• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: A já si myslím, že se pleteš. Maj to imho zkombinovaný - rodič je zdroj lásky, tepla a jídla. Když jim dáváš jen jídlo a teplo, řvou.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    _BENNY: Ne že ho nepotřebují, ale nežárlí na mladší sourozence proto, že by ho neměli. Bavíme se o tom, co mají děti vrozené a co je určeno společností. Já řikám, že to čemu vy u dětí řikáte žárlivost je strach o zázemí z logického, nikoli citového hlediska.
    MYKO
    MYKO --- ---
    _BENNY: ja tohleto co nazyvas idealem momentalne zazivam a funguje mi to. Mam nekolik ruzne intenzivnich nezavaznejch vztahu a jsem otevrenej jakejmkoli dalsim. Vsechny ty lidi mam rad, nektery treba chvilkove "vic" (v tom smyslu ze treba prozivam zamilovanost), kazdopadne se vsema je mi dobre, ale s nikym nejsem porad, s kazdym se vidam obcas a s nekym treba skoro vubec ne, ale samotna existence toho cloveka a vztahu mezi nama me cini stastnym a spokojenym, at uz ten druhej je kdekoli a proziva cokoli s kymkoli..
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: No to si piš, že to je potřeba citovýho zázemí. Dítě ho potřebuje velmi. Už jen to, jak reaguje třeba nedonošenec v inkubátoru na dotyk ruky (což je měřitelný na přístrojích, který má k sobě připojený). Jak je měnší úmrtnost nedonošenců, který maj kontakt s matkou... Atd.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: ah, pardon, uz jsem to pochopil. dite place = neznamena to, ze potrebuje citove zazemi, jen mu chybi mliko a teplo. neverim tomu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CHIRURGUS: Ale to co předváděj děti když jsou malý neni potřeba citovýho zázemí.

jakoze deti nepotrebuji citove zazemi?
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Ale to co předváděj děti když jsou malý neni potřeba citovýho zázemí. O to se teď bavíme. Je to potřeba materiálního zázemí. Potřeba toho citovýho se objevuje až časem a výhradně implementovaná společností ve který žijem.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: a dokáže si vybudovat zázemí vlastní a ochranu taky
    Citový zázemí těžko. Citový zázemí je právě rodina, smečka. A ochranu samci nepotřebují, ale samice ano - minimálně po dobu, kdy pečujou o mláďata.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Nemá, protože každý mládě každýho savce, extra to inteligentní jako je člověk jednoho dne dospěje a dokáže si vybudovat zázemí vlastní a ochranu taky. Pokud si člověk hledá partnera kvůli ochraně a zázemí, je to zlatokop...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Jo, může to bejt daný přírodou ve smyslu "hlídat si svůj zdroj, svýho ochránce". A proč by se to nemělo projevovat i v partnerskejch vztazích? Třeba to má stejný kořeny...
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: To co se tu řešilo kolemžárlivosti dětí neni žárlivost, ale strach o zázemí, kterej vrozenej je.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Jak co. Určitě je spousta věcí daná morálkou, kterou nám vnutila společnost. Ale ty pocity, když někdo, koho miluješ, miluje i někoho jinýho (nebo s ním tráví čas na úkor tebe), ty jsou imho vrozený. Když žárlí dítě, nikdo ho to neučil... Moje dítě bylo žárlivý v podstatě hned, jak mělo schopnost to dát najevo. Sobecký ale začalo bejt až třeba o dva roky později.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Já to chápu, ale i tak se nedokážu zbavit pocitu, že tenhle princip je implementovanej v lidech výchovou.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    Původně jsem ale psala o tý žárlivosti proto, že i když beru lásku jako respekt a toleranci, tak co bych asi nezvládla, by bylo to dělení se. Ok, není se mnou šťastnej, ať jde jinam. Ale pokud se mnou šťastnej je a současně by chtěl ještě někoho navíc, tak to už bych spíš já asi zase chtěla jít jinam než přemáhat tu žárlivost a trpět. Ale není to věc principu - principielně mi ta představa nevadí. Ráda bych, kdyby to mohlo fungovat. Ale vím, že na to prostě nemám a že bych se usoužila.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Jasný.
    Je fakt, že princip poutání si lidí k sobě přes závazky, sliby, výčitky je strašnej. To kolem sebe taky vidím a přijde mi, že to je opak lásky. Pokud někoho miluju a vidím, že je se mnou nešťastnej, tak ho samozřejmě nechám, ať si jde za štěstím jinam. Dyť ani já nemůžu mít nic z takovýho vztahu.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Hole to je případ od případu. Já se bavim o tom, kdy je jeden člověk skutečně nešťastnej z chování toho druhýho, kterej se ho snaží omezit ve všem kde to jde a přitom neví jak z toho vycouvat. Ale tohle už je vážně uplně jiná debata...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: No otázka je, jestli ti lidi nedělaj před tebou "víš, on/ona mě nepustí"... přičemž ve skutečnosti se jim ani moc nechce. Ale to jen hádám.

Nebo jestli to není takovýto: "Pojď na pivo..." (v jednu v noci)
    "To nejde, je pozdě, ona už spí a byla by naštvaná..." (ve skutečnosti by nechápala, co se děje, a musel by jí to vysvětlovat a to se mu nechce)
    "Ježiš, ty seš podpantoflák!" (ve skutečnosti prostě bere ohledy)

To může bejt různý... :)
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Ale to je rovnováha. Jste oba šťastný, neni co řešit. Já se stále bavim o vztazích, ve kterých je jeden obětí toho druhýho. To u vás evidentně neplatí :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Já bych to ale nebrala, že ti lidi jsou omezování proti svý vůli. Například já jsem prvních pár let manželství nechodila nikam sama. Ano, po pravdě jsem lidem říkala, že si to manžel nepřeje. Ale taky jsem k tomu po pravdě dodávala, že mi to tak vyhovuje. Takže já sama vlastně taky nechtěla nikam chodit. Resp. kdyby jemu to nevadilo, tak jo, nebyla to výmluva. Ale ani jsem nijak nestrádala, prostě to tak fungovalo.
    A ve chvíli, kdy mi to začalo vadit, prostě jsem začala někam chodit.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    _BENNY: OK. Neberu lidem, kteří chtějí žít ve vztahu kde funguje dominantní jedinec a submisivní jedinec nic z toho jak chtějí žít. POkud jsou šťastní, dobře pro ně. Mluvím o vztazích ke si jeden vybíjísvoje "potřeby" tohototy typu na někom, komu se to nelíbí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam