• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PIDALA: My s příkrmama teď pomalu začínáme, malá má 5 měsíců, do 4 byla plně kojená a stačilo jí to, ale věřím té teorii o imunitním okně, takže chci, aby už pevnou stravu ochutnala. Už asi tři týdny dostává v poledne dvě tři lžičky zeleniny, pak se ještě dokojí. Příští týden plánuju zkusit přidat žloutek a pak maso. Ale zatím to nijak nehrotím, když jsme třeba někde na cestách, kde by se příkrm blbě chystal, tak jen nakojím. Zvládá to od začátku výborně. Krmím ji normální kovovou kávovou lžičkou, pár dní jí trvalo, než pochopila, jak z ní jíst, aniž by všechno prskala kolem sebe (na začátek doporučuju něco, co moc nebarví :-D), ale jí s chutí. Snažím se si příkrm vždycky nachystat předem, dřív než začne brečet hlady. Když je moc rozeřvaná, tak jí nejdřív nabídnu prso, pak teprve zeleninu a pak druhé prso (kojím vždycky z obou). Zatím všecho, co jsem jí nabídla, zblajzla s chutí.
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    LAMIA: u nas to to bylo úplně stejně!
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    PIDALA: ja bych se nebala "standardniho postupu" zavadeni prikrmu, akorat proste o trochu driv. Tj. obecne se doporucuje zacit zeleninou, pripadne kasi. Treba bych pro klid duse cekala na ukonceny 5. mesic. Ani tim prikrmem nemusis nahrazovat kojeni, staci k tomu kojeni proste pridat ten prikrm, stejne mozna ze zacatku nesni moc.
    Davat UM me osobne prijde nesmyslne - UM beru jako vyzivu pro deti, ktere nedostavaji MM, tvoje ho dostava a uz je ve veku, kdy se muze dokrmovat i necim jinym, nez UM. Ale verim, ze tohle vidi kazdy jinak.
    Mladsimu diteti jsme nastartovali prikrmy v 5,5 m (starsimu v 6m) a obe deti se na jidlo vyslovene vrhly. Nekdy tak od 4. - 5. mes. se u nas frekvence kojeni taky zvysovala a sice rostly, ale oni byly obecne vyzlata v obdobi vyhradniho kojeni, a po zavedeni prikrmu vyrazne pribraly.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    BEBERA: u nas se taky takhle projevovaly zuby. Nechtela pit, brecela nekolik dni a vztekala se...
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    BEBERA: Jj a na zkoušku lze udělat třeba jen ryzove..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jestli bude nerudna i po dokrmeni, tak bych to pricitala spis zubum. U obou kluku probihal rust zubu podobne - v noci kojeni po hodine, nemoznost vecer usnout, přes den prerusovany spanek a celkova nerudnost.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PIDALA: na to obilne mleko ti bude stacit ryze, jahly a nejaka mastna seminka (sezam, slunecnicove seminko, mandle). Pisou tam, ze rasa nemusi byt pokazde a fazolky jsou jen pro nekojene deti. Je to vlastne jen dlouho varena ryzovo-jahelna kase s pridanim trochu olejnatých plodin.

    Vitek u prvnich prikrmu kasi lzickou taky brecel, vypadalo to, ze zoufalstvím nad pomalym prisunem.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    PIDALA: zkus jí prostě párkrát dokrmit po kojení umělým mlíkem, uvidíš kolik toho vypije a jestli bude pak spokojenější
    Pokud to nepomůže, zahoď UM. Pokud ano, můžeš třeba začít i s "pevnějšíma" příkrmama. TeĎ už se stejně myslím doporučuje i u plně kojených dětí začínat s příkrmy dřív než v tom půlroce.
    TULENI
    TULENI --- ---
    PIDALA: pak uz me napada zkusit jen nejaka homeopatika...?

    RICINUS COMMUNIS 5 CH
    - dávkování: 5 granulí 2x denně
    - použití: nedostatečná tvorba mléka

    pozor, nesmi to byt vyssi redeni, to naopak tvorbu mleka stavi..
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Tak Barča takhle jí taky od začátku, tři hodiny prostě nevydrží a řekne si dřív, ale zatím vždy stačilo nakrmit a bylo aspoň na hodinu a půl všechno ok. Teď dopije z jednoho a spustí křik, tak nabídnu druhé, dopije a je zase křik. Ne tedy vždy, dopoledne je to většinou v pohodě, ale odpoledne to začíná. Nejhorší je to právě na noc, to mi i špatně usíná, dřív prostě usnula u prsu, najedená a spokojená, teď se pouští a křičí. Zatím nevím, jak je to s váhou, u doktorky už jsme měsíc nebyly.
    Nejblbější je, že se prostě pořádně nevyspí a je mrzutá. Ani přes den to moc nedospí.
    Pitný režim si hlídám, dlabu domácí jogurty, zkouším vývary, kojící čaj, snažím se jíst správně. Taky jsem doufala, že čím víc budu kojit, tím víc bude mléka, ale mám pocit, že se prostě nemá čas "vyrobit".
    Já bych byla úplně nejradši, kdyby se mi povedlo nějak se ještě více rozkojit, ale zase nechci malou trápit hlady a nevyspáním.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PIDALA: moje děti takhle často jedly imrvére, ale mléko fakticky nestačilo jen tomu nejmladšímu, což se poznalo tak, že někdy v necelých třech měsících prostě přestal růst a za šest týdnů nepřibral ani deko, naopak viditelně zhubnul, tak tomu jsem nasadila příkrmy.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ARQANA: může platit, ale já kojila co to šlo a mlíka víc nebylo, naopak tím častějším kojení byl víc naštvanej, že dostal jenom trochu...
    důležitej je každopádně pitnej režim...
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    PIDALA: Zase ale čím víc budes kojit a propadne odsavat, tim víc bude mlika. Jako první pomoc laktacni poradkyně radi provalet s dítětem den v posteli a jen kojit a mazlit se. Množství mléka se pak uz samo upraví podle poptávky...
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: tak záleži i na ne-přibírání a vůbec "pohodě" dítěte, jestli po každém jídle brečí atp.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    PIDALA: obě moje děti jedly ve dne v noci co dvě hodiny v podstatě pořád...nějak mi to tudíž nepřijde jako ukazatel toho, že má málo....
    KATIA
    KATIA --- ---
    PIDALA: určitě nejlepší varianta je zeptat se tvojí dr. ale osobně si myslím, že u takhle malého dítětě nejspíš doporučí dokrm nějakým umělým mlíkem 1 (do 6 měsíců) - na noc, případně dle potřeby a potom postupně zavádět zeleninové příkrmy. z toho se ale prostě ze začátku moc nenají a tím spíš ne, jestli už je protivná, jak není najedená....

    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Já právě vůbec nemám šanci odsát nějaké své mléko do zásoby, Barča prostě všechno spotřebuje. To obilné mléko vypadá zajímavě, ale budu muset počkat, až budu mít příští týden cestu do města, u nás na vsi těžko seženu potřebné ingredience.
    Ještě mě napadá, že bych zavolala naší doktorce, aby mi poradila, nebo se poptám v místní lékárně. Ono to s tou lžičkou asi bude fakt všeho moc najednou. Jiná strava, a ještě úplně jiný způsob podání.
    Děkuji :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    PIDALA: my jsme začli dávat nemléčnou kaši, dávali jsme ji do flašky se širší dírkou, ale aby to mohl pít, ne ze lžičky. anebo nám doktorka doporučila zkusit dokrmit nutrilonem, třeba na noc 50-100 ml, jestli to pomůže proti hladu.
    KATIA
    KATIA --- ---
    PIDALA: já jsem musela začít přikrmovat asi v polovině 4. měsíce - nejdřív svým odstříkaným mlíkem (večer obvykle dal delší pauzu, takže jsem jednu dávku většinou zvládla), potom UM, které vzal naprosto v pohodě. od začátku 4. měsíce jsme pomalu začali zeleninku, kaše naše dr. nějak zásadně nedoporučuje, my ji začali dávat až později. každopádně příkrm spíš až po mlíce nebo když není hladová/unavená, oni to neumí pořádně sníst v tu chvíli a jak jsou hladoví, tak je netrpělivost. aspoň nám to takhle je lépe a teď už se to docela učí jíst sám a po tom 6. měsíci začneme přidávat víc zeleniny, méně UM.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam