• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    MEDVED007: se zaviranim dveri za ditetem to bylo takove zjednoduseni, samozrejme i to se da delat ohleduplne :)
    MALKE: myslim, ze v CR se v tomto s oblibou cituje Matejcek, ktereho tedy nepodeziram, ze by byl podplacen koncernem Unilever :) Ale uz bych si nebyla jista, jestli i v tomto pripade, jakoz i v dalsich, se nejedna o vice ci mene mirnou dezinterpretaci, resp. neuvadeni veci do kontextu.
    MALKE
    MALKE --- ---
    PIDALA: Zdá se mi to být spíš exemplář od exempláře. Obě děti na látkových plenách, staršímu nevadilo nikdy nic, mohl být až za ušima, na nočník začal chodit ve dvou a půl, nikoliv zcela dobrovolně. Mladší odmala nenávidí, když se podělá, a každé přebalení radostně kvituje. (Ovšem jaký to bude mít vliv na zavádění nočníku, zatím netuším.)

    FUNTL: Ovšem to o té nervové soustavě tvrdila už mojí tchýni děckařka, takže taková novinka to zase není. Papírové pleny pochopitelně nebyly rovněž.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    FUNTL: tak už vím proč jsem nepoužívala bezplenkovou metodu...jsem matka, která neuspávala a zavřela ty dveře :-)))))

    ale jinak myslím, že děti jsou fakt hrozně rozdílné....dvě dcery byly vedené v tomhle směru zcela stejně a i tak to mělo u každé jiný průběh a vlastně i konec. starší měla plíny fakt dlouho, skoro do tří let....ale jak je sundala, tak byla ze dne na den suchá ve dne i v noci, žádné potíže s učuráváním, zadržováním, prostě jakoby se ze dne na den stala ze 100% plínkového dítěte normálním dospělým, který vyměšovaní bere zcela samozřejmě....mladší se plen na den zbavila krátce po 2.narozeninách, ale na noc je měla do 4 (dost hrozné) a ještě dnes (5let) tady řešíme její noční výlety, kdy místo aby se šla vyčůrat bloumá po baráku tak dlouho až se počurá někde na chodbě :-(
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ANNAWA: ohledne maleho vzorku souhlas - syn je opravdu spis pres reseni problemu vsehomira nez pres ty kazdodenni zbytnosti typu prevlikani, u dcery naopak. Tezko rict, jak by treba on reagoval na praktikovani BKM. Ale tim, ze se zacina velmi brzo (ja jsem zacala asi v 14 dnech), a jedna se ze zacatku o nejake reflexivni chovani (viz PIDALA: - udajne to mimina delaji casto), tak by ty rozdily v povahach a zivotnich strategiich nemusely mit takovy vliv pri zafixovani si zadouciho chovani.
    Osobne jsem si zacala rikat, ze neco je spatne, v situaci, kdy synovi bylo pres 2 roky, dalo se s nim velmi rozumne mluvit na jeho vek (to je ten zajem o ty problemy s vetsim presahem), ale kdyz jsme ho nechali behat bez plinky, tak usilovne zadrzoval az do te doby, nez jsme vymekli a zas mu ji nandali. Obecne ma velky smysl pro dodrzovani pravidel a tehdy fakt bylo videt, ze nechape, proc ho nutime delat takovou nehoraznost, jako je curat nekam jinam, nez tam, kam to "patri". Prestoze jsme si o tom povidali a on sam to umel rict, jak by to melo byt, tak to v nem bylo podvedome evidentne hluboce zakorenene.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PIDALA: to je zajímavé, ale bude to nejspíš hodně individuální, moje děti pro změnu nahaté moc nečůraly a když už, tak leda když byly nahé delší dobu.

    FUNTL: neberu to jako šíření evangelia, nakonec, zajímá to mě, protože u b evidentně nastal čas na to nějak řešit nočník nebo radši rovnou wc, ale celkově si myslím, že je ten vzorek, co máš doma,moc malý - moji velcí kluci měli papírovky, které odložili hladce a s vyměšováním neměli žádná problém. PLus si prostě myslím, že holčičkám to v průměru docvakne dřív.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Prosím máte někdo zkušenost s babyvakem od Haipa-daipa? Potřebovala bych něco takhle rychle nasaditelného pro malou, ale často nacházím inzeráty s tím, že vak prý není téměř použit, tak aby nešlo o jeden z těch nešikovných nefunkčních hezky vypadajících výrobků.. :-) Díky.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    FUNTL: My v podstatě bezplenkovou metodu v určité úpravě praktikujeme od samého začátku, aniž bychom věděli, že vůbec nějaká taková metoda existuje. Možná je to tím, že je Barunka na těch látkovkách, ale sama od sebe reaguje na rozbalení z plenky tím, že se vyčůrá. Takže už to vím, při přebalování ji dám na podložku s látkovou plenou a ona se na ni vyčůrá téměř vždy. Mimo to, se pokaždé vyčůrá, když zahříváme bříško proti bolení. Do plenek čůrá taky, ale skoro mi připadá, jako by spíš čekala na to rozbalení.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    KATIA: take si myslim, ze soucasny diskurz ohledne uceni deti na nocnik/zachod je dost vysinuty do extremu. A mam temne podezreni, ze plenkarske firmy, pokud za tim vsim uplne nestoji, tak to cele aspon mohutne podporuji (viz ruzne ty vyzkumy o tom, jak dite mladsi nez 12 - 18 - 24 atp. mesicu nema dozstatecne vyzralou nervovou soustavu, atd).
    Za sebe muzu rict, ze prvni dite jsme nechali osudu presne v duchu soucasnych trendu a sice se sam naucil na nocnik nekdy ve dvou a ctvrt, ale na druhou stranu mel jeste docela dlouho k vymesovani takovy neurovnany vztah - doted (je mu 5) nerad cura venku, ve skolce mu to trvalo, nez se tam navyknul, dlouho jsme mu museli pripominat, ze se mu asi chce docela curat, kdyz ma nohy zakroucene do vanocky atd. Kazdopadne s druhym ditetem jsem praktikovala bezplenkovku, bez plenek zacala dcera byt nekdy po 15 mesicich, coz je samozrejme pro dospele uleva, ale hlavne je zajimave, ze na ni vidim, ze vymesovani bere jako neco samozrejmeho (jsou ji 2). Casto je BKM predstavovana jako neco, co zneurotizuje jak rodice tak dite ve snaze cele ty mesice zachytit kazde ucurnuti. Proto me vazne tesi, ze pri tomto malovzorkovem porovnani to u nas na emocni skody na diteti nevypada. A co se me osoby tyce, tak me bezplenkovani vlastne taky ani nezatezovalo - kdyz by se to bralo z ciste casoveho hlediska, tak jiste, ale je jsem si to vysazovani na umyvadlo/cinak nejak vnitrne zaradila do kategorie "nezbytna pece o dite". Z tohohle pohledu by se pak za ztratu casu mohlo take povazovat co ja vim treba uspavani, protoze to se take da udelat nejak hladceji a rychleji, jako treba dat dite do postele a zavrit dvere.
    Trochu jsem vahala, jestli tady zas dalsi reklamu na BKM provest, a nakonec jsem si rekla, ze je to klub, kde by to mohlo byt prijato s porozumenim. Kazdopadne to prosim neberte jako nejake sireni evangelia, ktereho by se ted vsichni meli chopit a zacit bezplenkovat jak sileni. Spis bych rada nabidla nejaky jiny uhel pohledu v situaci, kdy konvencni pristup ve stylu "nechat vsemu volny prubeh" ma obhajcu plno a nekteri z nich si na tom mozna opravdu prihrivaji buhvijakou polivcicku...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PIDALA: jak jsem psala, můj nejmladší je jen na látkových a momentálně mám pocit, že mu mokro vadí v dřívějším věku než jeho starším bratrům, víc si to uvědomuje, ale může to být náhoda. Je mu tok a třičtvrtě, do teďka mu to byl fuk.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    A máte nějaké zkušenosti s tím, že údajně děti na látkových plenkách chtějí na nočník dříve, než děti na jednorázových? Prý by jim měl začít vadit ten pocit mokré pleny, který u papírových není tak výrazný. Já dávám látkové a malá si o přebalení řekne častěji. Jen na noc papírovou, aby se dcerka zbytečně nebudila.
    MAKU
    MAKU --- ---
    SHARIE: kdyby jenom do příkrmu, cukr se přidával i do Sunaru (a radili to prý pediatři) - tchýně se děsně divila, že dnes už se to nedělá a jak to těm miminům má jako chutnat :-)
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    MEDVED007: Smankote... Taky mi tchynka rikala, ze do kazdeho prikrmu davala kostku cukru, ze se to tak delalo. Co si budou rikat nase deti o soucasne vychove, to si taky neumim predstavit:)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    SHARIE: za našeho dětství se to řešilo tak, že se dítě přiváže plínou vsedě na nočníku ke žbrdlinám postýlky :-))))))) kdybys to jako chtěla prubnout :-))))
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    KATIA: :) nejde o to to nezkusit. Jen me prekvapilo, ze chtela, at to zkousim prvni tyden, co se anicka posadila - ta sotva drzela balanc:) take zatim citim, ze by to bylo zbytecne. Anicka je zaujata novym pohybem, hned zacala lezt a rozhodne odmita sedet na miste. Neumim si predstavit drzet ji na nocnicku:) az budu mit pocit, ze je na to pripravena, zkusim to.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    MEDVED007: Taky se hlasim:) mamka je nadsena z toho, ze dnes nosim v satku, podporuje pohodove rodicovstvi a mela to u nas podobne. Jen ji mrzi, ze drive nemela takove moznosti a ze tolik verila lekarum. Vychovala nas uzasne a doted mi se vsim muze poradit.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HABRENKA: moji dva starší kluci na nočník ani jeden nechodili, někdy ve dvou jeden a ve dvou a půl letech druhý si řekli o wc, dostali redukci a u obou bylo skoro ze dne na den. Nejmladšímu je rok a třičtvrtě a právě mi začal oznamovat, že se vyčůral do plenky, což je zjevný pokrok, ještě před dvěma týdny mu byla mokrá plena naprosto a totálně jedno, teď mu to echt vadí - fajn, akorát co teď s tím, že jo? :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ORIKA: hlásím se taky do klubu mazlených a chovaných dětí...v posteli jsem teda s mámou nespala, ale to se nedivím...obě jsme stejné a nesnášíme cizí lidi v posteli, takže jsem po tom určitě ani jedna netoužily.....ale je pravda, že naše výchova byla určitě v mnohém striktnější....nejvíc to asi vidím v tom, že já s holkama o dost věcech "diskutuju"...ač se to snažím omezovat....já jako dítě diskutovat rozhodně nesměla :-) ale určitě je to dané i věkem....být mi v době porodu prvního dítěte o deset let míň, tak taky budu asi na děti méně tolerantní....
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KATIA: protože je teď v módě se proti všemu "starému" a dříve praktikovanému striktně vymezovat (rejp rejp) ;)
    můj syn je bez plen "až" od 2,5let, na nočník jsem ho zkusila dát párkrát asi o rok dříve a jelikož neprojevil žádné nadšení, tak jsem ho dál nenutila...nenutila ho ani moje máma, jen tchyně měla trochu řeči, ale nějak jsem neměla potřebu to s ní řešit, vzhledem k tomu, že se vidíme max. 4x do roka...
    na rozdíl od dnešního trendu dělat vše přesně opačně než dělali naši rodiče já dost věcí od mámy převzala, je ale fakt, že jsme se ségrou byly na svou dobu zřejmě vychovávané netradičně, byly jsem hodně mazlené, chované, dokonce jsme často spávaly s rodiči v posteli...osobně mi to přijde normální a přirozené, takže jsem to praktikovala (a praktikuji) i u syna, navíc co si pamatuju, tak i přátelé mých rodičů vychovávali své děti v podobném duchu...nicméně kdykoli čtu nějakou diskusi na toto téma tady na nyxu, dozvídám se, že tento přístup byl neobvyklý a většina rodičů byli herodesové (z pohledu dnes praktikovaných postupů)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: řekněme, že pro mě hlavní nevýhoda tkvěla v tom, že ani jedno z mých dětí se nehodlalo nějakým vyměšováním zabývat a nočník sice měly, starší ho dostala někdy kolem roku, ale tak rok ho nosila na hlavě nebo si do něj dávala hračka a přenášela je po bytě. nebyla jsem z toho nadšená, nicméně když jsem viděla, jak moje kamarádky započaly s nácvikem kolem roku a pokračují v něm i v 1,5 roce a ani ve dvou letech to není zdaleka spolehlivé, protože s sebou furt musejí tahat náhradní oblečení a den stráví tím, že se ptají dítěte, jestli náhodou nepotřebuje, tak jsem si řekla, že se vlastně mám fajn, protože tohle fakt nemám zapotřebí....když přišel čas, tak si dítě řeklo samo a okamžitě bylo bez plen, bez nehod , bez nutnosti furt ho vyslýchat, bez potřeby čurat ve vteřině kdy se vysloví, že by jako jo.....neznám v okolí dítě, které by toho bylo schopno v osmi měsících.....ty absolutně nejzdatnější se k tomu dopracovaly někdy kolem toho 1,5 roku, většina ve dvou letech a dál.....ale je to tvoje volba....já si vybrala, že radši budu kupovat plíny a užiju si mateřskou v klidu a bez neustálého nervování , jestli náhodou dítě zase není durch.....
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    KATIA: asi tak... ja zkusila a doted se nesetkalo vubec s uspechem... sedne si na stolicku, sedne si na bobek, i nahata, ale na nocnik a okmazite se zveda a panicky krici... nechce, nebudu ji nutit, ale nevidim duvod nezkusit... ted zvazuju redukci na zachod, treba to spis pochopi, kdyz vida mne :-D... (a jo... uz jsem zkousela si sednout na nocnik a posadit ji taky, nene...)
    a podle mne uz holka chvilema vi, co dela, protoze mi prijde, ze obcas prdi vylozene naschval (a smeje se tomu!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam