ordinace rvouciho caparta. A kdyz je pacient jenom lehce pobrekavajici, da se to nejspise snest lepe.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: a medicína je jeden z mála oborů, kde se to omlouvá.
    Na druhou stranu protivný nevstřícný geolog se skryje do firmy beroucí velké zakázky, tiše si profiluje vrty a zákazníka nepotká.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    DAGLU: " jak se s ním lékař baví, zda se na nej usmívá atd., než od toho jakou odvedl práci" - dokud se tyhle dvě věci budou stále oddělovat, ani lékař, ani pacient nebude nikdy spokojený. Částí práce, kterou lékař odvádí JE i to, jak se s pacientem baví, jaký má přístup a i jak se na něj usmívá... Bože bože, proč se na medicíně nečte víc knih od Praška a pod. ... :/
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    pracuju tam, kam lidí chodí vystrašení a kvalitu ošetření dokáží posoudit jen někteří, ale je jich menšina, a i u nás se spokojenost pacienta odvíjí od toho, jak se s ním lékař baví, zda se na nej usmívá atd., než od toho jakou odvedl práci
    BELEGIS
    BELEGIS --- ---
    CMC je prostě reklama, past na dementy, atd.... Klasika, "vyšetřit" bez nákladů, ojebat pacienta a systém.
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    KOSMOKOSMO: CMC je "Canadian Medical Care, s. r. o." na který tady níže sborově nadáváme. Dle výpisu z obchodního rejstříku má CMC dva společníky - českou doktorku a českou akciovku, jejíž jediným akcionářem je jiná česká akciovka, jejíž jediným akcionářem je jakási další společnost registrovaná na Maltě. Čili žádný GB/US zaměstnavatel. Nehledě na to, že zaměstnavatel může vyžadovat co chce, ale doktor medicíny se v CZ prostě podle zákona označuje MUDr. a puntík. Teď u nás stážuje doktor z Indie (bez ekvivalentu atestace zatím) a jelikož chce výhledově dělat tady v CZ, musí projít na ministerstvu jakýmsi systémem zkoušek, na jehož konci mu přiznají titul MUDr. Teď si nevzpomenu, jak tomu říkají přesně:-(
    Navíc na firemním webu CMC mají (skoro) všechny doktory napsaný s titulem MUDr., ale razítko na posílátku hlásilo hrdě M.D. Tož asi tak. O Kanadě ani US/GB/... nemluvím, tam to chápu, vadí mi to tady V CZ. Víc kdyžtak do pošty, ale tohle téma mi už přijde poněkud vytěžený.
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    BAGRNASTROME: tak ja nevim, co je CMC , ale pokud je to v Cesku, tak pouzivat MD za jmenem mozna vyzaduje Anglo/americky zamestnavatel. V Kanade to zas vyzaduje komora.
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    CORNELA: Jsem si dost jistej, že to Gladilaf nemyslel, tak, jak to podáváš. Jakože pacient prostě víc ocení, když má pocit, že se o něj zajímáš, máš na něj čas a tak, než klasická třívteřinová vizita "bolí/nebolí, další"... Protože kvalitu obdržené péče nedokáže dost dobře sám ohodnotit a musí se spolehnout na zdrav. personál.
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    KOSMOKOSMO: Ve významu by rozdíl být neměl, ale asi tak odhadem 99,9 % lékařů CMC studovalo v CZ nebo SK, kde se podle zákona přiznává titul MUDr. před a nikoliv M.D. za. Proto by měli používat ten. Můj názor. Chápu, že když někdo, kdo studoval tady jde ven, kde by MUDr. nikdo nechápal, začne používat M.D., ale tohle mi přijde jako komedie.
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    BAGRNASTROME: Ja nechapu rozdil mezi MUDr pred jmenem a MD za jmenem. Do ted jsem si myslela, ze je to totez, jak je kdo zvykly a nema to zadnou dulezitost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam