• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    RHIAN
    RHIAN --- ---
    FRONEMA: Taky tak, můj choť RaBR věty označuje nepublikovatelnými výrazy. Ale naučili jsme se a často používáme "je potřeba", je to takové univerzální, a i tak u nás častěji než bych ráda zaznívá "musíš/musíme", i místo jednoduchého "teď půjdeme..", mám tu "musíš/nesmíš" výchovu tak pod kůží, protože jsem přece ta "hodná holka" :-/ A dobré je ještě "Nebylo by lepší..?", to mi jde.. (ne že by tříletá puberťačka vzala někdy na milost i jiné možnosti čehokoli než svoje vlastní).
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    FRONEMA: :)) ano, ty jejich věty mi připadají hrozně umělohmotný. Vždycky se v duchu pobavím, když se snažím naformulovat dítěti nějaké ocenění podle RaR: "všimla jsem si, jak pěkně pokládáš na schody jednu nohu za druhou". Popravdě na ty formulace se tak moc neupínám, z toho bych se zbláznila. Ovšem kromě empatické reakce, tu jsem natrénovala - vyčkávavé a chápavé "hmmmm..." už umím obstojně
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FRONEMA: Mně přijde, že tyhle jazykové detaily jsou dost závislé na jazyku, kterým se říkají. Dovedu si představit říct větu s válečkem v angličtině, aby nezněla blbě, ale v češtině mi to zní spíš ironicky.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Tak jsem precetla asi prvni tretinu respektovat a byt respektovan a musim rict ze ta knizka od Naomi se mi teda libila vyrazne vic. nektery veci mi tam vylozene drhnou, jakoze na zacatku rikaji ze moralizovani a poucovani je spatne, ale pak navrhuji vety typu "pred jidlem si myjeme ruce" ktery v moji predstave jak mi to matka rika teda budi dost odpor. Nebo jak tam bylo nerikejte "vyvalej to testo lahvi" ale "nekdy pomuze pouzit misto valecku lahev", to mi prijde ta prvni varianta lepsi (v predstave ze to dite se chce ucit varit)

    vy co to znate a pouzivate, co si o tom myslite?
    ADD
    ADD --- ---
    ANNAWA: Nám se to stalo několikrát, nejvtipnější byla situace, kdy já šla večer na koncert a muž v jedenáct večer zjistil, že zapomněl mobil v autě. Posadil Benýse (okolo třetích narozek) k vláčkům, ať si hezky hraje a nikam nechodí, a s Nikem na ruce seběhl k autu. A najednou zjistil, že klíče výjimečně nemá na kalhotech, ale nechal je na botníku. A tak s Nikem zabaleným ve své mikině ťukal na dveře a volal "Benýsku, pojď mi otevřít" a Benýs buď nereagoval, nebo odpovídal "Já si hraju". V paneláku před půlnocí se nedá moc kopat do dveří, takže si tam takhle vysílali asi půl hodiny. Muž mi zoufale volal, jenže to bylo zrovna v době, kdy jsem asi měsíc nemohla klíče najít (a půjčovali jsme si ty jedny a proto je muž neměl na kalhotech), takže jediné další klíče byly u našich, kteří chodí spát po deváté, otec spící u pevné linky špatně slyší a matka si vypíná mobil. Po té, co jsem se tam přeci jen rozjela, mi muž naštěstí volal, že je vše v pořádku, že se Benýs začal nudit a došel se do chodby podívat, co se děje a tátovi otevřel. Benýs pochopil, že udělal něco báječného, a týden pak každému vykládal, že "zachránil tátu".
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: to bylo v době, kdy jsem mobil ještě ani neměla :-)

    Já umím mobil na přítele a na děti (čímž si hodně zvyšuju skóre, jelikož jich je hodně) a na kamarádku a pak ještě na pár lidí, ale je to bída, samozřejmě.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ANNAWA: Taky mám hrozně konkrétní představivost... umírala bych za dveřmi hrůzou (naše dveře vyrazit nejdou)...a zvonila na všechny sousedy... :-) Ale hlavně zásadne držím v ruce klíče a mobil (i když náhoda je blbec, že...).
    Jsi dobrá!!! Já umím čísla dvě - na manžela a na svého otce (bydlí v Praze a je schopen reagovat v krizových situacích; mají naše náhradní klíče). Moje mamka má nezapamatovatelné číslo (a navíc neumí jednat v krizových situacích) a možná bych vypotila číslo sestry (ale asi až na druhý nebo třetí pokus - problém je s předvolbou)... :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: já bych nevyrazila, nedokázala bych se od dítěte vzdálit, znám se. P.S. Zabouchla jsem si dveře s tříměsíčním dítětem v bytě a přiměla jsem sousedy, aby mi vyrazili dveře :-)) Bydleli jsme ještě v Nuslích a byly tam staré dveře, u kterých to pro tenhle případ naštěstí šlo. Umím čísel asi pět šest?
    ADD
    ADD --- ---
    NIENNA: Mně asi pomáhá, že občas používám sms bránu na netu a zadávám čísla z hlavy. Před deseti lety jsem uměla několik desítek telefonních čísel, dneska manželovo a matčino, s jinými lidmi už si tolik nepíšu. :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    kamaráda zabouchl syn na balkoně když věšel prádlo....a protože balkonové dveře se zavírají tím, že se klika dá dolů, tak byl zamčený....výborná situace...mají balkon do vnitrobloku...tak tam pořvával tak dlouho až si ho někdo všiml a má kliku, že v domě bydlí švagrová, které má náhradní klíče a byla doma
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NIENNA: Já si teda kromě svého pamatuju z hlavy jen manželův, ale rodiče máme oboje víc než 100km daleko, takže ti by mi v takové situaci stejně nepomohli. Spíš bych si mohla zapamatovat číslo na nějakou kamarádku, aby byla záloha. Ono stačí, když se člověk dovolá někomu, kdo je schopný ta další čísla najít a nadiktovat.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PIDALA: No, ještě, že neřídím... :-)

    INUSHKA: To jednak... - poctivě jsem se naučila dvě telefoní čísla, když jsem zjistila, že pacienti, které přijímáme zásadně neumí telefon na nikoho (jen svůj) a vše čtou z mobilu. Když mobil není nebo nemá šťávu, tak prostě neví...
    No a druhá věc...to co píše PIDALA - nutné je "zapnout mozek"...Když jsem se na to té kamarádky ptala...že bych nedokázala odejít a jet tak daleko, že bych se pokusila se nějak spojit s rodiči...tak přiznala, že jí to prostě nenapadlo....hrozně se bála a prostě vyrazila... To pak přiznala, že měla ještě kliku, že u rodičů byl někdo doma (bratr náhodou), protože bylo pravděpodobnější, že tam nikdo nebude... Měla vlastně štěstí (i když to tak v ten moment nevnímala) - dostala se k náhradním klíčům a dítěti se nic nestalo... :-)
    TULENI
    TULENI --- ---
    PIDALA: tywogy, to je takova moje mala nocni mura, presne tohle nebo ze mi spadnou klice do kanalu, nebo neco podobnyho, takze pokazdy kontroluju nez zabouchnu dvere ze mam klice apod. a kolikrat si rikam ze sem paranoidni ze se to snad stat nemuze a ono jo! teda, este ze mate tchana kousek a dobre to dopadlo! :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PIDALA: Uf, to ti nezávidím. Já si to taky hlídám až úzkostlivě. Klíče od auta zásasně do kapsy, pokud nemám, tak navláct kroužek na prst, i když překáží. Když opouštím dům a malá je vevnitř (nachystaná v kočárku nebo třeba když jdu se smetím k popelnici), zásadně nechávám klíče zvenku v zámku, abych měla jistotu, že si je nezabouchnu a zároveň že zevnitř nejsou v zámku jiné. To se nám stalo krátce po nastěhování, naštěstí ještě bez dítěte - muž nechal zevnitř v zámku svoje klíče, já si toho nevšimla a když jsme odcházeli, vzala jsem svoje, zabouchla a zjistila, že nejde zamknout - a tím pádem ani odemknout. No, museli jsme volat zámečníka a muže to stálo půl dne času. Ale klíče v zámku nechává pořád :-/

    NIENNA: Jaj, přes půl Prahy pro klíče, to bych umřela strachy. Asi bych v takové situaci zkusila zastavit kohokoliv na ulici a poprosit o půjčení telefonu, abych mohla těm rodičům zavolat a počkat na ně na místě. Měla bych o trošku lepší pocit, když bych seděla na druhé sraně těch zavřených dveří a mohla s dítětem aspoň slovně komunikovat. Ale to předpokládá, že si člověk pamatuje aspoň jedno telefonní číslo, což už dneska taky není moc běžné, jak tak sleduju kolem sebe.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    NIENNA: Já ví že se to stává, taky jsem si na tyhle věci vždycky dávala pozor. Vůbec mě ale nenapadlo, že si mohu zamknout auto, když mám otevřené dveře. V první chvíli jsem myslela, že rozbiju okénko u auta, ale pak jsem naštěstí zapnula mozek :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PIDALA: Páni...velký soucit...Hrozně si to hlídám, protože dvěma kamarádkám se stalo podobné...
    Jedna vyndala dítě (cca roční) z kočárku, dala ho do bytu a ještě šla vyndat věci z kočáru - kočár nechává před dveřmi na takovém zamykacím zápraží...malej nelenil, vstal, zabouchnul dveře... Klíče samozřejmě byly už v bytě... :-( Přesně to popisovala jako strašnou paniku, hrůzu...pak ji napadlo zazvonit u sousedů - měla kliku, byl tam manžel od sousedky (náhodou) a on je zámečník, tak jí otevřel... :-) Hrozně se bála aby si malej nevylezl pro nože nebo tak...naštěstí seděl za dveřmi a bulel...
    No a druhý bylo z mého pohledu ještě horší. Kamarádka dala do bytu holčiku, klíče, mobil...dcerka jí dveře zavřela, když ještě pro něco vyšla ven...bez klíčů, bez mobilu, nikdo ze sousedů doma...tak musela ke svým rodičům, ale to je přes kus Prahy...byla pryč asi hodinu, než se vrátila z náhradními klíčky... Naštěstí se taky nic nestalo... :-)

    TAKŽE NEBOJ - STÁVÁ SE I V LEPŠÍCH RODINÁCH... :-D Hlavně, že to dobře dopadlo...
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Mně se dnes povedla jobovka, až se musím podělit...
    Kurtovala jsem Barunku v autosedačce na zadní sedadlo, k čemuž potřebuji dvě ruce, takže jsem si odložila klíč od auta a příruční tašku na přední sedadlo, že si to vezmu, až sednu za volant. Jenže jsem si nevšimla, že jsem si patrně tím odložením na přední sedadlo ty klíče zmáčkla a auto se zamklo. A já zabouchla zadní dveře u Barči, a při pokusu nasednout jsme zjistila, že jsem si v autě zabouchla dítě, klíč od auta a tašku s klíčem od domu, kde je náhradní klíč k autu!!! Minuta paniky a pak mi došlo, že tchán, bydlící ve stejné vsi má vlastně od našeho domu náhradní klíče, takže jsme se proběhla k němu, vypůjčila si klíče a naštěstí doma hned klíč našla. Ale ten pocit!!! Nadávám si ještě teď a jsem poučena, že nemám dávat klíče z ruky, dokud nesedím za volantem.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: podle mě je to dítětem, moje první dítě jedo vcelku dobře, druhé, s nímž jsem neměla čas se crcat, mizerně, kousky byly scifi snad do dvou let a tak, většinou radši nejedl nic. Třetí jí odjakživa dobře, kousky, žmolky, všechno je mu fuk. Jediné jídlo které nejí je kapusta, víc jsme jich zatím neobjevili.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    THURINGWETHIL: zcela souhlasím, u nás taky indivindi....starší jedla hladce mixované hluboce po roce a fakt normální jídlo jestli v 1,5 roce, spíš dýl....jak tam byly pidikousky, tak předváděla dávící záchvaty, zvracení apod....jako prvomatka jsem si to prostě nelajsla....druhá holka je žravec a v roce jedla prakticky to samé co zbytek rodiny...u první dcery naprosté scifi....ano, nemastila jsem se s ní jako se starší, ale prostě ona je velký jedlík a nedělala v tomhle směru potíže...pro mě po trápení s první vyloženě zázrak :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TULENI: No nevím...určitě bych to neviděla jako platné ve všech případech... :-) Spíš to vidím jako THURINGWETHIL: ač mám teda jen jedno dítě... Nikdy jsem nemixovala - jen mačkala vidličkou... L. si s kousky poradila a poradí (hraniční velikost je kuskus -sní, ale už se tváří divně... ale zase hrášek pomačkaný třeba sní, tak nevím)...Ale kusy nemá ráda...a i když je kousek větší, tak si ho vyndavá z pusinky...(jsem se jí snažila postupně zvětšovat kousky, že to třeba takhle půjde). Vždycky jen koukám na fotky vašich dětí, jak si berou ze stolu A SNÍ TO. Lenka je taky zvědavá...a občas něco ukořistí...ale do pusy to nedá (to jen hračky apod.)...a když dá tak to pak plive... Pečivo vůbec nechce - jakmile se to rozpadne v pusince na drobečky, tak to začne plivat,vyndavat ručičkou a vůbec se tváří ublíženě... Tak čekám až jí to přejde. Jí hezky - jogurt, masozeleninu s přílohou (mačkanou vidličkou ne moc na jemno a smíchanou),banán (taky jen mačkaný - sice s kousky ale mačkaný...jsem si myslela, že banán by mohla zvládnout pochopit, že se ukousne a sní...no ani náhodou), kaše.... Jsou děti, co jí hůř... jsem vděčná.
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    U nás se jídlo nakonec řídilo víc dítětem. Starší měl rád pěkně mixované do hladka taky ještě kolem roku a hodně dlouho si pak dával na cestách ještě skleničky (ještě po druhém roce jsme vozili babylove skleničky od roka, když jsme jeli na celý den na výlet, nějak jsem nechtěla vozit doma vařené), mladší nejedl mixované snad nikdy (prostě to nechtěl, nejraději má, když si s jídlem může poradit sám, od cca roka to sám zkouší se lžičkou, miluje jablko do ruky, bere nám chleba, v podstatě cokoli, k čemu se dostane).
    Zavádění příkrmů jsem brala tak nějak intuitivně, jen podle nějaké tabulky jsem hodnotila vhodnost konkrétní zeleniny v konkrétním věku. Kaši mladší snídá, večeří zeleninu (nebo teď už v 18 měsících nějaké normální jídlo). Starší dostával občas lahev s UM od cca čtvrtého měsíce a pil Um ještě nějak kolem dvou let, kojit se přestal nějak v necelých deseti měsících z vlastní vůle. Mladší se kojil do cca třinácti měsíců a kojil by se vesele dál, kdybych to neutla, UM naopak nikdy nechtěl, nepije ani kravské mléko, ani ochucené banánem (má naopak rád jogurty a kefír).
    Je to fakt těžce individuální i u dvou dětí týchž rodičů.
    MALKE
    MALKE --- ---
    NABIS: Dávám tak půl na půl skleničky a vařenou zeleninu, ale tu kupuju mraženou, čerstvou až bude čerstvá. Ovoce taky ze skleniček, u toho jsem u prvního vydržela docela dlouho, protože mě nebavilo to zpracovávat, a on ho měl radši. Akorát banány mačkám ručne, tak shnilá ještě nejsem. Ovocné skleničky kupuju taky v DM ty pro dospělé, je to mnohem lacinější, a já to, ehm, taky docela ráda...:c))


    INUSHKA: Já jsem začínala u obou, ani jeden z nich na to IMO nebyl zralý. U prvního jsem dávala zeleninu flaškou, u druhého jsem se na to vyprdla a začala až zhruba v šesti měsících. Jela jsem cca po třech dnech, ale stejně má mladej exém a já furt nemůžu přijít na to, z čeho to je:/ A ke lžičkám - oni toho hlavně ze začátku víc nesnědli, staršího nepočítám, stejně ho podezřívám, že chtěl vyvinout fotosyntézu, ale i mladší postupoval docela pomalu, dostat se na plnou dávku (což je pro něj momentálně cca 100 g zeleniny v sedmi a půl měsících, nějak to nepovažuje za plnohodnotné jídlo) trvalo asi čtrnáct dní. Prvního jsem krmila v polosedě na sobě, druhého v autosedačce.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: o tom BLW jsem cetla, ale tam budou 4 mesice dost brzo, ve 4m to bylo ještě takovy sajici zviratko. Ted davam synovi jidlo do ruky, protoze je jinak besny, když vidi něco k snedku, nenajedli bychom se. První syn v 6 mesicich priruckove "projevoval zajem o jidlo", tenhle když zahledne lzicku, talir, krupku, těstovinu, cokoliv, dostava se do amoku. Tak s nami sedi u stolu a honi testoviny po pultiku...Jinak bych mu ty kasicky taky klidne mixovala a nakrmila ho, prvnímu jsem je taky docela dlouho mixovala do hladka, jinak je nechtel, a poté kolem roku bez problemu presel na kousky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam