• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    FRONEMA: hmmmm... dost to pripomina fungovani nekterych kibucu na konci 50. let. Tam se deti vychovavali podobne
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    MAWERICK: Vysněná varianta je dvě děti: každé mající svojí maminku a k tomu jako bonus milující tetu (a stejného tatínka). Vnitřní fungování si opravdu dovedu reálně představit, ale jak píšeš - otázkou je reakce okolí. Ale by byla stejně problematická i v případě, že by dítě vyrůstalo např. v lesbické rodině.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    prijde ze by to pro to dite mohlo byt v necem i lepsi. bude mit dve mamy :) takze se o nej vzdycky bude mit kdo starat kdyz ta jedna nahodou nebude mit cas, chut, energii whatever :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DOUCE: imho zalezi i na pristupu jak ty rikas "tety" k tomu diteti. Osobne myslim ze by to to dite, pokud v tom bude zit od malicka nebude mit trabl pobrat... potencialni problem vidim v reakci jeho okoli na to jak to funguje u nej doma az o tom zacne mluvit...
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    KETHAMINA: No, u prarodičů by mě obecně asi hodně překvapila jiná než zděšená reakce :-)

    Ale jsem případně zvědavá na rodiče a sourozence. Pokud by to došlo do fáze, kdy bych se rozhodla to sdělit, šlo by v našem případě o stabilní trojvztah, takže by to mělo vliv i na dovolené, svátky, rodinné oslavy apod.

    Zkušenost s nakládáním s informacemi vůči dětem by mě taky zajímala. Dovedu si představit netradiční soužití ve smyslu tatínek - maminka - teta, ale nevím nakolik je taková záležitost skutečně realizovatelná a nakolik by tím dítě bylo poznamenáno.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    FRONEMA: tady prave vidim rozdil dle veku a osobnosti ditete. Mas deti, ktere fyzicky zarli na sveho otce, davat jim do zivota dalsi osobu, se kterou se musi delit o prizen je peklo.

    Taky mi prijde, ze u oddelenych/ rozvedenych domacnosti, kde otec i matka maji jineho partnera se to da zakomponovat snadneji, nez ze doma s tatinkem spi v posteli cizi pani sama nebo i s maminkou. Predpokladam, ze zdravy rodic dite treba do 6-7 let veku radeji udrzi trochu mimo sve realie a do situace ho uvadi postupne pak. Ale mohu jen teoretizovat, ve spolecne domacnosti kolem mne nikdo z poly lidi s detmi nezije, miva je jen obcas na vikend.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KETHAMINA: imho neni dobry pred detma cokoli skryvat, ony to vyciti, a pak se bude blbe napravovat ten pocit ze mu mama "lhala". pripadne ze dotyky se musi schovavat.

    (samozrejme mluvim o urovni intimnosti ktera se pred detmi bezne dela)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    DOUCE: ja jsem tedy krute narazila u prarodicu, babicka s desem ve tvari zacala jecet "nerikej mi to, nechci to slyset". Deda konstatoval, ze jsme uchylaci. U rodicu mi to prijde, ze informaci prijali, ale nijak se vic nevyptavaji a kdyz s nekym jinym nez svym muzem prijedu na navstevu neprojevujeme si vyznamne fyzickou naklonost.

    Stejne jak Ifka nemam v kuse roky vice partneru/ek takze svatky, dovci neni nutno resit. Nevidam rodinu zas tak casto (cca 1x mesicne kratsi navsteva), abych je do svych vztahu musela detailne zapojovat, rizika, ktera oni vidi se tykaji hlavne zdravi. Taky chapu, ze vzhledem k jejich zpusobu konzervativniho zivota a veku to pro ne neni snadne prijimat.

    Osobne se spis v budoucnu chci zamerit na praci s informacemi vuci potomkum, aby rozumeli, ze variant vztahu je mnoho a se svym partnerem musi byt na stejne vlne. Zda se pred detmi omezovat ve fyzickem projevu vuci vice osobam (hlazeni, libani) nemam ukotvene. Zazila jsem jako dozor ve skolce parkrat slusny moralizovani od ucitelek vzhledem k info od ditete a to vnimam jako vetsi potencialni problem nez commingout pred dospelaky. Mate nekdo osobni zkusenost?
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    IFKA: Je to ve fázi úvahy, uvidím jak to celé vyplyne :-)
    IFKA
    IFKA --- ---
    DOUCE: mluvim o svych vztazich s kamarady, s rodinou jsem to nikdy moc nediskutovala, jen s pritelovou mamou. moc nadsena nebyla, spis me od otevreneho vztahu odrazovala:)
    nejsem ale v situaci, ze bych mela paralelni dlouhodobe vztahy, spis se nam vzdy nekdo prolne na par mesicu a zustane jako kamarad nebo kamarodomilenec/ka. takze situace typu vodeni na vanocni obed u nas nikdy nevyvstala.

    premyslis o potrebe coming outu k rodine?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    DOUCE: ja jsem o svem poslednim poly vztahu celkem otevrene mluvila, sestra v pohode, mam v pohode, tata se na to moc netvaril a odmitl abych je oba privedla na vanocni obed k rodicum :) ale zadnej dalsi negativni vliv to nemelo
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    Máte někdo zkušenost s informováním rodiny (rodičů, sourozenců,...) o vašem polyamory vztahu? Jaká byla reakce? Fungujete někdo otevřeně s více partnery i ve vztahu k vašim rodinám?
    CROME
    CROME --- ---
    MYKO
    MYKO --- ---
    Chtěl bych v budoucnu uspořádat výstavu kreseb, představujících společné portréty a akty lidí, žijících v kolektivních vztazích, ale třeba i "jen" důvěrných přátel v hromadném objetí apod. - a doplnit ji diskusí na tohle téma. Pokud máte zájem se podílet na projektu, nebo máte třeba nějaké fotky, podle kterých bych mohl kreslit, ozvěte se.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Mainstreamovější a mainstreamovější, i když ten závěrečný apel je myslím pořád hudba budoucnosti (tak 10 let) :-)
    Compulsory Monogamy in The Hunger Games » Sociological Images
    http://thesocietypages.org/...ages/2013/12/02/compulsory-monogamy-in-the-hunger-games-catching-fire/

    YUUKI_23: Mám pocit, že návod nebo aspoň vzorový příklad, "jak mít více nezávazných vztahů", obsahuje prakticky každý PUA manuál (spíš teda ty anglické než české). Ale nikdy mi nebylo moc jasné, jak realistické jsou ;-)
    TARSIS
    TARSIS --- ---
    Ahoj, má tu, prosím, někdo praktickou zkušenost s výchovou dětí v polyamory vztahu? (ona-on-ona + dvě děti staršího předškolního věku). Děkuji.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GORG: to znam, ja jsem si take v jiste fazi rikala, jak to bude super, ze "sezeneme" jeste par lidi a vytvorime treba tak sestici lidi a budem spolu zit... :) ale jakykoli takovyhle vysnivani si budoucnosti k nicemu nevede...
    GORG
    GORG --- ---
    JUWELIUS: hmm taky jsem si podobně asi naivně myslel, že vytvoříme podobně pěkný trio , ale je to zřejmě komplikovanější (jak mi řekly). Možná proto, že to mezi nimi zrovna příliš v té době nefungovalo. Kdo ví. Takové vztahy se asi prostě přihodí a nedají nějak přímo domluvit, jak si chlapský mozek namlouval.,)
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    jinak ani ja do ted nevim, jestli to je ona spravna cesta nebo forma vztahu ... kterou jdu .. ci budu v budoucnu chtit jit ...

    ucim se stale ... a asi to jeste nejakou dobu potrva (: Na druhou stranu, pokud clovek za sebou vidi nektere uspechy .. motivuje ho to jit dal a dal zkouset ... hledat moznosti, zpusoby a nove cesty ...

    V soucasne dobe ... diky te me kauzalite (: ... sem v opet v jednom otevrenem vztahu. Nyni ovsem nejsem ten prvek aktivni, ale spokojene pasivni :)

    Slecna, je v otevrenem vztahu s jednim izraelcem ... ktereho znam a on zna me. Nas vztah (se slecnou .) je intenzivni, nadherny ... a na druhou stranu mi poskytuje formu volnosti, kterou do ted stale jeste potrebuji. (i to je mozna svym zpusobem jakasi forma alibi). Ale ani tento vztah (myslim tim ted mezi nimi) ... neni posledni dobou (a ja sem bohuzel take jednim z duvodu) pravdepodobne uplne optimalni. Ale snazim se nezasahovat do jejiho zivota (byt je to ze sve podstaty nesmysl) ... a zaroven se snazim co nejvic respektovat urcitou formu ohleduplnosti vuci nemu.

    A jeste nez tyhle svoje prupovidky skoncim ... tak v tomto vztahu mam poprve pocit ... ze zarlivost uz pro me neni tematem. A vedomi teto skutecnosti ... je velmi uklidnujici a dava mi smysl a silu pokracovat dale.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam