• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Proč to takhle složitě řešit? Přece každý si z dané metody vezme to, co se hodí jemu, co funguje u nich doma. Když si přečtu nějakou knihu o výchově dětí, tak přece taky hned neaplikuju 100% rad v ní uvedených, ale inspiruji se, obohacuji svůj život, pohled na věc. Když někdo aplikuje BLW (a proč by se to nemohlo pojmenovat? Všechno se pojmenovává, abychom si rozuměli) 100% a vyhovuje to jemu i dítěti-ok. Pokud to někdo dělá z 50% a vyhovuje mu to, taky ok.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MARKYSHA: Tak tohle je asi taky dítě od dítěte. Malvíně když dám jídlo do ruky, tak si s ním nejdřív deset minut jen hraje, pak ho většinu rozpatlá po stolku, načež dest minut zkoumá svoje upatlané ruce a zkouší si střídavě slepovat a odlepovat prsty, pak si kousek vezme, zkusmo ho ožužlá, malý kousek si ukousne a zbytek třikrát hodí na zem (jsem Herodeska a co jde, to jen lehce opláchnu, a vrátím na stolek; co nejde opláchnout, sežere holt pes) a následně ztratí zájem a začne řvát. Jsme na půl hodině, dítě snědlo tak dvě sousta, je nevrlé hlady a v kuchyni je bordel. Kdežto na lžičku se vrhá, sama otvírá pusu, od té doby co pochopila, že lžičku jí zatím do ruky fakt prostě nedám, bychom ani nepotřebovali bryndák, kdybych nebyla nešika a občas to z té lžičky neyklopila sama a do 15 minut je Malvína po jídle a spokojená. Obvykle to dělám tak, že zatím co krmím, hřeje se mi na plotně nebo v mikrovlnce můj oběd a sním si ho vzápětí, zatímco M. si vedle mě v židličce spokojeně hraje.
    Suma sumárum, jídlo do ruky dávám, ale s cílem, aby se to naučila a zkusila to, ne aby se najedla. Protože to druhé by se prostě nepovedlo a v devíti měsících už do ní prostě to jídlo dostat musím, nemůže už být živa jen z mlíka.

    MARKYSHA: Pak ovšem nechápu, proč je potřeba to prohlašovat za nějakou speciální metodu se složitým názvem. Myslím, že kousky jídla do ruky dřív nebo později začne dostávat každé dítě. Mám za to, že pokud někdo propaguje "metodu BLW", činí tak proto, že je přesvědčen, že takhle je to nejlepší a má se to tak dělat většinu času, ne si z toho občas vyzobnout malý kosek, když zrovna situace dovolí. V opačném případě to není BLW, ale standardní (a podle mě nejlepší) přístup "děláme, co nám vyhovuje".
    KATIA
    KATIA --- ---
    MARKYSHA: píšu "častěji", ne vždy. u nás teda rozhodně v kouskách sní méně než na lžičce.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: když "krmil" muž, tak si kolikrát bral i notebook :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MEDVED007: pokud jde o to časově, tak mně zápolení se lžičkou a Tondou trvalo někdy hodinu, kdežto jak jsem začala s tím, že si jedl sám, tak jsme byli hotoví za čtvrt hodiny s tím, že já jsem se u něj taky najedla a jen jsem tam seděla a hlídala, aby mu něco nezaskočilo.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: souhlas, taky myslím, že to je jen pro rodiče, kteří nemají jinou zábavu než sledovat potřeby dítěte....což lze, když nepracuješ tj. zajímá tě výhradně dítě, máš jen jedno resp. jen jedno malé...máš-li doma desetileté starší, tak už to je fuk.....a hlavně se většinu času do dosáhnutí školkové docházky držíš doma nebo v okolí....u nás neplatilo ani jedno a proto jsem dycky musela trochu herodesit, abysme to všichni ve zdraví přežili :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KATIA: s tím bych nesouhlasila, já jsem tuhle metodu praktikovala (ačkoliv jsem vůbec netušila, že je to nějaká sofistikovaná metoda :-D) a Tonda toho snědl víc než míň :-) Při krmení růčo toho víc vyprskal na mě a kolem než, že by tro snědl.
    INUSHKA: tak venku jsem ho krmila, to je jasný. Ono by se imho nemělo nic brát dogmaticky a ze všeho si vybrat, co je použitelné na konkrétní dítě a konkrétní situaci.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KATIA: Přesně, taky jsem nakonec skončila u kombinace. Krmím ze lžičky a buď k tomu nebo v mezičase nabízím kousky, které může jíst sama.
    O BLW jsem ze začátku dost uvažovala, ale narazila jsem na 3 největší překážky:
    1. jak je psáno i v tomto článku, "Obvykle se s baby-led weaning začíná, když je dítěti asi půl roku a začíná spontánně projevovat zájem o tuhou stravu" - já chtěla využít imunitního okna a začít dávat ochutnávat hlavně zeleninu a lepek už po tom 4. měsíci. V té době, když jsem zkusila Malvíně dát celé kousky, ať se krmí sama, skončilo komplet všechno rozpatlané po stole a po jejím oblečení, polovinu sežral pes, protože popadala na zem, a v puse neskončilo lautr nic. Ale jako že opravdu nic, ani ty upatlané ruce (což by možná na seznámení s potravinami v rámci imunitního okna stačilo). Takže jsem si mohla vybrat - buď lžička nebo se vykašlat na imunitní okno.
    2. Při krmení lžičkou stačí, když je dítě v polosedě třeba lehátku. Aby se mohlo krmit samo, musí sedět vzpřímeně u stolu (aspoň Malvíně jinak ty kousky vypadávají z rukou, nemůže po nich pořádně na stůl sahat, drobí si do očí a místo jídlem se zabývá vlastníma nohama :-D). Moje dítě sedí samo asi od 8 měsíců. Čili opět jsem si mohla vybrat - BLW za cenu toho, že ji několikrát denně budu uměle posazovat a celou (dlouhou) dobu krmení v této pozici držet? Nebo snad do 8 měsíců plně kojit a riskovat nedostatek důležitých látek?
    3. Důsledné BLW mi přijde vyloženě nepraktické na cestách a při nutnosti dítě nakrmit kdekoliv venku, v kočárku, v restauraci, na návštěvách a podobně. Jednak je to zdlouhavé a jednak nechci po každém výletě prát celý kočár, úzkostlivě hlídat, aby dítě neupatlalo hostitelce sváteční ubrus a neházelo jídlo na koberec v restauraci ani dítě venku po každém krmení převlékat. Vzhledem k tomu, že mimo domov trávíme tak dvě třetiny víkendů a dost často podnikáme dlouhé výpravy ven i přes týden, lžičku prostě potřebujeme.

    Vůbec mi dost často přijde, že tyhle koncepty "přirozeného" rodičovství často tak nějak počítají buď s tím, že je matka s dítětem pořád doma, resp. ven chodí jen v krátkých a přesně stanovených časových úsecích, nebo s tím, že se dítěti vždycky všichni a všechno přizpůsobí (hostitelka prostře místo svátečního igelitový ubrus a personál v restauraci s úsměvem posbírá kousky mrkve z koberce). V reálném světě to tak ale nefunguje. Ve většin článků propagujících nějakou takovou metodu, mi chybí doporučení nebo zkušenosti autora, jak to dělat, když se dítě zrovna neúčastní "společenského stolování s rodinou" a u vlastního stolu, ale třeba svačí na výletě.
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAMIA: moje osobní zkušenost je taková, že kombinuju blw - dávání kousků, věci na výběr, možnost jídlo jenom tak rozňahňat a podrtit... s krmením lžičkou, které vede k najedení. ono fakt i něco ukousat/užužlat je prostě náročné a jakkoliv to třeba moje dítě šíleně baví, tak to trvá dlouho. myslím, že i když ho krmím lžičkou, tak ví co chce a taky kdy má dost :o) i když uznávám, že se dá snáze využít nestřežené chvilky a futrovat, ale vyplivovat myslím taky umí... mně se principy blw líbí, ale nemyslím si, že se to tak dá brát úplně na max. a prostě informace o té výživě mě přesvědčila - pokud většina kojených dětí po půl roce trpí nedostatkem železa, jak to tu padlo, tak se mi to nezdá zrovna dobré. samozřejmě to není výzva k tomu přestat kojit, ale intenzivněji to kojení doplnit.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    KATIA: No to je jasný, že to nestačí, jen že tu padlo, že naopak ti kojeňáci mají toho železa málo. Budu informovat 11ho po kontrole co na to řekla doktorka.
    místo plkání přidávám článek o blw: http://www.evalabusova.cz/clanky/miminko.php který jsem tu nezaregistoravala.
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAMIA: ano, ale to platí v těch prvních měsících, po půl roce (kamarádce dr. říkala po 7. měsících) už to z kojení není dostatečné, byť je to samozřejmě důležitý zdroj. o mlsání to není - tady se klade důraz hodně na maso a žloutek jako zdroj železa, dá se samozřejmě nahradit i vegetariánsky.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    IORETH:
    KATIA: teď jste mne trochu vyrazily dech, ale zas ani sůl ani cukr nemá vůbec a poctivě má dobrou zeleninu, luštěniny a ovoce .. no radši to proberu. Ale jinak v tom článku je, že to bere od mámy z mlíka hned v prvním bodě.
    IORETH
    IORETH --- ---
    LAMIA: Doporučuju to nepodcenit, naše malá byla taky prakticky plně kojená do roka (mlsat hodně slané nebo sladké věci, to jo, ale normální jídlo ne-e) a anémii měla docela silnou. Teď ve dvou letech stále ještě nemá železo v normě, protože se ho jaksi nenaučila z jídla těžit. Ale ona neměla ani to jedno jídlo a když už jo, tak nebylo z pohledu železa nic moc extra. Anémie má kromě jiného vliv na imunitu - dítě imrvére stoná.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SHARIE:
    LAMIA:
    já do konkrétna neřešila, protože malej je na UM plus docela dobře jí příkrmy, ale tady je myslím docela dobrý článek: http://www.toplekar.cz/archiv-clanku/nedostatek-zeleza-u-deti-prevence-a.html a píše se tam toto: "či pokud ho kojíte i po 6. měsíci a dítě nesní denně dvě a více porcí jídla s obsahem železa (např. v podobě železem obohacených obilných kaší či rozmixovaného masa), obraťte se na svého dětského lékaře ohledně možnosti podávání železa v lékové formě."
    taky tam stručně vysvětlují, proč je to problém. no, já to mám za takového strašáka, jakože fakt špatný, když je nedostatek železa...

    LAMIA
    LAMIA --- ---
    KATIA: proberu s doktorkou, akorat jde za dva týdny na roční kontrolu. Dík za upozornění ... ale snažím se dávat často jídlo které železo obsahuje.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    KATIA: K zelezu: kojim parkrat denne a mala ma klasicke prikrmy od sesti mesicu, presto ma ted v roce stale nedostatek zeleza. Doktorka mi rikala, ze je to bezne u 90% kojenych deti. Umele mleko zelezo ma dodane.
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAMIA: nejde o metodu podání, ale o to, že při blw děti častěji sní méně, než když jim to podáváš lžičkou. jinak obohacený železem jsou spíš um, mléčné kaše atp., skleničky podle mě ne.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    KATIA: pediatra s tím problém nemá když ví, že dodržujeme variaci stravy. Naopak tomu fandí ... a s železem u blw? jaký je rozdíl mezi tím jestli řepu dostane od mamky lžičkou než když jí sní sama? Nebo ve skleničkách je dodávaný železo?
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAMIA: k tomu se ti musí vyjádřit někdo odborně, já se orientuju pouze v základních principech. problém blw je riziko nedostatku železa. pokud se nedostatek železa projeví, tak už je to vážný problém. je potřeba, aby k tomu vůbec nedošlo. konzultovala bych to minimálně s pediatrou, jak se na to tváří.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    díky máte pravdu. Teď jsem si říkala při kojení, že to tak prostě je ... a slyšet, že to tak taky berete je asi nejlepší balzám na duši. Asi to ani jinak přirozeně nejde.

    Ad to jídlo ... naše dítě určitě nevypadá, že by strádalo a nějak víc jíst nechce. Občas jí mimo jedno jídlo strčim kus ovoce nebo křupku, ale nic zázračnýho se nekoná. Tak má pestrou stravu a jen jednou denně. Zatím nenasvědčuje nikde nic, že by to vadilo. Co jsem teď byla přes léto dýl s jinejma mimčama stejnýho věku neměla jsem ani pocit, že by dlabaly nějak o moc víc i když dostávali třikrát denně, stejně toho dle mne snědli často podobně jak ona. Jí sama (baby led weaning) a tak ani nemám metodu jak jí nutit víc a ani nevim proč bych to dělala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam