• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    http://www.amazon.com/Sex-Dawn-Prehistoric-Origins-Sexuality/dp/0061707805
    znate, cetli jste nekdo? Nebo blog Dana Savage?
    Jestli je nekdo pricetnej expert na poly a nonmonogamni vztahy tak je to on.
    Osobne na nem obdivuju ze resi vsecko. Ne-monogamii. Gaye a lesby. BDSM a konsenzualitu.
    Hlavne ... tu konsenzualitu. V podstate cteni Dana Savage mi dalo vic nez vsechny ostani blogy. Nerikam ze je to ta jedina cesta, protoze on je taky lehce kulturne podminenej, American ze Seattlu, gay ve state kde je homofobie jeste na vetsi urovni nez u nas.
    http://www.thestranger.com/seattle/SavageLove?oid=11412386
    tohle je zrovna hezky predstaveni nekolika nemonogamnich paru.
    LYDI
    LYDI --- ---
    jj taky sem to tahkle vycetla, kdy sem to ted hledala ... indie, samoa, tam je to asi spis nez u inuitu-eskima (:
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TADEAS: Co je zajimavy, tak vetsina toho je v tropech, na ostrovech, kde lidi nemaji moc prace se shanenim obzivy, tak maji jine zabavky. Trochu neco jako bonobo vs. troglodyt ;-).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MAKROUSEK: diky, na wiki je sekce noneuropean cultures, tak ji prozkoumam a dam podrobnejsi info. kdyz jsem se ptal naposledy profesora antropologie, tak uplne tak otevrenej model jako polyamory v zadny (tradicni) spolecnosti neznal.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TADEAS: Google je tvuj pritel.
    Group marriage - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Group_marriage
    The Anthropology of Polyamory - Douglas Worley
    http://homepage.mac.com/douglasworley/academia/polyamory/polyamory.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MAKROUSEK: chapu, moje poznamka se vztahovala k polygamnim.

mohl bys me odkazat na nejaky priklady tech tradicnich polyamornich komunit? chapu ze se delaly hippie experimenty apod. ale o zadnej skutecne polyamornich jsem neslysel, rad bych si k tomu nasel nejakou antropologickou literaturu :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TADEAS: Polyamorni, ne polygamni. Kmeny, komuny kde vsichni sdileji vsechny.
    PUKU
    PUKU --- ---
    Láska koláč je a není. Koláč je totiž třeba čas/pozornost, kterými je láska živena, nebo naopak ničena. Takže láska koláč není, ale souvisí s ním. Nebo bych řekla- závisí na něm typ a způsob lásky. A tam je to o potřebách, o tom, co konkrétního člověka dělá spokojeným.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MAKROUSEK: jakou tradicni polyamorni komunitu mas na mysli?

z toho co jsem cetl tak ve spolecnostech kde se praktikuje mnohozenstvi jsou detailni pravidla pro rozdelovani pozornosti, majetku atd. jak o tom mluvi ymladris.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LYDI: ja jsem presvedcena ze ne...
    LYDI
    LYDI --- ---
    no ale to je asi jedna ta velka otazka - jestli laska je opravdu neco jako kolac, ktereho dostaneme mene, pokud ho sni vic lidi...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    deti zarli na nevyrovnanou pozornost rodicu, rodice deti, ... moje mama ma tendenci zarlit na pozornost, kterou venuju tchyni :). Cely je to dany predpokladem, ze lasky je urcite mnozstvi a co dostane jinej, nedostanu ja.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAKROUSEK: nevim jak borci, ale holky zarli i mezi sebou - jako ze, jak to ze moje "nejlepsi kamaradka" travi nyni vice casu s jinou husou. Pak na druhem stupni ZS se dozvi, ze zarlivost je fuj a clovek ma byt celistvy a nezavisly na lidech, tak se to zacne umne skryvat.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Coz muze byt jenom o tom, ze tenhle pud je ulozen hloubeji, nez homosexualita. ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAKROUSEK: jako jo, ale zarli i lidi, kteri deti neplanuji, napr. homosexualni pary. Zalezi zda dany jedinec se obava rozpadu vztahu/jak moc.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LYDI: Jasne, ze je prirozena. Kdyz si ji vydestilujes na dren, zjistis, ze to je o tom, zajistit aby bylo jasne, ze muz se stara o sve dite (z jeho hlediska, ze dite je jeho, z hlediska partnerky, ze se nebude starat o dite s jinou partnerkou). Pokud je zajisteno, ze se muzi staraji o jakekoli dite, at uz v hippie komunite nebo v tradicni polyamorni kulture, zarlivost samozrejme mizi. V prevazne monogamni kulture nezarli lide, kteri jsou si svym partnerem jisti nebo je jim to celkem jedno.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LYDI: pokud je dana kultura usporadana tak, ze rozpad vztahu je pro tebe fatalni, tak samozrejme zarlis (obavas se toho). Napr. kdyz si muz privede metresu a vyhodi te z baraku (situace moji babicky, 1950), tak je to trochu problem. Naopak dneska, kdy je tlak na to, aby lidi byli nezavisli, tak spousta lidi nezarli nebo se o to snazi, protoze jim pripada ze obavat se konce vztahu neni sexy z hlediska osobni svobody.
    LYDI
    LYDI --- ---
    mi zajima otazka, jestli zarlivost je opravdu tak prirozena (tak treba u miminek to chapu, ale ne vse, co "ma" miminko, musi zustat u dospeleho, ze) a co tedy vlastne "zpusobi" zarlivost - krome osobnich vecech (jako male sebevedomi) tak jake jsou proste spolecenske podminky, ktere podporuji zarlivost
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LYDI: da se na to divat z mnoha stran, pohled do jinejch spolecnosti je taky trochu komplikovanej - kdyz je subjektivita tech lidi jina, je jiny i prozivani "zarlivosti".

imho nase situace je specificka tim, ze jsme hodne individualizovany a stredem pozornosti v manzelstvi nebo podobnejch blizkejch svazcich je ten vztah samotnej. nemame treba tolik omezeni typu jeden nebo dva potencialni partneri ve vesnici, nebo nemoznost rozpadu domacnosti kvuli existencni zavislosti na druhym. mozna je to fyzicky usporadani vztahu potom v necem krehci a zarlivost nebo dalsi lidi do vztahu vstupujici jsou vnimany jako dost ohrozujici, protoze se cela zivotni situace muze uplne zmenit.

jinak hlavni komplikaci, ale zaroven zabavnosti na poly vztazich se mi zda, ze je neurcitost - ze se nehraje podle ohranejch scenaru, takze vlastne najednou lidi nevi co maj delat, vsechno se musi dohadovat odznovu a to je narocny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam