• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LYDI: pokud je dana kultura usporadana tak, ze rozpad vztahu je pro tebe fatalni, tak samozrejme zarlis (obavas se toho). Napr. kdyz si muz privede metresu a vyhodi te z baraku (situace moji babicky, 1950), tak je to trochu problem. Naopak dneska, kdy je tlak na to, aby lidi byli nezavisli, tak spousta lidi nezarli nebo se o to snazi, protoze jim pripada ze obavat se konce vztahu neni sexy z hlediska osobni svobody.
    LYDI
    LYDI --- ---
    mi zajima otazka, jestli zarlivost je opravdu tak prirozena (tak treba u miminek to chapu, ale ne vse, co "ma" miminko, musi zustat u dospeleho, ze) a co tedy vlastne "zpusobi" zarlivost - krome osobnich vecech (jako male sebevedomi) tak jake jsou proste spolecenske podminky, ktere podporuji zarlivost
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LYDI: da se na to divat z mnoha stran, pohled do jinejch spolecnosti je taky trochu komplikovanej - kdyz je subjektivita tech lidi jina, je jiny i prozivani "zarlivosti".

imho nase situace je specificka tim, ze jsme hodne individualizovany a stredem pozornosti v manzelstvi nebo podobnejch blizkejch svazcich je ten vztah samotnej. nemame treba tolik omezeni typu jeden nebo dva potencialni partneri ve vesnici, nebo nemoznost rozpadu domacnosti kvuli existencni zavislosti na druhym. mozna je to fyzicky usporadani vztahu potom v necem krehci a zarlivost nebo dalsi lidi do vztahu vstupujici jsou vnimany jako dost ohrozujici, protoze se cela zivotni situace muze uplne zmenit.

jinak hlavni komplikaci, ale zaroven zabavnosti na poly vztazich se mi zda, ze je neurcitost - ze se nehraje podle ohranejch scenaru, takze vlastne najednou lidi nevi co maj delat, vsechno se musi dohadovat odznovu a to je narocny :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LYDI: Pomerne slozita otazka. Obecne v dobach upadku se mravy ponekud rozvolnily a nejakou zarlivost nikdo neresil. Co tedy hledas? Navod, jak nezarlit? Pribehy s poucenim?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MYKO: to by bylo mozna jeste lepsi
    LYDI: proc si to myslis? ja bych spis tipovala, ze driv lidi prostetolik nerikali co si mysli, nedelalitolik cochteli...
    LYDI
    LYDI --- ---
    kdyz sme u te zarlivosti - nemate nejake info o minulosti / jinych spolecnostech. protoze mam pocit, ze jindy zarlivost existovala mnohem min. ale nejsem antropolog nebo neco... tak tim spis bych rada nejake info k tomu tema, jestli nahodou nevite (:
    MYKO
    MYKO --- ---
    a mozna si proste najdu jinej text k prelozeni
    napr. http://www.xeromag.com/practicaljealousy.pdf
    MYKO
    MYKO --- ---
    To podle me chapes spatne, na preklad se to nevztahuje. Kazdopadne lary fary, asi ma holka nejaky spatny obdobi, drzme ji palce. Nicmene ten text je v eteru a ja si ho pro svoje ucely prelozim a hodim na svoje ftpko a dam sem link...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MYKO: No derivate works? Mozna to spatne chapu ale ten mail zni dost jasne....
    MYKO
    MYKO --- ---
    kde ctes, ze se to nesmi prekladat? http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CROME: nevim, napsala jsem ji ze ok, ale ze bych byla rada kdyby zmenila nazor... nutit ji nemuzu
    CROME
    CROME --- ---
    FRONEMA: sakra, ze by neco nevyslo?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LYDI: hele, napises li autorsky text, milerada ho zverejnim, ale ma li to byt zpusob jak obejit prani autora tak v tom nejedu...
    LYDI
    LYDI --- ---
    tak zas bych to asi tak nejak nebrala... prece se to muze brat jako inspirace ne, nemusi to byt prece 100% preklad?! (:
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    spatne zpravy :/

ma zprava
    Hi
    I have small local pages on polyamory, where i have translations of some texts. http://polyamory.eleferno.cz/ it is czech language
    i have found your pages, and i would be interested in translating and publishing some of your text. mainly http://www.serolynne.com/poly_jealousy.htm but maybe some more later. Of course with you as author and with link on your pages. i see that you have it under license that not allow it, but i want to ask you if you can make exception for us, i would be really grateful
    have a nice day
    Fronema

odpoved
    No thanks. I'm probably going to be taking the entire site down soon, I don't care for it to be read any further.
    CROME
    CROME --- ---
    Tak pekne, snad se to tu trosku pohne zas .)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    mail poslan, budu vas informovat o vysledku

jinak kdo byste mel nejaky napad co prelozit, nebo byste naopak chtel prekladat tak se urcite ozvete, vitame kazdou pomocnou ruku :)
    jinak v ramci sebepropagace bych jeste pripomnela fb skupinu http://www.facebook.com/polyamory.eleferno.cz obcas do ni davam nejake clanky k tematu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MYKO: ok, provedu :)
    MYKO
    MYKO --- ---
    FRONEMA: napis prosimte :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    kazdopadne co koukam na tu stranku serolynne tak to ma pod licenci pod kterou se nesmi prekladat, takze jestli se do toho chcete vazne pustit, tak by se ji melo napsat, jestli smime preklad zverejnit. Jestli se vam do toho nechce tak ji napisu klidne ja.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam