• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    MYKO
    MYKO --- ---
    ZIVA: jeden by rek, ze je cas na zmenu ;)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    zato ja celejzivot jenom zjistuju, ze jsem schopna vseho. posledni dva roky abstinuju od vseho, teda od vztahu a sexu, a rikam si jestli se u me treba nerozviji tahle pliziva schizofrenie:) pac jako jo, sou lidi co bych chtela, ale zas nejsou takovy volnomyslenkari, a ja sem vlastne taky dost konzervativni na to, ze pak v konkretnich cinnostech to vypada hodne vselijak.

anyway,nevim. mozna bych chtela nejak navazat (jako sdilet s lidma zase neco hezkeho ci prijemneho, ale teda jsem asi dost saboter nebo si nerozummim.) a mozna se bojim, ze udelam chybu a bude mi zas silene zle.

na druhou stranu, cas leti jako silenej a ja uz nakej cas ziju zivot nic moc stylem. prace, ze zabavy praci udelam a jinak s lidma nedelam skoro nic a vubec si to moc neuzivam.

no doufam, ze nejsem uplne ot a blabla

LYDI
    LYDI --- ---
    treba pro me je nutny fakt dobry mono-vztah na to, byt v poly vztahu. ja svyho partnera bych nebyla schopna dlouhodobe podvect, lhat mu atd. i kdyz pro nekoho jineho citim podobne veci jako k nemu, nemuzu zacit se chovat k nemu hnusne ...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    XCHAOS: mozna je rozdil v tom, jestli dalsi lidi trpis, nebo vitas
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Narocnejsi na organizaci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WTK: asi jo. já na tohle nejsem expert. polyamorie je samozřejmě atraktivnější vize, než jen jakási "racionálně trpěná nevěra".
    WTK
    WTK --- ---
    XCHAOS: tomu se rika svobodnej vztah, coz je krapet neco jinyho nez poly ne?
    CROME
    CROME --- ---
    XCHAOS: to je krasny to vase cukrovani, takse pak smazte
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jinak já myslím, že polyamorii si právě spousta lidí idealizuje jakožto vysněný způsob, jak si udržet "pohodlný" monogamní vztah a občas mít k tomu i něco navíc... nebo jestli polyamorii zahrnuje i skutečnost, že váš stálý partner ví, kdo je vaše mnoholetá platonická láska.... neopětované vztahy ale podle mě do tohoto nemá cenu zahrnovat... platonická láska je citový ekvivalent onanie :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETJULE: ...a hlavně mi to přijde jako trochu monotóní výčet, jak to všechno začíná předponou mono- :-) jako McKenna byl především srandista, že jo.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    XCHAOS: heh :) to mě pobavilo... na jednu stranu "enemies", ale na druhou stranu většina běžné populace po "monotheism, monogamy and monotony" mi přijde, že více či méně vědomě touží, žejo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    As Terence McKenna put it: "The three enemies of the people are monotheism, monogamy and monotony."
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    MAKROUSEK: skoda, ze to takhle nefunguje i v beznem zivote:)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA:
    KETHAMINA: V tom pripade bude pro vas tento film o tom, ze: "Sukani ve skupince, pokud se ti lide predtim kamaradi, prerusta v polyamory at ty lidicky chteji nebo ne. A je to tak dobre."
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MAKROUSEK: polyamorii vidím jako potřebu blízkosti, důvěry, kterou cítím k více lidem na srovnatelné úrovni. můžu mít vztah hetero přítelem a lesbickou přítelkyní, kde jde o dva rozdílné vztahy a ke skupinovému sexu zde nedojde.

a pak jiná rovina je swingers, kde jde o skupinovou akci s možnosti výměny partnerů.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAKROUSEK: osobne hranici vidim tam ze v polyamory lidi chteji/citi lasku... zatimco o skupinoveho sexu je to jenom ten sex... ovsem netvrdim ze je jedno z toho "lepsi"
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KETHAMINA: Kde je hranice?
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MAKROUSEK: takže ne k polyamorii ?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KETHAMINA: Ke skupinovemu sexu.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MAKROUSEK: k čemu myslíš, že se snaží přesvědčit ženu?

chystám se na to, ale já jsem romantický typ, mně telenovely neva.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA: Jasne. Prvni polovina strasna, ale alespon to v druhe polovine dobre dopadne. Celkovy dojem: agitka, ktrou se Viewegh snazi presvedcit svou zenu. Zjevne se snazili o pocit jako z Tilsammans, ale bohuzel nevedeli moc, o cem toci. Dialogy z rise nerealna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam