• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Nám zas teď pediatra na roční prohlídce řekla ať chodí doma co nejvíc bosa, ani ne capáčky, ale že máme pořídit koberec ať chodí na měkkym, tak má v rohu koberec... Dědíme boty po sestřenici co má dvojčata, žijou v Rakousku, ona je rehabilitační a žádně boty do dvou let krom capáčků jsme nezdědili...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Co mi vysvětloval odborník ze specializované prodejny, který ve mně vzbudil důvěru, tak proto, že dětem se kupujou boty větší (aby noha měla prostor) a drží na noze v podstatě hlavně za ten kotník - kdyby ne, tak je to normální velká bota, která při chůzi padá, vyzouvá se a noha v ní lítá.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: známý zas ortoped tvrdil, že do tří let let je jedno, jestli děti nosí boty z druhé nohy, že za tu krátkou dobu to nevyšlapou a že to je fáma, aby lidi kupovali nové a nové boty a včil se v tom vyznej...
    MEDVED007: tak na plochý nohy opravdu podlaha není ta pravá, stejně tak žabky apod.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: já právě slyšela x názorů i na to téma, že je to dobré i pro zdravou dobře se vyvíjející nohu....ale máš pravdu, sem tam se najde někdo s jiným názorem....za sebe.....když nevím, tak se dogmaticky nedržím ani jednoho....takže ano, děti měly na ven kotníkové boty, ale doma běhaly bosky....kompromis :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: No počkej, ale já mluvím o botách pro zdravě se vyvíjející batole / raně školkové dítě, které začíná víc chodit, ne o napravování už existujících vad, ať už daných geneticky nebo předchozím vývojem. V batolecím věku se klenba teprve tvoří, takže mluvit o nějakých plochých nohách je bezpředmětné. A existují názory (i odborné, ne jen laické dojmy), že chůze na boso, byť po tvrdém povrchu, podpoří vývoj klenby lépe než i v dobrých botách, protože donutí svaly pracovat tak, jak mají.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: nejsem odborník, abych to řešila, ale vím, že pro dceru, která měla (a ještě mírně má) ploché nohy (genetika po manželovi) jsme dostali takové boty nařízené a to od několika na sobě nezávislých ortopedů, plus má do nich vyrobenou speciálné ortopedickou vložku resp. stélku....dát na nějaký laický pocit se mi fakt nechce a tupě odborníky poslechnu....a ano, po několikaletém snažení jsou výsledky vidět....ještě to není na 100% dobré, ale je to viditelně lepší.....a nevím, že by to nějaký ortoped řešil nějak jinak, třeba tak, že ti řekne, aby dítě doma na tvrdém chodilo bosky a ven nosilo boty s co nejměkčí a nejtenčí podrážkou....
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Obecně, když se dívám na většinu dětských bot, tak se divím, jak v tom to dítě může chodit. Podrážka pomalu tlustší než dětská nožička a tak tuhá, že dítě nemá šanci v botě při chůzi ohnout špičku a vlastně se místo pořádného odrazu spíš přehupuje přes špičku boty. Sama bych si takové boty v dospělé verzi nekoupila a nemyslím si, že by to pro vyvíjející se dětskou nohu bylo to pravé ořechové.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: Vidíš, já třeba nechápu, proč se tak prosazují ty kotníkové boty. Jak se pak má dítě naučit používat správně svaly a držet ten kotník samo? Já jsem si vlastní zkušeností po několika letech došla k tomu, že nejlíp se mi chodí v co nejlehčích botách s co nejtenčí a nejměkčí podrážkou a že volný kotník zvládá svou práci mnohem lépe než sešněrovaný do sebevymakanějších bot. Nějak moc nechápu, proč by to u dítěte mělo být jinak.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TORUVIEL: naše děti nikdy bačkory jakože klasické nikdy nenosily....obě nosí kotníkové sandály a ty se dají sehnat fakt kvalitní a noha se v tom nepaří....ve školce co vidím má taky min polovina dětí místo bačkor sandály
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MEDVED007: Jsou nicméně i jiné názory (jelikož mě tohle téma zajímá, hledám si o tom dost informace sama a ptala jsem se už i pár odborníků, se kterými jsem se měla možnost osobně setkat během studia), jiný pohled na věc tvrdí, že je lepší když noha aspoň trochu pracuje, byť na rovném povrchu, než když ji uzavřeš do pevné (a nevhodné dodejme, výběr bačkor v čr není zrovna úžasný) obuvi.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    chodím s dcerou leta na ortopedii a hlavní doporučení zní, nechodit bosky po tvrdé podlaze....což máme doma asi všichni......čili moc nechápu tu nechuť vůči tomu dítě obout....ano, chodí-li dítě v terénu, po trávě, tak to je jistě zdravé a prospěšné....ale běžné dítě chodí po domácí tvrdé podlaze a to je spíš škodlivé
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    DALEEN: Poradili mi "bose" botky zateplit vlnenou vlozkou a pouzivat vlnene ponozky.
    Tim, ze bota dava nozicce prostor, tak svaly v noze pracuji a nozky se zahrivaji vice nez v pevne bote.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Asi budu mít úplně blbý dotaz, ale..... Neni v těch botičkách v zimě zima, když mají jen slabounkou podrážku?
    Mláděti je 11m a chodí kolem nábytku a za židlí, předpokládám tedy, že začne chodit někdy v zimě. Asi těžko odhadnu jestli se mu bude chtít ťapat po venku nebo jestli se bude chtít vozit. Ale na pevné botičky to asi ještě nevidím.
    EPHE
    EPHE --- ---
    dík moc za tip na nohynaboso!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BARRUSHE: Na doma stačí (teplé, popř. protiskluzové) ponožky, případně ty měkké capáčky (je-li studená podlaha).
    Bota na ven by měla
    1.mít měkkou, tenkou, ohebnou podrážku
    2. být bez podpory pro klenbu (když se noha opře o umělou klenbu boty, neopírá se o přirozené body opory, tedy palcovou a malíkovou hranu a patu. U dítěte je to o to větší nesmysl, neboť si klenbu teprve buduje).
    3. mít širokou špičku (důležité, aby prsty při chůzi přirozeně pracovaly a nebyly stísněné u sebe)
    4. být dostatečně velká (aspoň plus 1cm ke skutečné délce chodidla-tedy měřeno ve stoje, kdy je chodidlo zatíženo)
    KATIA
    KATIA --- ---
    BARRUSHE: co jsem tak vyčetla, tak dokud vyloženě nechodí - venku - tak je lepší na boso - je to i kvůli rovnováze, lépe se učí zapojit vše, co mají, když není ta noha pevně v botě.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    Když už tady řešíte ty boty. Jak to teda vlastně je? Co je pro nohu nejlepší? Naše doktorka doporučila koupit už bačkory/capáčky na doma, když se dcera staví. Co chodíme na plavání, tak tam mi jedna maminka říkala, že jejich dr. říkala, že dokud nechodí, tak není potřeba. My teda nakonec pořídili kožený capáčky Veleta a připadají mi fajn. Ale taky jí je nedávám celý den, někdy jí necháváme na boso. Dcera má zatím malou nohu, takže i v tý nejmenší 17tce má ještě místo.

    SHARIE
    SHARIE --- ---
    EPHE: Koukni na nohynaboso.cz. Poridila jsem zimni Skeanies a jsou uzasny - mekke jako capacky, lehounke a pritom na vema do zimy. A dobre jsou i Stonz outdoor capaky - bezva jako holinky, snehule nebo do pisku. V tech je nozka uplne volna.
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    ZEGA: Chápu. Syn už jedny VB boty má (kupovaný na Míráku), tak jsem to riskla a v pohodě. A co tyhle? http://eshop.nohynaboso.cz/store/goods-SKEANIEWBCH-1-skeanie-winter-boots-chocolate.html
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ARQANA: to me mrzí ,( bez zkoušení to nedam, ale děkuju za typ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam