• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: no jo, ale ty skleničky jsou prostě hlídané. u mně informace o těch dusičnanech ve skladované zelenině vedla k tomu, že malej je na skleničkách a začneme s vařením až bude čerstvá zelenina, ideálně domácí. uvidíme, jak mu to pojede... ale já jsem taky začala s příkrmy brzo, když někdo začne až po půl roce, tak by to tolik z té kupované nemělo vadit.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    NABIS: Taky jsem zacala kupovat bio sklenicky. Ze zacatku jsem varila, ale uz mi dosly zasoby domaci zeleniny (dyne, cukety, mrkev, brambor a repa) a kupovana je tady v okoli zoufala (nemam moznost koupit bio ani farmarskou). U sklenicek mam pocit, ze jsou tam aspon hlidane dusicnany apod. Take to vareni uz nejak nestiham... Ze zacatku to bylo casove v pohode, kdyz jsem delala trebas jen brambor a mrkev, ale ted bych rada jidlo pestrejsi a to uz moc nezvladam. Anicka leze jak dabel a ja mam furt pripalenou ryzi nebo vzkypele vlocky nebo jinou podobnou katastrofu. A kdyz to konecne uvarim, tak se mala rozhodne, ze jist nebude:) takze ted vedou sklenicky, stoji me vic penez a mene nervu:)
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    ja mám doma nejedlíka. první měsíce jsem pro něj vařila výhradně bio a když snědl 2 lžičky, deptalo mě to. když v 9ti měsících snědl půl porce kupovane skleničky, když jsme byli na cestách, slavila jsem. i když jsem domácí jídlo nabízela dál,nesnědl nikdy víc něž pár lžiček.u kupovaných skleniček jsem se v roce dostala na plnou porci.
    popravdě mě to už dost vadí, že nechce vůbec domácí jídlo. nemá zájem ani o to co jíme my. je mu 15m.chtěla bych už skleničky přestat kupovat ale zase jsem ráda za každou trochu co sní:-/
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    NABIS: mám podobně staré dítě dávám jen skleničky (ty lepší bez přidaného cukru), občas rozmačkám nějaký ovoce. u prvního dítěte jsem vařila, ale děsně mě to prudilo. Zvlášť, když mimino pak snědlo 2 lžičky...mražení a rozmrazování mi připadá taky dost nepohodlný. až bude jíst víc, tak samo přestanu kupovat
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    NABIS: první měsíce jsem taky dávala kupovaný skleničky, fakt dobrý, bio, alnatura apod, prcek stejně snědl tak dvě lžičky, zvykal si pomalu.
    v momentě, kdy se trochu rozjedl, tak jsme začli vařit doma. ale větší porce, třeba dvě příchutě, od každého na dva dny, aby se to střídalo, něco jsme často dali na mrazák.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já teda nezvládám každý den před polednem mít navařeno pro mimino i pro sebe, zvlášť když chceme dopoledne taky někam jít. Mám v mrazáku takové polotovary, vařenou napytlíkovanou zeleninu v různých kombinacích, přidám k tomu maso, dodělám nějakou přílohu (kolikrát stejnou, jako máme my) a ohřeju to.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NABIS: Skleničky používám jen na cestování, jinak vařím každý den čerstvé jídlo, nemám ráda dlouho skladované jídlo, ani mně to nechutná. Když bylo mimino malé, tak jsem pro ně měla navařeno v mrazáku pro případ, že bych nestihla uvařit.
    TULENI
    TULENI --- ---
    NABIS: ja pri prvnim diteti kupovala v podstate vyhradne bio zeleninu a maso nebo jsem delala z mrazene zeleniny a sem tam mela sklenicku kdyz jsme byli nekde v terenu - ja totiz nerada varim do zasoby i pro dospely a tak me to nak neminulo ani pro deti a varila jsem maximalne na dva dny. Jedina vyjimka byl vyvar v mrazaku navarenej pozdeji. Druhy prcek mel sklenicku zeleninovou mozna jednou dvakrat, vic ne a co si pamatuju tak mu to ani nejelo, kupovala jsem jen ovocne presnidavky z DMka ty 100%ovoce co ani nejsou v detskem oddeleni ale normalne u jidla.....jinak fakt vse jen varene a ocekavam se tretim to bude to same. zeleninu jsem uz pak kupovala prevazne na farmarskych trzich a velmi brzy jsem zacala varit pro nej to same co pro nas jen jsem to uvarila bez soli, oddelila a pak pro nas dochutila :)

    jinak obe moje deti dost trpely na brisko a zacpy takze u nas treba prvni mrkev nepripadala v uvahu..oba zacinaly na dyni, bramboru, pak sem tam trosku mrkve k tomu, cuketky meli radi oba...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABIS: Na zeleninu v obchodech se podíváš a na tu, co dali do těch skleniček se podívat akorát nemůžeš :o) Tohle jsem nikdy neřešila, od začátku vařím z normální kupované zeleniny, akorát od pohledu vybírám tu nejčerstvější.
    NABIS
    NABIS --- ---
    Chci se zeptat na prikrmy. Zacala jsem Marusku (6 mesicu a par dnu) prikrmovat a resim kolik mam davat stravy ze sklenicek-rozumej kupovane a kolik mam davat stravy doma pripravene. Chtela jsem prevazne varit, ale kdyz se podivam na tu zeleninu v obchodech, tak mi prijde jako mensi zlo davat jidlo ze sklenicek a letosni uroda je ještě na houbách. Chapu, ze je to každého věc a vlastní individualni pristup ke stravovani svého dítěte, ale rada si poslechnu, tedy prectu i jiny názor. diky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    IBERIA: mluvim o materske na druhé (a další) dite, která nabehne před koncem rodicaku. To potvrzeni není pro ziskani materske, ale kvůli rodicaku, pro mateřskou staci predat papir od gynekologa zamestnavateli a ten to na urade vyridi sam. Potvrzeni o vymereni materske ze socialky chteli na uradu práce prave kvůli koncicimu rodičovskému prispevku, matne tusim, ze by to mohlo byt pro vypocet, ze uz nemam na zbyly rodicak nárok. Moje cestne slovo, ze opravdu nárok nemam, at mi daji číslo uctu, ze jim preplatek vratim, jim nestacilo, ani se jim nelibil muj navrh, at si na sociálku ńapisou sami. Navíc mi kvůli tomu poslali snad dvacet doporucenych dopisu, v jednom mi oznamili, ze jim mam prinest ono orazitkovane lejstro, v druhem mi oznamili, ze lejstro dostali, ve tretim, ze nemam na rodičak nárok, ve ctvrtem mi vysvetlili, proc na nej nemam narok, v patem mi spocetli, kolik jim mam vrátit, v sestem mi poslali číslo uctu, trosku prehanim, ale zas tak moc ne. Když jsem pak videla další a další vyzvy ve schránce, at si zajdu na postu pro doporuceny dopis, uz jsem je ignorovala...
    KATIA
    KATIA --- ---
    IBERIA: jj, myslím, že u mateřské bys měla mít akorát ten papír od gynekologa.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    KATIA: ano, já celou dobu mluvím o mateřské, ža tam pro lejstro na sociálku nemusím, zatímco kvůli rodičáku ano. Snad se nemýlím.
    KATIA
    KATIA --- ---
    IBERIA: to by měl u mateřské, ale pak o rodičák žádáš sama...ale trochu se mi zdá, že tady nějak jsou ty info zmateně....
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    KATIA: to jo, pardon, ale měla jsem za to (respektive bylo mi řečeno zaměstnavatelem), že to vyúřaduje zaměstnavatel se správou sociálního zabezpečení sám.
    KATIA
    KATIA --- ---
    IBERIA: ale jde to z nemocenského pojištění, které má na starosti sociálka. nejde to z peněz zaměstnavatele...
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    BEBERA: zajímavé, ještě tam zavolám jednou, ale nevím k čemu by jim to bylo, když mi mateřskou vyplácí zaměstnavatel.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    CASTROL: my zjistili, že to čile aplikovala maminka kluka na dva syny aniž by věděla, že se to nějak jmenuje:) krmíme na klíně kde sedí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam