• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    MALKE
    MALKE --- ---
    FRONEMA: Což nevysvětluje,
    a) proč můj syn usínal sám někdy v pohodě, jindy ne, nezávisle na tom, kde spal a s kým - v podstatě jediná konstanta byla, že do cca jednoho a půl roku velmi špatně usínal v cizím prostředí,
    b) proč chce pohádku/čůrat/cokoliv, co ho napadne v poledne, kdy tma není. A to přesto, že CHCE spát a spí pak dvě tři hodiny.

    Plus - je to jenom laická úvaha, školy nemám, ale docházet mi připadá v pořádku. Jsem zastáncem toho, že děti si holt musejí zvyknout, že máma je NĚKDY pryč, ale VŽDYCKY se zase vrací.

    (Neříkám, že všichni musejí mít stejné zkušenosti, jenom vznáším námitky. Ani já jsem k vyřvávání nepřistoupila nijak zvlášť ráda - odmítla jsem rady, že dítě okolo roka přece nemůže mít v noci hlad, trvám na tom, že může, u Bena to fakt nešlo zaměnit za touhu po matce. Jenomže pak pochopil, že "chodíme" a začal vstávat jednou navíc, pak dvakrát... když vstával čtyřikrát pětkrát za noc, tak prostě nastal čas to zatrhnout. Potřeby dítěte jsou jedna věc, ale já musím žít ve dne. Novorozenec může prořvat noc a já budu chodit a poctivě houpat - zaplať Bůh, že to zatím nebylo zapotřebí - ale desetiměsíční čistě pozornost už x-krát v noci nedostane, v noci se spí.)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    MAKU: myslim tez, ze dulezitym faktorem pri aplikaci metody Estevilla, "vyrvani" nebo cehokoli blizkeho, je vek. Mne osobne by bylo proti srsti toto praktikovat na diteti mladsim, nez rekneme 9 - 10 mesicu. Kazdy ma asi tu hranici jinak, ale ja deti do tohoto obdobi povazuju za hajene v tom smyslu, ze si muzou nocni pozornost rodicu vynucovat i nad miru nejakych rozumnych duvodu (hlad, nocni mura, atp).
    KRKA
    KRKA --- ---
    ANICHQA: hele nemas myho klona doma??? Ten taky pije jen ovocne stavy a flasku mu musim drzet ja (pokud se rozhodne ze bude pit), i mliko, jakmile mu ji dam do ruky, takze zacne delat kraviny a caky caky :-)) a strasna prca..

    kazdopadne takhle to presne bylo u nas s tou postylkou, jen se veslo do loznice, tak uz vedel, ze tam se chodi spat a ze pujde do postylky a spustil zachvat, ale jakej :-)
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    SEVERINE: vodu nam nepije, jen domaci ovocne kompoty. Ten jsem se ji pokousela v noci dat a rozcilila se jeste vic. Na hlazeni atd. reaguje jen, kdyz je v naruci, jakmile uciti postylku, tak nezabira vubec nic, spusti sileny hysterak. Jo a jeste me zajima, jak ji naucit drzet v ruce tu flasku, uz tu taha i PETky s vodou a tu lahev s pitim ji musim podrzet ja.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    MAKU: diky, mozna si tu knizku pujcim.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    Ja zastavam nazor, ze vudce smecky jsem preci ja (nebo pritel :-). I kdyz u nas to prozatim vypada opacne. V prirode to funguje tak, ze se mladata prizpusobuji smecce, nikoli smecka mladatum. Zkratka je potreba dite naucit necemu, o cemz se domnivam, ze je spravne a prospesne pro vsechny. Myslim, ze mam dost liberalni vychovu, ale noc je noc a je urcena k odpocinku. To by uz mohlo rocni dite dobre pochopit.
    KRKA
    KRKA --- ---
    MEDVED007: presne.. ja treba vidim fakt prinos, kvalitnejsi spanek, i pres den, dite se nebudi rozmrzele s knouranim, ale s usmevem :-)
    MAKU
    MAKU --- ---
    FRONEMA: TORUVIEL: Mně Estevill taky strašně neseděl. Ale jen do té doby, kdy už jsme skutečně nevěděli kudy dál a trápili jsme se tu všichni, včetně syna. Vzhledem k tomu, jak pozitivní dopad to na jeho usínání i délku a klidnost spánku mělo , tak to už teď hodnotím kladně. Ale popravdě řečeno, i u dalšího dítěte, pokud něky bude, bych tu metodu opět použila až v momentě, kdy přestane fungovat vše ostatní a dojdou síly.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    FRONEMA: jedna věc je kontaktní rodičovství ve smyslu maximální péče a pozornosti věnované dítěti, jeho rozvoji, tomu aby bylo spokojené a šťastné a ne jen aby bylo zabezpečené ve smyslu materiálním tj. jídlo, pití, teplo...a druhá věc je naprostá tyranie ze strany dětí.....vybalancovat to není vůbec tak lehké jak by se mohlo zdát....ale myslím, že každý jen trochu příčetný rodič se snaží nastavit soužití s dítětem nejen tak, aby dítě bylo za každých okolností šťastné, ale aby byl pokud možno šťastný i ten rodič....protože pokud není, tak jde hodně věcí do kopru :-(

    je navíc otázka, jestli dítě, které 3x za noc ječí, protože nemůže usnout, je nějak zásadně v tomhle stavu spokojené....podle mě teda ne......dítě totiž potřebuje mimo jiné taky hranice...přijde mi proto výrazně méně deprimující dítě estevillovou metodou naučit usínat než ho nechat měsíce a roky v noci řvát......

    mě osobně k tomu vedly i osobní důvody....večer jsem pracovala a neměla čas ani energii řešit hodiny uspávání....potřebovala jsem i jiné zájmy a taky energii na to, abych se dítěti přes den mohla naplno věnovat....třeba to někdo s úsměvem na tváři dává 24 hodin denně, ale bohužel mezi tyhle šťastlivce nepatřím...
    MAKU
    MAKU --- ---
    ANICHQA: imo je dobré to "vyřvání" udělat metodicky - najdi si třeba popis Estevillovy metody učení spánku dětí a uprav si ji na míru. Myslím, že nás to tu tak udělala už řada. (U nás jsme k tomu přistoupili v momentě, kdy každé uspávání trvalo třičtvrtě hodiny i déle za ustavičného řevu mláděte (bylo mu asi 10 m.) - řev neustával ani při houpání, hlazení, zpívání, dudlíkování, zavinování, bílém šumu, společném usínání v posteli... a všem ostatním, co do té doby aspoň částečně fungovalo. "Vyřvací" metoda byla pro mne dost psychicky náročná, bylo mi malého strašně líto, ale každý den se to lepšilo a do týdne usínal syn bez pláče sám a navíc začal daleko lépe usínat i přes den, takže nakonec to hodnotím kladně). Ta metodika u toho spočívá v tom, že se jednak dodržuje večerní rituál před spaním, pak je dítě uloženo do postele a rodiče za ním přichází nikoliv podle řevu, ale podle časových intervalů - nejdřív po 5ti minutách a pak se ty intervaly postupně prodlužují (já si ty časy fakt i psala, abych měla přehled :o). Když rodič k tomu nespícímu ječícímu dítěti přijde, neměl by ho z postýlky zvedat, ale jen ho hlasem ujistit o své přítomnosti atp., já teda syna k tomu vždy pohladila (to třeba Estevill považuje za chybu ;-) No a pak je to potřeba vydržet několik dní a opravdu nepovolit. Pokud z tebe dítě vycítí nejistotu, pravděpodobně toho využije :-) (U nás první večer řev asi 45 minut, třetí den už to bylo něco kolem 10 minut, do týdne to bylo bez řevu. Pak časem ještě občas přišla nějaká regrese, ale vždy rychle odezněla.) Akorát by se s tím nemělo začínat v momentě, kdy třeba dítěti rostou zuby, je nemocné, v cizím prostředí atp. No a já teda ještě před tím učením usínání prvně - postupně - odbourala noční kojení (sledovala jsem, u kterého kojení opravdu hodně pije a nejprve zrušila jen ta kojení, která byla ve skutečnosti jen uspávací. Při těchto probuzení jsem mu nabídla jen vodu z lahve - do dvou dnů pochopil, že kvůli tomu se budit nevyplatí. Časem se přestal budit úplně.)

    Odnaučení nočního kojení i ta metoda naučení samostatného usínání je docela dobře popsaná v knize "Dětský spánek v otázkách a odpovědích", vydal Ikar, měli jsme to půjčené z knihovny. Trochu jsme si to upravili po svém, byli jsme méně drsní, než jak to tam popisujou, a taky to fungovalo.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANICHQA: a co zkusit první noc ob jedno probuzení dát vodu do lahvičky, druhou noc třeba už jen jedno UM a třetí noc už jen vodu (u nás to bylo tak, že už se na vodu tolikrát nebudil) - a říct jí, že mlíko bude až ráno, až bude světlo (už večer .. klidně jí to celý vysvětlit dopředu - že je to, abyste se všichni dobře vyspali) - rozumí, neboj. nebude se jí to líbit, však jí taky můžeš hladit, utěšovat, zpívat (zabírá na to? u nás to se synem, co zabírá na zpívání, bylo o kusanec jednodušší než s tím, co na něj nezabírá .. nebo na ní funguje jen to, že na tobě leží a má v ruce lahev? však ji může mít, jen s vodou ..) .. ale až budete všichni spoko spát, bude to super.
    taky si to nejdřív dobře rozvaž - jestli zvládneš odolávat tomu jejímu řevu z nespokojenosti a nepochopení sitace - jestli ti to za ten pokojnej spánek (ke kterýmu by nejspíš dřív nebo pozděj po týhle metodě dojít mělo) stojí.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    FRONEMA: Nejsem zastáncem Estvillovy metody. Ale nevím, jak bych se tvářila, kdyby mi dítě v noci vyžadovalo krmení (otázka je, zda se to dítě OPRAVDU chce krmit, nebo mu dává rodič mléko jen proto, že dřív usne...), od 4 měsíců jí v noci UM nedávám (postupně jsem snižovala množství a pak začal stačit dudlík...u těch starších dětí to bude asi horší odnaučit...). U nás je to tak, že občas se budí po večerním usnutí co půl hodiny-hodinu, občas spí v kuse. Řeším to tak, že jí uklidním dudlíkem, nebo tím, že si jí dám do postele a ležíme spolu, to stačí na její uklidnění. Občas spíme spolu celou noc, když jdu spát, tak si ji vezmu k sobě, aby se nebudila a nevstávala v postýlce. Mně to nevadí, že spíme v jedné posteli, vyspíme se všichni lépe. Ale u koho to takhle nefunguje, ať už z jakéhokoliv důvodu, chápu, že vyřvávací metoda může být možnost...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jsem teda jenom teoretik, ale ten Estvill mi hrozne nesedi, kdyz ctu treba http://www.svobodauceni.cz/wp/pribeh-evolucniho-nesouladu-i/ takovtyhle clanky, nebo treba koncept kontinua (zajemcum muzu poslat) tak to muj pohled na svet podporuje, ze to dite se to nenauci, ale rezignuje. cekala bych ze v diskuzi o kontaktnim rodicovstvi to bude mit vic odpurcu nez priznivcu, ne? jak to vnimate?
    KRKA
    KRKA --- ---
    ANICHQA: covece rekla bych, ze metoda vyrvani je asi jedina co by mohla pomoct :-)) bud k ni budes vstavat v noci anebo to zkusis, zalezi co preferujes, jestli to vydrzis nebo ti nevadi to vstavani, ktery muze trvat jeste nejakou dobu :-)
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    KRKA: ve svem pokoji.
    KRKA
    KRKA --- ---
    ANICHQA: a ona uz spi ve svem pokoji nebo s vama v loznici?
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    MYSA: nechci. Ona sebou hrozne mele, okopava me, myslim, ze si vadime navzajem.Vedle postylky taky nechci, to jeji rochneni me budi. Chci, aby spala sama ve svem pokoji a ve sve postylce.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    No uvidime, zda na to budu mit koule. Obavam se, ze pokud ne, tak mi nebude spat do 5 let, tak jak jsem to delala ja.
    MYSA
    MYSA --- ---
    ANICHQA: A brat si ji do postele nechces? Pripadne dat postylku vedle postele a odstranit bocnici, takze dite ma pocit, ze spi blizko u tebe a ty mas pritom postel pro sebe...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: uznávám, já jsem tebou popisovaný případ B, nevěřím tomu, respektive nevěřím tomu, že vyřvání je dobrá metoda. Takže to podle toho vypadá, ale co už, starší už taky se nebudí :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam