• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    BONIE
    BONIE --- ---
    ANNAWA: no a co proti tomu děláš? :) já jsem si právě stáhla knihu Malý tyran, po nějak nezdařilém pokusu mluvit na něj batoletštinou podle knihy Nejšťastnější batole v okolí.. ne že bych byla knihomol a jela podle toho, co kdo napíše, ale různé rady z okolí mě už mátly, tak zkouším tohle.. jinak podle sebe vysvětluju, domlouvám, ukazuju dokola dokola dokola!!
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    A je mu právě 15 m.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BONIE: ha ha, nezávidím, nepřeju, ale soucítím, mám doma to samý. Naprosto. Vztek a zároveň mnohem větší fixace, jako bych to psala já.
    BONIE
    BONIE --- ---
    a nějaké rady na období vzdoru v 15 měsících? :) už jsem z toho lehce vyčerpaná.. nevím, co se mi z toho mého hodného miminka stalo za tyrana.. řve, řve, řve.. u převlíkání, když chce něco co mu nechci dát, když ho nepustím na cestu.. řve a vzteká se.. a teď objevil zábavnou novinku fackování a škrábání.. čtu chytré knihy a nic moc nezabírá, nevím jak mu to vysvětlit, mám pocit, že je to přišlo nějak brzo a tak je těžké mu ty věci vysvětlovat.. zároveň se na m ě začal mnohem víc fixovat, takže si prostě nějak nemůžu odpočinout.. :/
    TEMASU
    TEMASU --- ---
    ANNAWA: K tomu poslednímu povzdechu. Nejsem teda nijak zkušená a je pravda, že naší BB jsou teprve 4m, ale ač jí zásadně nenechávám vyřvat a když je vzhůru tak se pořád chová, tak když jsme mezi lidma, je to zlaté dítě. Absolvovali jsme teď dvě svatby, v podstatě ani nezabrečela (to se doma fakt nestane:o)) a večer okolo osmé pokaždé usnula a spala a spala. Oslavy jsme tak opouštěli až po desáté v což jsme vážně nedoufali. A všichni chválili, jaká je hodná. Tak možná má dítko štěstí, že má takovou povahu...
    ADD
    ADD --- ---
    MALKE: Asi to se mnou jinak nejde, já jsem totiž hroznej zmatkář, takže bylo nutno mě vybavit dětmi se schopností se o sebe postarat. Moje robátka pokud možno ani nehlásí, co chtějí, a když je možnost, rovnou si to vezmou. A protože jsem je nikdy nemučila pitím obyčejné vody (kupovat balenou se mi příčí a vodovodní u nás nejde pít), tak se o pití spolehlivě hlásí. Benýs klidně taky vydrží bez jídla, ale o své vůli. Hloupé je, když dostane hysterák ve chvíli, kdy by se měl napít, pak je zaseklý, že ode mne nic nevezme ("nic nechcu, nic nepotěbuju"), a další dvě hodiny nešťastně kvílí, je mu zle, ale vylézt zpod stolu a vzít si vodu by mu zkazilo image. To pak trpím s ním, protože vím, kde je chyba, ale nemůžu s tím nic dělat. Kdybych věděla, kdy tahle fáze přejde, stříhám metr.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MALKE: pravda, B když má hlad
    a) chodí a řve
    b) říká ňam, ňam, ham
    c) když ho zvednu, sápe se mi do výstřihu

    Přehlédnout nejde ani jedno :-D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Znám to, jsem nevymazlené dítě, právě :-) i když patologicky to nakonec snad neskončilo. Vlastně al to, že je B takovej závislák, celkově chápu spíše jako plus, jen mě to občas zmáhá.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ANNAWA: Měla jsem tam dát uvozovky... ale měla jsem na ruce bratra, tak jsem se na ně vykašlala. Chyba!:c) "Zavinila" spíš ve smyslu, že to tím mohla ovlivnit, nemělo to být nějaké zásadní hodnocení.


    ADD: A hele, výhoda nezklidněných. Beno je tak vyklidněný, že byl v určité době schopen být bez jídla a pití a začít mrčet až po mnoha hodinách. Pravda, v 99 % případů jsem do něj prostě valila, ale párkrát se mi taky stalo, že jsem na to prostě zapomněla a pak hleděla na opocené dítě a počítala, kdy sakra naposledy pil. Řekl si, chudák, snad jednou, a to ještě nebyl pochopen - když nemluvil, tak jsem se snažila naučit ho pár znaků on si pro jídlo vybral něco, co šlo bohužel zaměnit s máváním. Takže u našich na zahradě mával a mával a máti ho tahala domů... a on měl chudák jenom hlad:c) Zaplaťpámbu, že je to za náma. Teď by sice papkal jenom bombóny, ale aspoň si o ně řekne.
    ADD
    ADD --- ---
    ANNAWA: Tak nějaké dispozice tam asi být musí - a pak je matčin přístup bohatě využije. Mně už jen ta představa tak děsí, že na mě Hospodin očividně takovými klidnými stvořeními neplýtval a dal mi rovnou extrémně silné osobnosti. Jestli bych za něco vraždila, tak za větu "já nevím, mně je to jedno" - ale nezdá se, že bych se jí od svých chlapců někdy dočkala. (A že Nik první rok býval velmi klidný a nenáročný - ale rozhodně ne apatický. Jen se soustředěně věnoval a věnuje svému výzkumnému záměru "Mapování poživatelných předmětů v domácnosti a jejich testování".)
    ADD
    ADD --- ---
    ANNAWA: Taky to bývá nco za něco - dítě, které je vymazlené z prvních let, pak většinou klidně odchází do života, zatímco nevymazlenému pořád něco chybí - a v lepší verzi to bude pořád chtít dostat od matky, v horší to bude kompenzovat nějak patologicky, divnou partou a pod.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ADD: já jsem vyřvávací metodu neuplatnila ani na jedno dítě (a že dneska ve čtyři už jsem teda měla B tak akorát plný zuby), prostřední byl celkem klidný, první byl příšerný, Bartoloměj mi přijde tak nějak mezi, nicméně na svatbě z přítomných batolat rozhodně největší poděs. Jenže to já jsem trochu taky, navíc v sedmičlenné rodině je a) zvyklý na pozornost a b) zvyklý se ozvat.

    Mně by jen zajímalo, což je ale nezjistitelné, zda je sestřina dcera mouchysněztesemě sama od sebe nebo je to tím přístupem.
    ADD
    ADD --- ---
    ANNAWA: Mně přijde "vyřvávací" metoda hrozně nebezpečná, protože u takhle zklidněného dítěte by pak bylo na mě, odhadovat všechny jeho potřeby. Když mám dva nezkrotné živly, nemusím málem myslet ani na jídlo, protože oni si o všechno řeknou sami a nedají pokoj, dokud to nedostanou. Rozhodně nehrozí, že by strádali a neřekli mi to. :-) Mladší taky vydrží dost dlouho sedět u někoho na klíně a jen koukat - ale zkus ho položit vedle a sousedi budou myslet, že je poledne první středu v měsíci. :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MALKE: já snad ani nepoužila slovo zavinila, i když samozřejmě je to taky možný úhel pohledu. Jen jsem si vlastně posteskla, jaký že ona to má veget, mně se fakt nestalo, že bych mohla Barta na pět hodin během dne pustit tak nějak ze zřtele :-D
    V čemž samozřejmě hraje roli i to, že já jsem taky s ním ráda, čili mně by chyběl.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ANNAWA: Jenom přípodotek - ano, je možné, že to zavinila (dítě si zvyklo, že se nedovolá), ale na druhou stranu taky může být takhle nastavená. Pozoruju to u rozdílu synů - Beno nebyl chovací, u všech spokojený, kam jsem ho ráno položila, tam jsem ho večer našla a v podstatě ječel, jen když měl hlad, a když nemohl usnout. Bratr je sice taky neječící dítě, ale rozhodně se daleko radši chová a preferuje mě před ostatními... a taky častěji jí.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Jsou dny a hlavně noci, kdy si říkám, zda jsem to s kontaktním rodičovstvím nepřepískla :-D B, zdálo se, už se odnaučoval příliš častému kojení, ale co předvádí poslední noci, je poněkud vyčerpávající. Zřejmě se tedy bude kojit až do maturity.

    Shodou okolností jsme byli o víkendu na svatbě mé mladší sestry, která má 7m dceru. Psala jsem sem kdysi někam, jak jí nechává vybrečet, nezvedne jí a tak podobně. Výsledek? Moje 15m dítě se na svatbě chovalo tak, jak jsem já zvyklá, že se děti v tomto věku plus minus chovají, prostě akčně, občas nespokojeně, nahlas. Sestřina dcera většinu dne prospala :-D případně bez hlesu pololežela u někoho na klíně.
    Moje dítě se samozřejmě od cizích lidí chovat nenechá a jsou chvíle, kdy se nenechá chovat ani od někoho jiného než ode mě.

    Výsledek? Jedna prateta sestru pochválila, jak má "holku hodnou" :-D

    Ale ne, neměnila bych, nicméně nešlo si toho nevšimnout.

    P.S. B byl samozřejmě v 7m klidnější než dnes, ale rozhodně i tehdy vyžadoval pozornost, moc nespal, měl furt hlad, byl hlasitý a tak.
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    TABBY: Není, máme ergo i manducu a v obém není problém mládě na zádá přehodit a nosit. Dělám to tak u druhorozence od nějakého 7. nebo 8. měsíce a bez problémů na obou stranách.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VERONIKA22: Uplne uz si to nepamatuju, ale dala jsem manducu na gauc/postel, na ni dite, pricupla jsem, zatahla za popruhy a nasadila na zada.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já si na záda docela v pohodě házela 1,5leté dítě též. ale to už prostě ví, že se má zuby nehty držet při tom přesunu a když nadskočim, tak že si má poposednou aby se mu sedělo pohodlně a neplakat, že něco.....
    já právě nošení na zádech totálně zbožňuju, ale chce to větší dítě :oD s mrňouskem to moc nejde ( bez té asistence ) a dlouhé vzdálenosti.

    jinak už jsem zjistila proč mě při nošení na břiše bolela jedna kyčel. stačilo dotáhnout popruhy a dítě na svůj hrudník připlácnout ještě o něco více a bolest v tu milisekundu byla pryč :o) asi to byla nevyváženost.
    KRKA
    KRKA --- ---
    TABBY: ani se nedivim ... :) ja ho radsi nenosim, spis muz a ma to nastaveny na sebe, ja radsi vezmu kocarek
    TABBY
    TABBY --- ---
    KRKA: No, nejen toho duvodu mame dve nositka. Ja nosim v Ergu, muz v Patapum. Vyskovy rozdil mezi nami je cca 40 cm ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam