• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYKaretkování
    TMA
    TMA --- ---
    MISERY: V otáčení destiček bych problém neviděl. (Troufám si tvrdit, že tenhle problém jsem vyřešil.) Vidím několik jiných problémů:
    co udělat s osnovou za destičkami, pokud průběžný součet kladných a záporných rotací na karetce nebude v úzkém rozmezí kolem nuly?
    jak zařídit škálovatelnost na více než malý počet karetek, pokud se bude používat do osnovy tlustá příze (vlna na pletení atp.)?
    jak se obejít s malým počtem motorků, aby celý mechanismus nepřišel na stovky tisíc jen na motorech a elektronice?
    MISERY
    MISERY --- ---
    TMA: taky jsem nad tim uvazovala, ale jak udelas to otaceni desticek? To imho moc dobre nejde.
    TMA
    TMA --- ---
    Napadlo mne, že by se pomocí vhodného zařízení nechal proces karetkování automatizovat. Myslíte,že byl by zájem o karetkovací stroj, nebo by se to okamžikem, kdy by to přestala být rukodělná práce stalo nezajímavé?
    ERVIL
    ERVIL --- ---
    Kdyby byl zájem mám teď doma hafec 100% vlněných přízí na prodej.
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    DIABOLUS: tak se dyštak ozvi...;-)

    nojo, karetkové lemy se objevují a zase mizí. A mezitím přežívají ve formě popruhů, případně stuh.... škoda že s nimi nelemovali oděvy husiti...
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    ROWAN: Děkuji za info - do budoucna bych ráda třeba něco na svůj kostým, ale to je ještě daleko - určitě to znáš s tou kovářovic kobylou :)

    MISERY: tak já také nemluvím o moderní bitevní historické módě :)..
    Co vím, tak minimálně ze 14.století kde se ještě karetky s oblibou používali zejména k začišťování či zakončování oděvů. U majetnějších pak používání kovových nití nebylo vyjjímkou, samozřejmě že bylo hafo jiných způsobů jak oděv ozdobit a také s ozdobami už tehdy cloumala móda, nicméně karetky v žádném případě nezmizely ikdyž jejich módnost byla kolísvá. Logicky vzato by to bylo i trochu divné, kdyby ano u tak oblíbené techniky přežívající ix set let..
    MISERY
    MISERY --- ---
    DIABOLUS: No já jsem na gotickejch bitvách teda nikdy nikoho v karetkách neviděla a to jsem se sakra koukala, rozhodně ve vrcholný gotice už karetky nejsou.

    MORRIGHAN: No, říkám si, že asi ne...ale bude sranda...akorát furt nemám na gotiku boty a protože víc než na gotiku bych chtěla boty na vikoše, tak fakt nevim, v čem tam budu chodit...na Zbirohu jsem měla půjčený, ale byly mi děsně velký, furt jsem zakopávala. Ach jo... a taky bych si měla udělat karetky na šaty, abych měla do wothanburgu, ale jsem děsná lemra líná...
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    MISERY: Haha, ty myslis, ze na Libusine bude nekdo delat karetky? :) Pockej si, az budou poradny akce ;)
    Ale budu tam ja a par Vikingu, ktery tam chtej jit mlatit keckare, takze jestli pojedes, tak se tam potkame.
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MISERY: od rozhodného nepojedu postupně uvažuju o tom, že bych i jela. Ale ještě pořád nevím:-) Se mi blíží státnice. Možná se budu spíš učit:-(
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    doba donání, já už asi neumím ani česky....
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    DIABOLUS: no, u nejjednodušších a relativně tenkých (tak do 20 karetek - to záleží i na tloušťce vlny) tak 100kč/m + 50kč za navlečení. Tedy je to jen cena za práci. K té by se musela připočíst ještě cena materiálu. Vlna se pohybuje tak kolem 80-100 kč/klubko. Se složitostí vzoru cena úměrně stoupá. Jinak v případě zajímavého složitého vzoru je možno se dohodnout na speciální ceně. Ráda zkouším nové věci, jenže pak 100% nemůžu ručit za výsledek...;-)
    Délka dodání - záleží na tom, kolik by toho bylo. Ale asi do měsíce u něčeho menšího, pravděpodobně i dřív. Pokud mi tedy bude dostatečně fungovat rameno, abych mohla tkát.

    Moc hezká knížečka. Podle zběžného pohledu to vypadá na klasické vazební tabulky. Podle těch barevných obrázků by se daly utkat nejrůznější látky:-) Uá. Já chci stav...:-)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    MISERY: v gotice bylo karetkování velice oblíbeno :)

    Děvčata, již dlouho jsem chodím na čumendu a nestačím žasnout, opravdu klobouk dolů. Chtěla bych se zeptat : ROWAN Vy jste tu psala, že děláte i karetky na "kšeft" jaké jsou cenové relace, vím že určitě dle složtosti vzoru, ale zhruba. A taktéž jaký je přibližný termín dodání?

    Mám ještě jeden dotaz - v rámci zde uvedených adres jsem našla toto: http://www.cs.arizona.edu/patterns/weaving/books/df_cpatt_1.pdf , konzultovala (protože sama nekaretkuji) a bylo mi řečeno že se to spíš podobá stavové vazbě nežli karetkování ?!? Protože tomu vůbec nerozumím, ale ráda bych se něco přiučila, tak předem děkuji za všechny reakce.

    S uctivým pozdravem diabolka
    MISERY
    MISERY --- ---
    Já tuhle viděla jeden pěknej stávek u vikošů, ale imho se jim to taky kroutilo. Teď bude Libušín, tak třeba tam něco bude...i když je to gotika, tak nevím...jedete někdo?
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MORRIGHAN: takový já moc netkám...;-)
    Za sebe musím říct, že se mi moc nechce zkoušet něco o čem nemám ani teoretickou tezi, jak by to mohlo fungovat. Ale budu pátrat dál, třeba jednou potkám nějakej článek ve kterym to bude vyřešený. A nebo někoho, kdo to úspěšně uved do praxe:-)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    ROWAN: Asi musis tkat jenom jednoduchy vzory - ctyri tam, ctyri zpatky - a nic se ti nebude prekrucovat :))) Tezko soudit, dokud to nekdo nevyzkousi...
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    MORRIGHAN: no, jenže pokud se ti zkrucují nitě, tak se ti udělá takový pevný spletenec - pokud to chceš dotkat, tak ho musíš nutně rozmozmotat, jinak bys tak min. 1/4 nití bnechala v tom pletenci. A to je mi právě záhadou. K čemu je mi stávek, když z něj stejně nitě musím neustále sundavat a rozplétat? Možná by stačilo rozplétat míňkrát? Jenže rozplétat hodně zamotané nitě taky nic moc.... radši rozplétám po menších úsecích - míň se u toho vztekám;-) Navíc na většinu stávků se nedá natáhnout víc než něco málo přes dva metry nití (studovala jsem parametry některých stávků, ale jen tak z rychlíku, tak za to 100% neručím...) - já mám často třeba i 4 m nitě. Takže zatím jsem stávek svých snů nenašla:-( Třeba ruční horizontální stavy mohou mít na válci navinuto klidně přes 10 metrů - takový návin už má smysl - jenže tam by člověk dojel právě na to zkrucování.
    S napětím jednotlivých vláken také někdy mívám problém - buď převazuji úvaz a nebo si prostě konkrétní nitě přidržím a ručně dotáhnu a zakroutím je přidržené. -jenže to by fakt taky na stávku nešlo....
    Prostě mi je to v teoretické rovině záhadou. Ale nějak to jít musí - když to tolik lidí používá;-)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    ROWAN: Osobni zkusenost nemam (ale planuju nekdy vyzkouzet), ale asi tam to prekrucovani nebude tak zavazny problem. Prece jen ty vlakna jsou namotany na tom stavku, tak asi maji docela vuli. Spis bych se bala, aby se mi nepovolovalo napeti jednotlivych vlaken - s tim mam nejvetsi problemy, kdyz to delam v ruce. Vzdycky se mi uvolni jedno nebo dve vlakna a delaji mi tam paseku...
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    ALEXIS: hm... zajímavé stránky. děkuji ti:-)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    A ještě jeden dotaz - chápete někdo jak funguje stávek při karetkování? Já to chápu třeba u hřebenového stávku - kde se nezkrucují nitě. Tak je moc fajn si ten dlouhej chvost nití na nějakej stávek namotat. Jenže u katetkování se u většiny vzorů zakrucují nitě - které se pak musí stejně rozmotávat, takze to ze před tím byly třeba namotané na stávku je nanic. Je tu ještě ta varianta tkát na obou stranách, ale to také nelze realizovat u všech typů stávků, co je možné najít na netu.....
    Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam