KA_TIA: Máte zkušenosti, jak se chová na delších cestách? Obě děti jsem denně čtyři pět hodin převážela, autosedačku zvládaly dobře. (Nezkoušela jsem pět dní za sebou, ale nevidím v tom zásadní problém - dali jsme se starším Španělsko a jezdili vlakem a autobusem kolem dalších čtyř hodin denně, rozčleněných, reakce na dopravu naprosto stejná: žádná.)
Ad cestování v létě: zase mám zkušenosti jenom se starším, doktorky jsem se na názor fikaně neoptala a odvezla ho v parném létě do Madridu. Nechávat hodně pít, držet ve stínu (měli jsme krosnu se stříškou), na hlavu neustále vlhký hadr, mazat. Zvládl to naprosto ukázkově. Ale, pravda, byl starší - sedm měsíců, v tomhle věku to dělá hodně. Na druhou stranu jsem viděla dítě, které ještě neudrželo hlávku, v Egyptě, kam já bych kojence sama nevezla (pravda, byli jsme v pětihvězdičkovém hotelu, ale stejně bych se bála, že kdyby něco, nedojedu domů).
Suma sumárum, že je to šílený nápad, si nemyslím, zvládnout se to dá, ale asi bych dala přednost něčemu bližšímu - problém nevidím ani tak v polních podmínkách, jako v délce cesty. Do míst, kde se do jednoho dne dostanu domů, bych ho klidně vzala, to Španělsko autem bych už vážila. (Taky je to pro mě otázka rezerv - koneckonců, letadla létají denně, akorát by člověk musel být v rozumném dosahu, domluvit se a mít odložené peníze na případnou letenku za standardní cenu kterékoliv letecké společnosti - tzn. nějakých těch dvacet třicet tisíc, kdyby bylo zle.)