• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Zapomnela jsem teda napsat, ze ve 4m jsem to resila ponejvice nosenim.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA: neni to jen hybanim se. Ale roli to hraje velkou, B asi nejstastneji nesl zmenu na chodici dite. Lezeni mu moc neslo. Ale je mu 17m a stejne ma dny a chvile, kdy mi visi na noze a nevzit ho, buli. Ale nositko uz doma nepouzivam, jen ven. Zabere, kdyz si ho pri vareni posadim na linku treba. Anebo samozrejme kdyz vsecho necham atd.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TAPINA: to bude pokazde, kdyz bude mit nejaky problem - porostou mu tyden zuby, bude chtit na tobe byt prilepeny. Bude nemocny, prilepi se. Bude nevrly nebo nevyspaly, zase se prilepi...v satku mi bylo doma vedro, za manducu jsem byla hrozne vdecna ja i on. Ani mu nevadilo, jak ho oboucham, kdyz s nim vyndavam pradlo z pracky a podobne...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TULENI: Jo, hrazdička zabere na to, abych se ráno v klidu nasnídala a jsem jí za to vděčná :o)
    TULENI
    TULENI --- ---
    TAPINA: no tak kdyz je to takovej prcek tak nos i doma..a pokud mas dobre uvazano nebo dobre nositko tak by te nic bolet nemelo....kdyz jsem potrebovala s mladsi takhle malou sedet, tak jsem sedela na balonu a pohupovala se, to meli radi oba jen u starsiho uz jsem ho pak casteji odkladala do hacky houpat abych mela prostor i na cacorku ktere bylo v te dobe rok a trictvrte a potrebovala taky hodne pozornosti..:)
    a v tomhle veku uz docela dobre zabiraly i ruzne hrazdicky s hrackama...aspon na chvilicku :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TULENI: 4 měsíce. Já teda doufám, že z toho trošku vyroste, jak se začne víc hýbat. Je jasný, že ležet je nuda. Ale obávám se, že dopadneme podobně, venku taky protestuje, když se zastavím.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    TAPINA: to by mělo jít, já jsem s ním v manduce doma psala u počítače, když usnul, vešela jsem s ním prádlo, myla nádobí...
    TULENI
    TULENI --- ---
    TAPINA: kolik mu je? muj prdola ma dost podobne :/ ale je mu teda skoro rok a pul a sem tam se zabavi sam nebo se segrou :) a i kdyz jsem nositko doma zkousela to mu nevyhovovalo...kdyz potrebuju neco delat dam ho na zada a on se tam propina a stejne se mu tam nelibi pokud nejsem v permanentnim pohybu :) takze min.50% meho vareni vypada tak ze stoji u nohy a rve...kdyz to jde sedi na lince, kdyz to nejde, je u ty nohy a aspon nejakej "kontakt" ma :) ale je to desny, dcera byla uplne jina, do cca. roka nosena (to on ale taky) hodne a pak velmi samostatne dite..
    sest a pul kilo se da este nosit suprove :) uzivejte si to dokud to jde:) bo esli mas ergo nebo satek a muzes homit na boku aby videl co delas, bude nejspis spokojenej :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Zpět k tématu kontaktního rodičovství :o) Pachole má právě teď období, že když zrovna nespí, vyžaduje fyzický kontakt, pořád. Můžu stát metr od něj, povídat s si s ním, ale nebude to co platné, protože mě přes řev ani neuslyší, takže je problém něco doma udělat. Všude čtu rady - prostě nosítko nebo šátek a nosit. Já jsem zatím manducu používala výhradně na ven, moc si s tím nedovedu představit pohyb po bytě, sedání, vstávání, nějakou práci. Jde to, fungujete někdo takhle? :o) Chtěla jsem nosit novorozence, ale narodil se do velkých veder a bylo mu v nosítku horko. Teď by to teda asi šlo, ale zase má 6,5 kg a je samá ruka, samá noha :o)
    MALKE
    MALKE --- ---
    NIENNA: Neberu to nijak zle. Jenom když vidím, že dítěti nepomáhá proti blití žádná poloha (sice jsem nepolohovala, ale měla jsem ho třeba na rukou relativně narovno - tedy hlava výš, nestlačené břicho - a taky ublíval, v tom šátku byl úplně nasvislo a blil), odmítám se primárně zabývat tím, že v jedné z těch, co blije, může umřít - no může, takže by asi mohl i napolohovaný, co nadělám? Nemůžu žít 24/7 s tím, že o něj můžu kdykoliv přijít, to bych se mohla brzo odstěhovat do Bohnic.

    To neznamená, že ho nekontroluju, jestli dejchá (v posteli i v šátku), vždycky kolem něj dělám hnízdo, když odcházím, aby se nikam nedostal, nikdy nejdu od přebalováku, a když muž dvakrát těsně po porodu odkročil od toho přebalováku metr, řvala jsem na něj, že to slyšeli až v Bratislavě:)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MALKE: THURINGWETHIL: Taky jsem nechtěla rýt....ani se necítím být k vám v opozici... Jen to na mě působilo strašně sluníčkově-suveréním dojmem...takový jako nic se nemůže stát.... Nechci skončit u toho, že se tu budou hledat kousky, kdy co kdo napsal... Jen mi prostě přišlo, že je to hodně jednostranné a chtěla jsem na to dát i jiný pohled...

    Já strach - v přiměřené formě - považuji za super věc. Bojím se auta, proto pod něj neskáču. A budu učit L., že pod něj taky skákat nebude... takže to, že se něčeho bojím by mělo znamenat (podle mě), že si na to dám pozor. O úzkostných matkách nechci diskutovat - souhlasím, že to je hrůza, děs a není o co stát.
    Například já nemám monitor dechu...ale vzbudí mě cokoli, co Lenka udělá... Naproti tomu znám takové, co mají přístroj a plně se na něj spolehnout (jakýsi radar v sobě vypnou). Domnívám se, že to bylo i v případě té desetiměsíční holčičky...
    Doufám, že jsem to vysvětlila pochopitelně....Nejsem proti dětem v posteli ani proti šátkům, jen si myslím, že opatrnost by tam měla být...a že je dobré vědět, že to nejsou jen keci... Kolik jsem zažila dětí spadlých s přebalováku - a rodiče mi před tím důležitě vysvětlovali, že jim nikdy..., on to nedokáže..., mají to pod kontrolou... a pak jen intenzivní modlitba na chirurgii...
    Na rehabilitaci teˇd přede mnou byla maminka, které dítě spadlo z postele na zem (ne moc vysoko), mysleli si s manželem, že to bude OK (nikam nejeli, šak jen spadnul)- nebylo....Krvácení do mozku, dítě ochrnuté...další následky zatím nikdo netuší....
    Možná mám jen poˇtapané nervy....nějak je kolem mě teˇd toho hodně...ale snad se mi povedlo vysvětlit, jak a co jsem tím myslela...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    THURINGWETHIL: jo já mám úzkostnou matku a nebylo to nic moc.
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    NIENNA: Život je z podstaty riziková záležitost a jediná stoprocentní prevence je nikdy žádné dítě neporodit. Snažím se nezvyšovat riziko, že se mláďatům něco stane, ale strach pokládám za kontraproduktivní, sám od ničeho neochrání a může hodně poškodit psychiku (pár kamarádů mělo úzkostné matky a vyrovnávají se s tím do hluboké dospělosti). Takže jednat rozumně, dávat si pozor, to ano, ale rozhodně nepodřizovat jednání strachu. To desetiměsíční dítě se zadusilo, když spalo s rodiči v posteli? Protože dotaz tu byl na to, jestli je u blicího dítěte větší riziko, když spí s matkou v posteli.
    Nechci do tebe rýt, jen cítím potřebu dát taky druhý úhel pohledu.
    MALKE
    MALKE --- ---
    NIENNA: Já si nejsem jistá, já prostě doufám. Co jiného mi zbývá? Ale taky jsem u prvního měla každý pupenec za morovou hlízu, jistěže. Potíž je v tom, že zrovna s tímhle nic moc neudělám - dítě prostě blije, ano, MůŽE se v noci udusit. Může umřít na SIDS, může ho něco přejet, upřímně - čím víc si vzpomínám na tu Benovu eskapádu s rotaviry, tím víc si říkám, že jsme měli víc štěstí než rozumu. Ono je to jako se vším - deset tisíc dětí spadne, a jedno spadne blbě. Snažím se nemyslet na to, že to může být to moje, víc udělat není v mých silách.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ANNAWA: Tak to tak na mě asi jen působilo....jak jsem z toho ještě vycukaná (něco jiného je tyhle historky znát a zažívat, když jsem byla bezdětná a uplně jiné kafe je to teˇd, když mám L.)
    Dotaz, který tu padl byl na bezpečnost...a odpovědi na mě působily dojmem "uplná pohoda, není se čeho bát". Já bych tak odvážná nebyla...a dítě blinkací mám....(nebleje teda první ligu - je to dáma, decentně ublívá....takové vylívací miminko)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: protože tyhle příběhy jsou samozřejmě hrozné.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: vůbec si nejsem jistá, že se nemůže nic stát, naopak, bojím se o děti tak nějak permanentně. Jen se snažím nenechat se strachem paralyzovat a nedráždit hada bosou nohou, samozřejmě.
    HC_
    HC_ --- ---
    NIENNA: hruza
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MALKE: Léˇna vydává klokotavé zvuky průběžně....ale blindí zcela nenápadně...s úsměvem a za absolutního ticha.... takže to vychází všechno půl na půl...(v půlce klokotáčků sucho, v půlce nablito; z půlky blitíček je to tichounké, nenápadné....).

    Asi mě tu ukamenujete...a rovnou hlásím, slabší povahy nečíst....ale vy jste si všichni tady tak obdivuhodně jistý, že se nic nemůže stát...a já se hrůzou budím, protože známým se teˇd zadusilo (zaspirovalo) 10měsíční dítě. Jediný zádrhel - mléko (jogurt) v plicích. Nadnesla jsem to v práci a dozvěděla se o miminku, které zaspirovalo matce v šátku - také mrtvé...
    Ano, děti vydrží dost...ale všechno taky ne....
    MALKE
    MALKE --- ---
    BEBERA: Jo, první přežilo:) Druhého polohuju, aby měl hlavu na stranu, přijde mi, že se mu tak zvrací lépe (muahaha). Každopádně, a doufám, že to bude pravidlo a nezahubí se, když má problém, tak je to slyšet tak divně. Stalo se mi to asi dvakrát, dítě divně zachrochtalo, tak jsem vylítla, srovnala ho a zkontrolovala, jestli odblívá kontrolovaně (božínku, na tohle jsem potřebovala studovat, jak vypadá hexametr!:c)) ). Furt jsem zastánce teorie, že malé děti nejsou nerozbitné, ale musejí být sakra přece vyšlechtěné tak, aby byly rozbitné blbě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam