KATIA: take si myslim, ze soucasny diskurz ohledne uceni deti na nocnik/zachod je dost vysinuty do extremu. A mam temne podezreni, ze plenkarske firmy, pokud za tim vsim uplne nestoji, tak to cele aspon mohutne podporuji (viz ruzne ty vyzkumy o tom, jak dite mladsi nez 12 - 18 - 24 atp. mesicu nema dozstatecne vyzralou nervovou soustavu, atd).
Za sebe muzu rict, ze prvni dite jsme nechali osudu presne v duchu soucasnych trendu a sice se sam naucil na nocnik nekdy ve dvou a ctvrt, ale na druhou stranu mel jeste docela dlouho k vymesovani takovy neurovnany vztah - doted (je mu 5) nerad cura venku, ve skolce mu to trvalo, nez se tam navyknul, dlouho jsme mu museli pripominat, ze se mu asi chce docela curat, kdyz ma nohy zakroucene do vanocky atd. Kazdopadne s druhym ditetem jsem praktikovala bezplenkovku, bez plenek zacala dcera byt nekdy po 15 mesicich, coz je samozrejme pro dospele uleva, ale hlavne je zajimave, ze na ni vidim, ze vymesovani bere jako neco samozrejmeho (jsou ji 2). Casto je BKM predstavovana jako neco, co zneurotizuje jak rodice tak dite ve snaze cele ty mesice zachytit kazde ucurnuti. Proto me vazne tesi, ze pri tomto malovzorkovem porovnani to u nas na emocni skody na diteti nevypada. A co se me osoby tyce, tak me bezplenkovani vlastne taky ani nezatezovalo - kdyz by se to bralo z ciste casoveho hlediska, tak jiste, ale je jsem si to vysazovani na umyvadlo/cinak nejak vnitrne zaradila do kategorie "nezbytna pece o dite". Z tohohle pohledu by se pak za ztratu casu mohlo take povazovat co ja vim treba uspavani, protoze to se take da udelat nejak hladceji a rychleji, jako treba dat dite do postele a zavrit dvere.
Trochu jsem vahala, jestli tady zas dalsi reklamu na BKM provest, a nakonec jsem si rekla, ze je to klub, kde by to mohlo byt prijato s porozumenim. Kazdopadne to prosim neberte jako nejake sireni evangelia, ktereho by se ted vsichni meli chopit a zacit bezplenkovat jak sileni. Spis bych rada nabidla nejaky jiny uhel pohledu v situaci, kdy konvencni pristup ve stylu "nechat vsemu volny prubeh" ma obhajcu plno a nekteri z nich si na tom mozna opravdu prihrivaji buhvijakou polivcicku...