• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    LAMIA: U nás muž vymyslel konstrukci na svislo postavená skládací přepravka, na ní plastová miska od masa naplněná vodou a přes to hozený mokrý ručník částečně namočený do misky, který fungoval jako knot a průběžně tahal další vodu. Pod tím vším koupelnový kobereček, aby voda z lemu ručníku neodkapávala na plovoucí podlahu. Pomáhalo to docela dost, cítila jsem efekt i na sobě a svých dýchacích cestách.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LAMIA: já to dělám :-)

    Nebo do ložnice dáme mokré prádlo, nebo ověsím tu postýlku, co hned vedle mojí postele.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAMIA: Používám zvlhčovač vzduchu, popř. mě napadá hodit mokrou plínu na topení.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Vy co spíte s dětma a nemáte postýlku: jak řešíte variantu mokré pleny v případě nemoci? Zatím alespoň jí strčím občas do hacky a pověsím jí tam, ale vnoci jí chci mít u nás v posteli. Má efekt třeba plenu házet přes čelo postele alepsoň? Nějak mi to nepřišlo. Díky
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    diky za fleece separacni info... mne to nikdy nenapadlo a dost jsem koukala, ze se to dela a funguje... holt fleece tu vodu odvede a ta se vsakne do dalsi vrstvy, teoreticky chapu :-)... ale prekvapilo mne to, sama moc umely vlakno nesnesu, ale prirodni mokry je taky lahudka... ja jsem srab a jedu v papirovejch, protoze mladeti vsechny zkouseny latkovky nedelaly dobre... asi znameni ;)
    ZU_22
    ZU_22 --- ---
    HABRENKA: ja jsem kupovala vzdy separacky z testovaneho fleece a naopak mala byla diky tomu vzdy v suchu, mokry fleece nikdy nebyl, byla mokra latka v tech latkovkach...mala zadek nemela opruzenej, kdezto od papirovek treba active baby ano...s normalnima separackama byla mala furt v mokru, ale jak jsem zjistila od id nienna, tak ona pouziva nejaky klasicky a ty vypadaji, ze fakt nepropoustej, ja pouzivala dvoje druhy a byl to des...ted uz mam malou ale jen na papirovkach, i kdyz me to mrzi...ale fleece separacky si myslim ze fakt udrzej zadek v suchu a kuzi nevadily a to mam doma atopika...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    RENFRI: Bart taky asi čtyřikrát a to vždycky, když mu rostly zuby.
    MALKE
    MALKE --- ---
    HABRENKA: Fleece nepoužívám, mám celulózové separačky, ale taky přebaluju daleko míň - tak za dvě tři hodiny. V noci teda používám papírovku, mrně je velký pitel, ale u staršího jsem látkovala i v noci a to jsem nepřebalovala vůbec. Mažu, když se oprudí, to znamená velmi sporadicky (třeba jednou za čtrnáct dní měsíc, častějc jsem je mazala jenom jako úplná novorozeňata).
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    HABRENKA: Tak já teda ani neprebalovala pořád ani nemazala ničím a pohoda. Latkovych plen za den jsem použila stejně jako bych dala jednorázových. Majda teda plinky už nemá, jen na spaní, ale dokud měla, latkovala jsem pořád až na dovolené. A představa fleecu na kůži mě teda neděsí ani trochu, Majda byla opruzena za život asi čtyřikrát a to z jiných důvodů.
    MONIA
    MONIA --- ---
    já používám látkové pleny a na noc dávám papírovku a to jen proto,že M. je hrozný cestovatel a hodně,pije,takže jsem ho musela v noci přebalovat a proč mu kazit spaní když jinak spí celou noc.
    separačky fleecové nepoužívím,taky mi to není sympatické, takže klasika...občas když došly,tak jsem usušila pát vlhčených ubrousků z DM a seperačka byla hotová.
    sudocream a jiný mazadla na zadek používám,jen tehdy,když je delší dobu u prarodičů,kterým se ne vždy chce používat látkovka,tak se mu většinou oprudí zadek (máme to v rodině sama mám alergii na vložky etc.)
    četnost přebalování podle toho jakou dám plínu a jestli je to dopoledne nebo odpoledne cca co 2-3 hodiny.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    HABRENKA: už jsem si říkala, že jsem jediná, komu přijde PES fleece na zadeček miminka divný. Mě osobně je mokrý fleece nepříjemný na dotek, tak si nedovedu představit, že bych to dala malému.

    Dávám jen čtvercovku a na to viskózovou separačku (pokud jsou jen počůrané, peru je). Přebaluju před každým kojením a v mezičase, v noci nepřebaluju. Mám za den tak 8 - 10 plín, sudocremem mažu při každém přebalení, ale spíš ze zvyku.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HABRENKA: mému synovi je 20 měsíců a látkové pleny používám v podstatě stále, ve dne v noci, jestli použiju jednou dvakrát týdně papírovku, je to moc. Sudocremem maužu tak tak jednou dvakrát týdně maximálně, když se mi něco nezdá. V noci nepřebaluju vůbec, ve dne normálně, rozhdoně ne každou půlhodinu, ani ne každou hodinu.
    Separačky má celulózové nebo jaké, které peru. Na fleecové nějak nedošlo, ani je nemám.


    NABIS: asi se může stát, že některému dítěti látkovky nesedí, já mám asi ideální prototyp, kterému nevadí vůbec.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    muzu jen trapny dotaz k tem separackam z fleece - to detem nevadi, ten polyester na zadek? ja to nezkousela ani, jsem srab a samotne se mi z pocitu fleece primo na kuzi dela spatne, ale evidentne to je bezne uzivane, ale poprve jsem byla dost prekvapena a zajimala by mne zkusenost nekoho praktikujiciho... co znam latkovaci maminky, tak bud prebaluji vicemene porad, nebo mazou deti nekolikrat denne sudocremem a pod... oboji mne dost vydesilo...
    NABIS
    NABIS --- ---
    RENFRI: o tom jsem taky cetla. ze by? Kdyz me stejne prijde v tech latkovkach strasne napresovana a nepohybliva a to mam ruzne druhy. Nevim, jestli ji s tim mam dale trapit, jenom proto, ze jsem si neco vymyslela a nebo to neresit a davat jednorazovky, ktere ji nevadi.

    LAMIA: tak dej potom vedet, jestli k necemu zajimavemu v diskuzi doslo. Me bylo tedka doporuceno jist hodne vyvary, kvuli doplneni krve po porodu, tak chodim vecer az mala usne do mistni restaurace na vyvar, doma to varit nebudu nebot muz je stale veget.
    ORIKA: nastesti ted je to pryc a ujizdim si na podmasli, syrovatce apod., coz neni takovy zahul na jatra a penezenku
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    NABIS: rozhodne doporucuji kvuli vlhkosti daat separacky fleesove a klidne na to, kdyz se dite pokaka, tak i separacku obycejnou, celulozovou . ja to mam tak, ze kdyz dite separacku jen pocura, tak ji normalne vyperu, vydrzi i nekolik prani, takze na separackach taky usetris. ale ty flisove rozhodne doporucuji jak tu pise Renfri.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    NABIS: to já to měla obráceně. Začala jsem maso občas jíst plánovaně v těhotenství, plánovala jsem jíst i při kojení a musím říct, že během těhotenství jsem se mohla po mase utlouct a teď mám zpět těžké etické dilema a chuť je po porodu pryč. A právě řeším - tělo to chtělo v těhotenství, možná to nepotřebuje teď. Jsem strašný zewl na přemýšlení o tom jak jím, takže se bojím děcko o něco ochudit, ale doufám, že mi to ten večer v Salé pomůže trochu rozčísnout.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    NABIS: Zkus fleecove separacky, to udělá hodně. Stačí rozstrihat fleecovou deku z IKEA za pár korun, žádná velká investice.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TORUVIEL: jo, to vypadá logicky. akorát teda já mám dojem, že náš prcek učůrává každou chvíli, takže to bych pořád vytírala. nebo jak říkala tuhle moje máma - brácha měl až 16 plen za noc, nesnesl jakoukoliv vlhkost.... je to teda nepratické, ale na druhou stranu ten holý zadek je asi nejzdravější :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    NABIS: to jsi dobrá, že ti vydržela celý 2 dny ;)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KATIA: Já vím jak, alespoň když hlídá dcerku moje mamka a já se vrátím domů a najdu je tam, tak vždycky tam malá lítá s holým zadkem. Když začala vyměšovat, tak ji mamka vždycky chytne a rychle šup nad nočník. Plínu snad jen ven na procházku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NABIS: moje zkušenosti s látkováním jsou zatím dost omezené, ale rozdíl vlhkosti se separačkou byl obrovský!, když jsem dala bez separačky, tak jsem se bála, že se fakt hned oprudí a nemohl by v tom vůbec být. jak to dělaly naše mámy, já fakt nevím :-)
    NABIS
    NABIS --- ---
    KATIA: davala jsem vyprane vlhcene ubrousky (jsem vrtkoleno). Chtela jsem se vyhnout jakemukoliv dalsimu investovani do plin, ale asi to neni mozne(sakra).
    NABIS
    NABIS --- ---
    EUCHENIE: to znam moc moc dobre, hlavne v prvnich mesich, jsem byla schopna za dva dny snist nutellu(stredni velikost)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam