• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    CROME
    CROME --- ---
    FRONEMA: pro me urcite urcite pro tebe mozna ne, tvuj problem
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI: no obe... ono ipro tu dqalsi konverzaci je to zajimava informace jestli je dany clovek teoretik nebo praktik :)

CROME: nevim jestli clovek co se tim nechlubi bude vhodny partner do diskuze...
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Jinymi slovy te nezajima kolik, ale kdo.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Pak ovsem vysledky ankety budou ovlivneny "stydlivosti".
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Nevim, ja mit za sebou polyvztah, tak se tim stastne vytahuji, ze jsem neco takoveho ustala :-)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    FRONEMA: ty treba ne, ale nekdo dalsi treba jo, uvidis sama
    CROME
    CROME --- ---
    FRONEMA: v tomhle pripade bych se take primlouval za anonymni formu, vzhledem k tematu, ne kazdy se s temito nazory verejne chlubi
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CYBERKOTLIK: protoze chci vedet s kym mluvim
    obecne mi prijdou ty anonymni aknkety jako zvrhlost.. nevidim duvod proc se za to stydet tady...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    FRONEMA: proc to neudelas anonymni?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---

me zkusenosti s polyamory

40 hlasy od 40 respondentů

CROME
      CROME --- ---
      FRONEMA: klidne hod
      FRONEMA
      FRONEMA --- ---
      mohu se zeptat kolik lidi tady realne provozuje praxi polyamory? nevadilo kdybych tu na to hodila anketu?
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      OMI: no... tento pocit, že mám "novou hračku" mě popravdě už nedává tolik, jako před lety. naproti tomu vztahy pokládám pořád za dost zásadní věc.
      OMI
      OMI --- ---
      X.: Když máš novej foťák, máš ho na noc položenej u postele? A je ti bídně, když zjistíš, že odjíždíš na tejden a zapoměls ho doma? Nebo máš novej server... no, ten si asi do postele nebereš... ale nimráš se v něm pořád a prohlížíš si ho? Aniž bys hledal něco novýho?
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      PIZI: no tak dobře, tak jsem chtěl napsat max. .. ale každopádně v téhle době asi lidi budou mít relativně minimální zájem o nějakou "povinnou rotaci partnerů". proto bych tedy do komunity, která by mi přikazovala, jak často maximálně s někým smím spát, asi fakt nešel. v postatě mi jde o odbourání o starých předsedků vůči čemukoliv jinému, než je celoživotní monogamie - ale nevidím důvod podporovat předsudky nové.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      OMI: no, mě přijde, že to trochu zjednodušuješ. ty věci o kterých mluvíš, se všechny trochu odlišují... něco z toho může být i trochu adrenalin (napětí jak to dopadne) a obecně "vzrušení" (i nový druh vzrušení) a zamilovanost (do nového člověka) jsou docela hodně odlišné pocity... aspoň pro mě. a "radost z objevování nového" je sice příjemný pocit, ale je to zase jiný pocit.
      PIZI
      PIZI --- ---
      XCHAOS: Nikoliv, pokud to z toho co jsem precetl chapu spravne. To dlouhodobe neni zamilovanost. Zamilovanost je prave charakterizovana tou endorfinovou bouri, ruzovymi brylemi, atd...
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      PIZI: no takhle, jsou spíše různé formy.... ta dlouhodobá je sice méně příjemná, ale o to více návyková (rozuměj: není ti s partnerem/partnerkou nějak subjektivně extra líp než krátkodobě bez něj - ale zato ti je hodně špatně dlouhodobě bez něj :-/ ). ta počáteční fáze je takovéto, jak přítomnost partnera řeší všechny problémy a o nic jiného nejde.

YBUKO: no ok, takže jako zamilovanost ano - ale k tomu povinně ještě utužování vztahů ve skupině ? já nevím... pro mě svoboda vychází spíše z takového toho "zakazuje se zakazovat". polyamorismus bych viděl nakonec stejně jako určitou formu "sériové monogamie" (která je dneska asi naprosto převažující formou soužití, když jsme u toho... určitě častější, než celoživotní monogamie) - akorát bez takové té fáze, kdy se lidi "trvale rozejdou", přestanou se víceméně stýkat, apod. a i v nejmírnější fázi to vidím spíš tak, že by člověk třeba s novým partnerem odjel společně na dovolenou, apod. - takže rozhodně více, než jen dva dny. jenže jsem jen teoretik, to je pravda... na rozdíl od těhle radikálních komunit...

každopádně "buržoazní" pro mě není žádná nadávka... když už, tak mě zajímá spíš nějaká transformace "buržoazní" společnosti aby byla méně stresující a "trvale udržitelná"... než nějaká revoluce za každou cenu...
      OMI
      OMI --- ---
      o zamilovanosti mám takovou teorii, ale podloženou jenom pozorováním a dohadama na sobě a já jsem v tomhle dost vyšinutej kus:
      přijde mi, jakože s tou "zamilovaností" mají něco tysamý mixy endorfinů (jinak řečeno tytéž emoce), jako jsou při "objevování zajímavého".
      Radost a nadšení třeba ze zkoušení možností nového foťáku, nebo nových olejových barev na nové plátno mi přijde jako shodná s radostí a nadšením ze zkoušení nových sexuálních postupů, praktik a zážitků.
      Nebo z objevování nových zajímavých oblastí její duše.
      OMI
      OMI --- ---
      Hele, to ně něco jsko tvrdit, že satanisti MUSEJ chodit v černym a dělat bububu v tramvaji. Nic nemusej, jenom chtěj patřit ke kolektivnímu designu.
      Nebo jako kdyby kandidovali anarchisti do parlamentu prostřednictvím svých volených výborů strany... taky by to šlo, ale co by to mělo společnýho s anarchí.
      Prosě někteří hippíci to měli takhle, jiní hippíci si zase stavěli v horách kostely.
      Ať rozkvete tisíce květů...
      PIZI
      PIZI --- ---
      XCHAOS - Ta zamilovanost trva MAX tebou uvadenou dobu. Ne MIN.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam