• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    DOUCE: diky moc
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    KUATO: Hodně záleží na povaze toho vztahu a počáteční situaci. Dvě ženské sdílí jednoho muže, ale mezi sebou blízký vztah nemají? Nebo skutečně žijí všichni tři dohromady?
    Pro nás platí ta druhá varianta a ve světle dosavadních zkušeností si myslím, že je to vlastně stejné, jako v klasickém, tedy párovém soužití.
    Pokud jeden vlastní nemovitost a všichni v ní žijí, je na domluvě, zda nechá ostatní bydlet "zadarmo" a veškeré investice do nemovitosti (pokud se na nich všichni domluví) a do běžného provozu domácnosti se rozdělí mezi všechny tři (a zda v zájmu opatrnosti budou ti dva ostatní trvat na tom, aby se vhodnou formou zaznamenávalo, co do nemovitosti ze svého vložili). Nebo jestli bude trvat na tom, že investice do nemovitosti platí ze svého, ale ostatní se vyšší částku podílí na provozu domácnosti...
    Osobní zkušenost s tím nemám, žijeme v nájmu a společné výdaje, včetně bydlení, dělíme na třetiny (máme obdobné příjmy).
    A co mi přijde dobré (hlavně pokud jde o manželský pár + 1), myslet na budoucnost a sepsat závěť. Člověk neví dne ani hodiny, že :-)
    LYDI
    LYDI --- ---
    KUATO: jinak ja to chapu, clovek muze natrefit na takove ci makove pripady a pak to treba konci tak, jak si to predstavis ty (: a je vlastne fakt, ze ty se spis koukas na ne-hezkou/us pesnou moznost ... takze predpokladam, ze predpoklad "zensky sdili jednoho muze tak nebude problem sdilet ostatni" nebude v tomto pripade vhodny :D ... proste jen to tvoje generalizovani... (; ale fakt si myslim, ze lide jsou dost ruzne, takze ani co pise ALDARION nemuselo by byt vzdy ta nejlepsi moznost ...
    KUATO
    KUATO --- ---
    super, diky moc obema. zhruba timto smerem jsem to chtel smerovat :o)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    SHEALA: Jen na okraj - myslím, že dobré účty dělají dobré přátele a pokud jde o větší částku, ať už ve dvou nebo ve více, je dobrý se nejen dohodnout, ale i hodit to na papír. Lidská paměť je obdivuhodně nestálá a zkreslující a v té smlouvě zůstane jasně zaznamenáno, na čem byli v tu chvíli všichni dohodnutí a je mnohem menší prostor se pohádat. Neshledávám na tom nic anti-romantického, ale asi jsem už taky extrémní cynik. ;D
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KUATO: uf možná blbej nápad, ale pokud si někdy zažil úskalí spolubydlení, tak se odpíchnout od toho. Nebudete řešit jenom majekty, ale i takový zvyky a zlozvyky stylu že jeden člověk je zvyklej kupovat vlastní toaleťák a ostatní ne, hádat se kdo vynese koš a tak.
    Akorát tohle považuju za spíš míň rizikový než samotnou rozdílnou citovou zaangažovanost a připadnou žárlivost, nebo naopak tlaky na nějaký cuckold.
    Jen teoretizuju, sama jsem poly vztah nezažila, sním o tom, ale nechci do toho jít, takže to ber i s rezervou.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LYDI: :o)) respektuju.
    LYDI
    LYDI --- ---
    KUATO: premyslim jestli ti za to dat minus. chapu na co se ptas a proc ptas. ale formulace ohledne zenskych, sorry, ale na to mam chut odpovedet ... bez s tim do h***. jinak ja osobne ti bohuzel s tim neporadim.. ale sem zvedava jestli tu nekoho najdes kdo to fakticky resil...
    KUATO
    KUATO --- ---
    TADEAS: ja nevim :o). mozna. nejsem si jisty, jestli by se to melo resit smluvne. proste postrehy z praxe, treba ze nove prichozi se nepodili na primych investicich (novy plot, nove okna), ale prispiva mesicne do "rodinneho" rozpoctu nejakou castkou, protoze kdyz se to dela jinak a ta castka je nepravidelna, tak to muze delat zlou krev.. proste jestli je nutno (zavhodno) pocitat s tim, ze majitel nemovitosti, kde "sirsi" rodina bude bydlet by mel pocitat dopredu radeji s tim, ze je pro vsechny zucastnene lepsi, kdyz toho ma vic na svych bedrech on, protoze i kdyz se to zda narocnejsi, v dlouhodobe perspektive je to v pripade rozchodu mnohem jednodussi.. nebo, ze kdyz jsou ve vztahu dve zenske, tak je vic nez radno je drzet aspon trochu oddelene (nejlip v oddelenych bytech se samostatnym financovanim), protoze jinak je velke riziko, ze se po par mesicu postekaji.. neco jako prakticka kucharka 100+1 tipu na to, na co davat pozor v oblasti financi, deti, ktere v tom jsou zapletene z nektereho z predeslych vztahu..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KUATO: neco jako ekvivalent predmanzelsky smlouvy o vyporadani majetku? :))
    KUATO
    KUATO --- ---
    mate nekdo zkusenosti jakym zpusobem se promeni situace v aspektu majetku, investic, atd. ve vicecetnym vztahu, kdyz do nejakeho zavedeneho dvojclenneho vztahu pribude (ve smyslu pristehuje se) dalsi clovek? zajimaji me tipy a triky na co si dat pozor, co pohlidat, cemu se vyhnout, aby tam zbytecne nevznikaly trenice, prece jen ten, kdo ekonomicky nese vetsi zatez, tak to mu dava do ruky vetsi paky jak neco prosadit, nebo se do te pozice muze samovolne situovat. proste co promyslet a vykomunikovat driv, nez nekdo rekne nebo udela neco, co by se tezko dalo vzit zpet. aby bylo dopredu jasno.. diky :o).
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    množství RT a share mě přimělo tu stránku víc prozkoumat, tenhle článek mi přijde celkem fajn postavený, co vy na to?

Top 5 Perks of Having a No Strings Attached Relationship
    http://sexbuddyguide.com/top-5-perks-of-having-a-no-strings-attached-relationship/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Rozhovor s Fronémou Virglerovou o polyamory i BDSM - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=806425
    MASOO
    MASOO --- ---
    dobrej nahled na sexualitu, zminka o polyamory tam taky je
    PSYCHOLOG V NEVĚSTINCI: Sex bereme moc vážně. Dá se prodávat jako umění - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...anazer-showpark-lukas-sedlacek-f9j-/domaci.aspx?c=A141205_112315_domaci_zt
    IGNIS_FATUUS
    IGNIS_FATUUS --- ---
    FRONEMA: skvělý, jestli bude v mediich polyamory zastoupena tebou a Gaiou tak máme hodně dobrou "propagaci" :)
    VLKUN
    VLKUN --- ---
    Fronema:Tak to bylo poprvé, co jsem na Krause vydržel koukat víc než pár minut. Jsi dobrá, že ses tím jeho poněkud nesympatickým humorem nenechala rozhodit :-).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KAI:
    ZIVA: Diky!

btw kdyz uz jsem tu, pocitate s dalsim poly srazem? https://www.facebook.com/events/768859573196727/
    KAI
    KAI --- ---
    FRONEMA: moc ti to slusi a zvladla jsi ho vyborne :)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    FRONEMA: slusi ti to! (mimojine)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Jak jste mozna zachytili, byla jsem vcera u krause. tak se vam jdu pochlubit.
    kratky predrozhovor o polyamory (ktery mi teda prijde skoro informativnejsi nez cela show) http://play.iprima.cz/show-jana-krause/fronema-virglerova-rozhovor
    a samotny kraus https://www.youtube.com/playlist?list=PLEHsUQPwlLwoQ-sXpjrTngbhVtN7uVVGk
    bohuzel se prevazne ptal na bdsm, a to malo polyamory bylo vystrihano do co jste nevideli.
    MASOO
    MASOO --- ---
    FRONEMA: no myslela jsem to tak, ze to sice vsichni zucastneni vedi, ale dva ze tri se nechteji moc potkavat respektive to mit pred ocima...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam