• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TULENI: tyjo, to je zase vopruz. to je v takovým tom strašidelným baráku na kobylisích, že? a platí se nějaká sankce, když se to nevyřídí včas? doufám, že ne. každopádně děkuji za rady!
    TULENI
    TULENI --- ---
    KATIA: jojo asi jde ale to uz bych prosvihla ten termin a min. jednu davku rodicaku by mi poslali navic uz pri ty matersky...oni chteji potvrzeni o ty vymereny vysi matersky - coz pry daji az po tom co to nejak zpracuje zamestnavatel atd...takze pro me vzdy byly jednodussi tam zajet a vyresit to hned..ted jsme byli nemocny postupne ja i deti tak jsem to nestihala ale pry staci kdyz ted v pondeli nahlasim zmenu na miste a oni me pak o to vymereni pozadaji dodatecne, ale tu davku uz mi neposlou takze nebudu muset nic vracet..
    KATIA
    KATIA --- ---
    TULENI: já teda nevím, ale domnívala jsem se, že fakt všechno lze řešit písemně - poslat poštou. já jsem třeba takhle bez problémů vyřídila celou žádost o mateřskou na sociálce, včetně toho, že mi oni posílali asi dvě věci domů a já jim to vracela. asi taky o ochotě daného úřadu...
    TULENI
    TULENI --- ---
    QUAACA: no s nejvetsi pravdepodobnosti ti prijdei rodicak i materska a pak to budes muset vratit, ja jdu zitra na socku vyplnit formular o zmene aby mi to uz ted neprislo jinak vim uz z minula kdy jsem to zjistovala dopredu ze bych to musela vracet a ted mi to po telefonu zase potvrdili, tak si tam zitra zavolej a pripadne taky skoc at to pak nemusis resit zpetne..ono se zas tak moc nedeje ale je to opruz vid .. me teda neskutecne sejri ze to nejde vyridit po mailu ani telefonu, nemuze tam dojit manzel jen dat nakej formular (jako muze ale zase musi byt overenej notarsky) ze tam musim osobne...par tydnu pred porodem a s dvema detma grrr..
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LANTHAL: +
    KATIA: aha, tak hned zítra volám, doufám, že nikam nebudu muset osobně. sakra.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NIENNA: tak v rámci této "reformy" se teda "podařilo" leccos, ale zrovna tohle se neřešilo vůbec. možná naštěstí, že jo..
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KATIA: Ani v rámci Drábkovi reformi? :-D
    KATIA
    KATIA --- ---
    LANTHAL: jsou to dva různé úřady, různé dávky, takže tam se prostě na to propojení tak moc nedá spoléhat...
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    QUAACA: radim radši hned nahlásit a vyřídit ... já se na to taky vyprdla, idea byla stejná, že to určitě už mají ty databáze propojený a zruší to sami, no a dostala jsem pěknou čočku. Vracim teď ve splátkách ty 2-3 dávky, který se kryly, no ojeb nejen administrativní.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    CASTROL: fakt to takhle funguje, jo? tak to jsem taky netušila, jsem zvědavá, co zavolaj mě. nová mateřská mi začala 13.3., zaměstnavateli jsem předala vyplněný formulář, ale už jsem nikam nevolala na sociálku, aby zrušili rodičák, myslela jsem, že si to nějak vykomunikují mezi sebou. hmm, tak uvidíme tedy :/
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    PLANETA: o rodičák jde zažádat tři měsíce zpětně (samozřejmě po narození dítěte) , my to tak dělali, ale neměli jsme mateřskou, tak nevím zda to jde jeslis jí čerpala.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    TORUVIEL: včera jsme začali a už oba dva dny v klidu jí napařenou mrkev. Je to super. Právě jsme se rozhodli protože bylo vidět, že do toho chce jít. Brala věci ze stolu a trpěla u našich jídel. Fungovalo to okamžitě.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAMIA: Jo, mám. Není v tom žádný problém, ale je to vhodné pro děti, co se chtějí krmit samy, ne pro ty, co nevyvíjejí žádnou vlastní iniciativu.
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    PLANETA: a ještě si dej velkej pozor, abys nebrala rodičovský příspěvek na dceru a mateřskou na nové dítě ve stejném měsíci. To totiž nelze. Já jsem končila rodičák na starší dítě 26.7. a 27.7. jsem nastupovala na mateřskou. Ještě jsem se radovala, jak to hezky vyšlo. A minulý týden mi volali z pracáku, že musím vrátit cca 5000 z toho rodičáků, protože jsem čerpala ve stejném měsíci :( Bohužel mi tohle nikdo neřekl dřív. Byla bych nastoupila na mateřskou o 2 týdny později
    KATIA
    KATIA --- ---
    PLANETA: Pravidla platná od 1. 1. 2012

    Pravidla rodičovského příspěvku doznala výrazných změn. Od roku 2012 se většina rodin stát totiž dá všem novým příjemcům rodičovské k dispozici celkovou částku 220 tisíc Kč, kterou budou muset rodiny během čtyř let věku dítěte vyčerpat.

    Maximální výše měsíčního rodičovského příspěvku ale nebude smět přesáhnout 11 500 korun. Zároveň nebude moci být měsíční dávka vyšší než 70 % předešlého příjmu.

    Měsíční výši rodičovské bude také možné měnit i v průběhu jejího čerpání. Vždy jednou za čtvrt roku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TULENI: jenom doplním, že roli hraje i příjem otce, takže jeden z rodičů musí dosáhnout na to minimum pro získání 11.500 nejvyššího rodičáku.
    TULENI
    TULENI --- ---
    PLANETA: co vim tak zpetne to nejde a nejvyssi mozna castka je 11400, na tu to ted zmenit muzes pokud na to dosahnes na zaklade predcjozich prijmu :) to co nevycerpas se nedoplaci..
    PLANETA
    PLANETA --- ---
    Ahoj, mam dotaz ohledne rodicovskeho prispevku, doufam, ze tu s tim nebudu otravovat;].
    Zvolila jsem si rodic. prisp. na 3 roky, ale skonci mi, kdyz bude dceri 2 a pul, protoze cekame druhe dite.
    Tedy jsem se chtela zeptat, zda mam narok si zazadat o vetsi rod. pr.?
    Rodicovs. prispev. se pocita az od 6 mesicu ditete? Pek se zacina odecitat z castky 220 000 kc?
    Ted me castka vychazi jeste pres 11500 Kc, mohu si o ni zazadat? Nedo spetne treba za 3 mesice?
    Dekuji mockrat, snad je to jasne:]
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Máte někdo zkušenost s Baby-led Weaning metodou? Tedy přikrmováním vedeném dítětem? Dost o tom uvažuju ale znám zatím jen jednu maminku. Díky. Kdyžtak info zde: http://www.baby-led.com/
    MALKE
    MALKE --- ---
    TORUVIEL: Většinou nikoliv na matku a nikoliv desetkrát denně. A ve věku maturitním, pakliže bude jejich mysl zatemněna a nezvládnou na to přijít sami, jedinou mou činností bude, pevně doufám, upozornění na lokaci uklízecího náčiní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam