• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Když to tak čtu a dám dohromady s tím, o čem jsem sama přemýšlela, tak mi dochází, že uvažuju primárně o šátku právě proto, že si to ráda udělám po svým, protože u všech těch nosítek prostě nevěřím, že mi budou dostatečně dobře sedět a šátek mi v tomhle přijde přizpůsobivější mé postavě a výšce. A říkám si, že když vázání zvládlo tolik lidí i bez kurzů, tak není důvod, abych to nezvládla já.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: to ano, to už tak bude ;)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Přesně. Batoh si taky upravuju půl výletu než mám pocit, že mi sedí optimálně. Oblečení si upravuju a narovnávám každou chvíli. Možná je to nějaký druh obsese :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    To nemá co dělat s obavou o dítě, já si i košili kolem pasu pětkrát převazuju, než je "správně" :D
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: ano, jsem stejný případ....v porodnici nás učili koupat dítě, což znamenalo vzít ho jak králíka a strčit pod vodovod....žádné jiné zařízení na koupání tam nebylo...moje dvě spolubydlící z toho byly hotové...že jim mokré dítě vyklouzne, že to nikdy nedělaly, že blablablabla....já to neřesila, dítě jsem tam vrazila, umyla a bylo...prostě jsem si byla jistá, že to zvládnu a zvládla jsem to...ač moje zkušenosti s dětmi nebo králíky do té doby byly rovné nule :-) a se šátkem asi podobně....uvážu, strčím dítě a jdu...žádné velké dumání nad nesmrtelností chrousta :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: to nedokážu posoudit, ale myslím, že to jde i bez toho.
    Podle mě je spíše důležité to, jak jistý se člověk v péči o dítě cítí - a tady já jsem si vždycky byla jist dost, přišlo mi to přirozené, asi proto jsem s tím neměla problém.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ANNAWA: Tak možná jsem jenom stejně jako Ťapina přílišný perfekcionista :-D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: rozhodně dá, sama jsem toho důkazem.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: Tak ono je naučit a naučit. Naučit se ve smyslu pochopit, kudy ten šátek kolem sebe omotat, kam vložit dítě a za které okraje dotahovat, to bych taky svedla rychle. Ale naučit se to udělat rychle, efektivně a tak, aby byl s výsledkem člověk opravdu spokojen (neměl pocit, že mu v tom dítě divně visí, a bylo mu to pohodlné), to teda nevěřím, že se dá zvládnout za jeden dvouhodinový kurz.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    INUSHKA: Já se naučila vázat šátek během asi dvou hodin na kurzu v Bráně k dětem. Není na tom fakt nic těžkýho, stačí, když tě někdo naučí jak a mrkne, jestil takhle je to dobře, případně opraví chyby... Ale pravda, že uvázat šátek aniž bych ho vyválela v prachu na zemi, jsem se nenaučila a proto jsme asi v 5m dítěte kupovali manducu, kterou jsme používali v místech, kde se dítě mělo "navázat" někde venku a hrozilo by ušpinění šátku...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEDVED007: Já jsem třeba nechtěla šátek proto, že co se týče něčeho na těle, jsem perfekcionistka. Nesnesu mít něco někde o milimetr posunuté, takže jsem zvolila nosítko, které se dá dotahovat jen na pár pevně daných místech, což v praxi znamená, že už tak po půlhodině chůze jsem s dotažením spokojená. Šátek bych asi spravovala celý den :D
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: mě to kamarádka jednou ukázala, jednou jsem si to pod jejím vedení uvázala a od té doby jsem to používala.....a to já jsem fakt nešikovný člověk, všechny pracovní a výtvarné výchovy pro mě byla dycky noční můra :-)))) nemyslela jsem to na tebe osobně, ale přišlo mi, že v poslední době tady už x krát zaznělo, jak je to hrozně těžké a jak šel někdo do nosítka jen proto, že by to neuměl.....což je podle mě fakt jen pověra, je to čistě o kuráži.... věřit si :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: A jak dlouho se na to ta opice cvičí? Jako já chápu, že principiálně je to jednoduché, ale aby to člověk uvázal dobře (tj. dostatečně pevně, tak aby v tom dítě bylo správně usazené a nosiči to správně rozkládalo váhu a nikde to neškrtilo), rychle a přitom nevyválel šátek v prachu na zemi, musí mít cvik a určitou dávku zručnosti. Vzhledem k tomu, že jsem od začátku věděla, že později chci nosítko s bederákem, přišlo mi to na těch pár měsíců jako zbytečně investovaná energie i peníze - než bych se to pořádně naučila a šátek unosila, už bych to nepotřebovala.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: tak nějak. Já odnosila v šátku dvě děti a to nejsem vzor vší šikovnosti, věru ne.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: vázání šátku není složité...nevím kde se ta pověra vzala ! zvládne to cvičená opice !!! a navíc teda dá se tam v pohodě nosit novorozenec, naprosto bez problémů....šla jsem tak s dcerou k mudr na prohlídku když jsme přišli z porodnice, to měla 4 dny, žádný problém....
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: No on tam měl hlavičku položenou na bok, opřenou o moje prsa a z druhé strany ji podpírala opěrka, takže se mu nijak nekinklala a ani neseděla plnou vahou na krku, já v tom problém nevidím. Akorát u těch malých mimin rozumně, nepřehánět to s frekvencí a dobou. A na kyčle je tam ta novorozenecká vložka, aby nemusely být nohy roztažené až ven.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    OXIS: Přesně tuhle věc pro pitomce jsem měla taky a byla úplně skvělá. Teď ji má půjčenou kamarádka a taky si ji nemůže vynachválit. Má to výhody šátku bez složitého vázání - ideál.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BARRUSHE: já jsem si dítě na záda v Manduce vůbec nebyla schopná dát, to mi tam musel párkrát dávat muž, pak jsem to vzdala.

    TAPINA: mně v bráně k dětem říkali něco o hlavičce, že dokud ji nedrží, tak je to blbý, a taky se mi to zdálo moc široký na kyčle, skoro měl nohy v roznožce
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: Tak od 4 měsíců se dá nosit už bez novorozenecké vložky, ale s vložkou je to fakt v pohodě i dřív. V 7 týdnech jsme byli na půldenním turistickém výšlapu, celou dobu mi tam prospal a asi 5 hodin se nevzbudil ani na kojení, to už jsem se bála, že přijdu o mlíko, jak jsem se hodně hýbala, míň pila a míň kojila. Musela jsem se pak dost prolívat kojicím čajem, aby se to zase pořádně rozjelo.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    SEBIEN: já jsem nosila dítě v manduce až od 4 měsíců, jak mi bylo doporučeno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam