• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    MALKE
    MALKE --- ---
    DALEEN: Já jsem to pochopila, ale když se to dítě těsně po krmení pokaká, tak ho musím stejně přebalit:) A to dělá dost dětí, takže přebalovat před krmením je IMO kontraproduktivní. Blily mi obě děti, a blily nezávisle na tom, jestli jsem je přebalovala - upouštěly i několik hodin po krmení, takže jsem usoudila, že je to jedno a přebalovala po jídle.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MALKE: Přesně jak píše DALEEN: prostě to pak z nich lítá vrchem... ublinknutí je ještě to nejmenší.... Lenka byla jako malá vylévací miminko...čili přebalovat po jídle znamenalo, že ji budu muset celou převléct a to opakovaně...takže jsem to nedělala... i když měla naloženo...prostě až s odstupem... A jinak zažila jsem dost maminek u nás v nemocnici, které přišly s tím, že miminko zvrací a bylo to ne tak jistou manipulací po jídle... ale pomáhá čas - jednak miminka rostou...a jednak jsou maminky jistější a šikovnější.....:-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    DALEEN: Tomu nějak nerozumím. Jako že se při tom přebalování poblije?
    To M. dělala ze začátku taky, ale po kojení se prostě stejně přebalovat musela, jinak řvala. Od porodnice plnou plínu nesnáší a o přebalení si říká velmi důrazně. Před kojením bývá maximálně trochu počůraná a to jí nijak zvlášť nevadí, takže by to prostě byla zbytečná práce a zbytečná plína navíc.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MALKE: řekla bych, že jde spíš o blinkání. R často ublinkává, takže přebalovat po jídle je vyloženě kontraproduktivní.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BEBERA: Nemá žádné problémy, jen nemá čas na to se pořádně vys. :-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    NIENNA: Ale to z nich přece vyteče stejně? (Nakrmím - pokadí se - přebalím. Přebalím - nakrmím - pokadí se - přebalím. Přebalení po krmení se nevyhnu tak jako tak.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No to zrovna taky řeším, co je vlastně normální u dítěte na tuhé stravě. Jirka teda 10x ne, ale minimálně 3x jo, je to někdy pevnější, někdy řidší, ale vyloženě řídký průjem ne. Nestrávené větší kousky zeleniny asi normální zatím jsou a barva odpovídající tomu, co včera jedl asi taky?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TORUVIEL: nemá nejake zazivaci problémy? To je preci dost často na dite na tuhe strave...
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    TAPINA: Moje dcerka (3,5mesice) je na tom podobne. Teda ten prvni mesic kadila fakt pri kazdym kojeni, ale i ted je to vetsinou pri kojeni nebo tesne po nem. Prebaluju taky az po kojeni, idealne tak po pul hodce. Ale teda jednou se mi stalo, ze jsem se pred tim do pliny nepodivala a to uz byla asi poradne pokajdena, takze pri kojeni tam poslala jeste druhou varku a to uz plina nepobrala, takze protekla pres zada, az skoro ke krku :)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    INUSHKA: Ono se to doporučuje u uplně malých miminek rize z praktického důvodu - jsou maličká a při manipulaci z nich často vyteče to, co jsi do nich před tím nalila...z tohoto důvodu je lepší je přebalovat před jídlem...a pak vyřešit individuálně podle potřeb dítěte... :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BRUNA: Mně taky v porodnici učili přebalovat před kojením. To jsem opustila velmi rychle, neb to mělo za důsledek a) neutišitelný řev a následně problémy s přisátím, když se kojení odkládalo, b) dvojnásobnou spotřebu plínek.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    TAPINA: Mladsi syn to dela taky, bud pri jidle, nebo skutecne bezprostredne po nem. Ted chodi k jednomu panovi na hlidani a ten je asi z nakyho kurzu naucenej prebalovat deti pred jidlem. Takze ja vzdycky prijdu po obede a vyzvedavam ho podelanyho a pan se divi, ze jen pred deseti minutama prebaloval.

    No a jinak musim prispet k nocnikove debate. Myslela jsem, ze starsi kluk pujde s plinkou k maturite. Rok jsme ho s prestavkami ruzne motivovali a ukazovali, co a jak, nocniku a redukci na zachod mame nespocet, o Vanocich (kdy mu bylo temer 3,5 roku) se do vycviku zapojili i moji rodice. Nejen ze jej to nenaucili, ale D. skoro i prestal mluvit :-D Po Vanocich jsem ho proste nechavala na vikendy bez plen, ale nijak jsem ho nemotivovala, jen mu rekla, at si dava pozor. Po nejake dobe se byl schopny na zachode vycurat, ale bobky delal zasadne do pliny, klidne si i pockal na pondeli, kdy dostal plinu do skolky. No a asi mesic po Vanocich se mu asi nahodou povedlo se i vykadit, v pondeli uz sel do skolky bez pliny a od uterka bez pliny i spal. Nehody mel dve, ve skolce, prvni a druhy tyden, asi to nestihl. Takze skutecne, vsechny deti se to nauci. A pro me to ma jeste jedno ponauceni, ze fakt ten tlak u nej vede k opacnemu vysledku. Jak se boji, ze neco nezvladne, tak se mu to skutecne nedari. U mladsiho uz budu vic v pohode a plinku mu necham, dokud sam nebude chtit ji sundat.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: No moje 17ti měsíční zase koná tuhle potřebu v průběhu celého dne, po troškách, klidně 10x. Nevim, jak ji přitom přistihnout, poslední dobou to na ní není téměř vůbec poznat (a to dřív tlačila urputně, až zrudla).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Moje to dělá taky. Vždycky chvíli saje, pak se pustí, zkroutí pusinku, ozve se charakteristický zvuk, načež se dtě znovu hladově přisaje a kojí se dál. :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když nad tím přemýšllím, tak tohle bude mít asi po mně, já jsem si už taky kolikrát musela od jídla odskočit, protože to muselo být hned :o))
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: logickej postup - nahoře přísun, dole dělá místo :-)))
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    TAPINA: Presne tak.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SELLIGAN: Moje mládě už 8 a půl měsíce tvrdošíjně tlačí zásadně při jídle, fakt chci vidět, jak ho jednou budu učit na nočník. Krmit ho na nočníku odmítám předem :D
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    PIDALA:
    ANNAWA: :)) my to mame uplne stejne :)) Ale v 5tem mesici jsem ji zacala davat nocnik tak pul hodku po jidle aby se vykakala a funguje to,(kdyz ji na nej dam, automaticky tlaci, i kdyz chudak obcas vytlaci malej bobek, asi aby mi udelala radost) uz to na ni poznam a od te doby alespon na toto nocnik mame. Takze az bude sama sedet, tak doufam, ze to pujde i s curanim
    akorat mi bude lito tech krasnych plenek a svrchnacku co mame :))
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    JANYNA: Ja mela vak jen od Lodger a ten mi vubec nevyhovoval. Neumela jsem tam malou nejak dobre dat a oba tam desne plakala. Na rychle prenaseni mam ted ringsling, ten je pro mne supr.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    JANYNA: Mela jsem a hodne rychle jsem ho prodala :) Podle navodu jsem mela spravnou velikost (S), ale proste mi tam dcerka sla strasne spatne dat, byla v tom narvana a me prislo, ze mi to je maly, vsude tesny. Kdyz jsem si predstavila, ze bych ji tam pak mela jeste nejak rvat na svislo a nejak to ohrnovat, tak to si vubec neumim predstavit. Ale ta pani, co jsem ji ho prodala se me pak zpetne ptala, pro jsem ho prodavala a strasne si ho chvalila. A kamoska od ktery jsem ho mela s nim taky byla moc spokojena, takze to mohl byt jen muj problem. Asi by to chtelo nekde vyzkouset :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    MEDVED007: se zaviranim dveri za ditetem to bylo takove zjednoduseni, samozrejme i to se da delat ohleduplne :)
    MALKE: myslim, ze v CR se v tomto s oblibou cituje Matejcek, ktereho tedy nepodeziram, ze by byl podplacen koncernem Unilever :) Ale uz bych si nebyla jista, jestli i v tomto pripade, jakoz i v dalsich, se nejedna o vice ci mene mirnou dezinterpretaci, resp. neuvadeni veci do kontextu.
    MALKE
    MALKE --- ---
    PIDALA: Zdá se mi to být spíš exemplář od exempláře. Obě děti na látkových plenách, staršímu nevadilo nikdy nic, mohl být až za ušima, na nočník začal chodit ve dvou a půl, nikoliv zcela dobrovolně. Mladší odmala nenávidí, když se podělá, a každé přebalení radostně kvituje. (Ovšem jaký to bude mít vliv na zavádění nočníku, zatím netuším.)

    FUNTL: Ovšem to o té nervové soustavě tvrdila už mojí tchýni děckařka, takže taková novinka to zase není. Papírové pleny pochopitelně nebyly rovněž.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam