• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: jasně, no, vyhodnocování rizik. Já to co píšeš (knoflíky, tkaničky) za žádné velké riziko nikdy nepovažovala.. každý má ty hranice jinde, mám kamarádku, která zcela bez potíží pila horké kafe s kojencem na klíně, z toho mě omejvalo, ale jí to nepřipadalo jako nic divného.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Mně ty první měsíce nedělalo problém tyhle věci odstranit - a jak dítě začalo lézt, už to zase ztratilo smysl, tak jsem doufala, že můj dohled a usilovné modlitby pomohou. Zatím oba žijou a už jim hrozí spíš jiná nebezpečí. :-)
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: vím, že mi někdo říkal, že se jeho dítě málem zadusilo ponožtičkou. Ale že by mě napadlo je kvůli tomu nepoužívat, to tedy ne..
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: No já knoflíky a tkanice a mašličky eliminovala. :-) Dosud jsem myslela, že jsem extrémně bezstarostná matka, zřejmě nějsem. :-)
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    Dcera se narodila na konci ledna a i tak by kukla byla zbytečná. Měla merino hedvabnou cepicku a pres to kapuci, stejně byla u me pod kabatem. Jako pokud sezenes padnouci střih, tak proč ne.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Můj prosincový novorozenec tedy doma čepičku nosil pouze na noc, když měl po koupání mokré vlásky. A to jen do prvního kojení, při tom jsem ji sundala, protože vlásky už tou dobou byly suché. A četla jsem kdesi, že zejména při kojení prý by dítě čepičku mít nemělo, protože brání přenosu pachové informace - miminkovská vůně není pro matku jen příjemná, ale taky důležitá pro správné nastartování laktace a produkci hormonů, které řídí celý proces sžívání s dítětem a vytváření vzájemného vztahu matky a dítěte.
    A vdechnutí tkanice mi teda taky přijde spíš z kategorie absurdních strachů. To bych taky musela eliminovat vešker knoflíky, šňůrky na mantinelu, mašličky na dupačkách a podobně.

    O kukle jsem uvažovala až teď na podzim, ale když jsem v obchodě Malvíně natáhla velikost údajně odpovídající jejímu věku, přišla mi strašně těsná, zdálo se mi, že jí to musí nepříjemně stlačovat uši a škrtit pod bradou. A to je Malvína velikostně spíš podprůměrná a obvod hlavy má podprůměrný velmi. Tak nevím, jestli tohle je zas jen moje zbytečná paranoia (kukly a kapuce nesnáším, čepici snesu jen určitého typu a střihu), jestli to byla špatná velikost nebo jestli to tak má být.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Údajně jde o konkrátní případ, který se stal, když jsem byla malá.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    TAPINA: Vdechnutí tkanice mě teda teď rozesmálo :D Takovýhle představy se mě teda nikdy netýkaly.

    My jsme čepičky s tkanicema nepužívali z toho důvodu, že mě dost vadilo, jak to mělo mít dítě zavázaný pod krkem - to přece nemůže být příjemný, ne?
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    SOLEI: Já bych teda s kuklou klidně počkala. Pro novorozeně nám opravdu stačila jen bavlněná čepice. V kočárku byla dcera v kombinéze a fusaku, když jsme ji nesli někam pak později v manduce, tak stačila kapuca. Osobně bych kuklu koupila až na další zimu. Když ti bude chybět, můžeš jí dokoupit vždy.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já sama bych si teda kuklu v životě na hlavu nedala a Jirka taky začíná protestovat. Letos ji ještě bude nosit rozkazem a pak mu už větší kupovat nebudu.


    ADD: Co to je zase za imaginární noční můru, že dítě vdechne tkanici? :D Moje červencové novorozeně teda čepičku doma nenosilo, ale ani tak si tuhle konstrukci nedovedu v praxi moc představit.
    ADD
    ADD --- ---
    SOLEI: Novorozenci přece nosí čepičku i doma - a merino kuklička nikde neškrtí, nemusíš se bát, že dítě vdechne tkanici na zavazování, jemná vlna je přirozená, nedráždí...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Celoživotně nenávidím kukly a kapuce. Ale uznávám, že děcku by to mohlo být k užitku, jen jsem si říkala, že počkám do září, to bude mimino větší a nošení kukly mi dávalo větší smysl.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Koukám, že přístup ke kuklám je velmi odlišný. Já ji vytahuju až když jde teplota k nule, ve větších mrazech přes ni dávám kapucu a máme ji jako hlavní zimní pokrývku hlavy.
    ADD
    ADD --- ---
    SOLEI: Malé dítě má mít hlavu v teple, uniká jí nejvíc tepla - takže za mě určitě jo, merino kuklička vydrží dlouho a v dubnu i květnu může být pořád občas zima - třeba, když půjdeš k doktorce ráno. Merino kuklička je tenounká, spíš izoluje než hřeje, a protože s kluky hodně jezdím metrem, tak ji měli vpodstatě celoročně (kromě největších veder) - třeba právě jen na cestu metrem kvůli průvanu. My navíc v létě podnikáme výlety do hor, kde se kukla taky užije (nosíme ji tam i my dospělí).
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Děkuji, potvrdili jste mi mou domněnku, že mne sestra tlačí do nesmyslu. Už nějakou dobu si říkám, že poslouchat její rady není ideální postup.
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    SOLEI: pro novorozene je to zbytečné. v kočárku bude ve fusaku a kombinéze, a pokud budeš nosit hned od začátku nejdřív ho budeš mít pod bundou. navíc takové mrně není moc pohyblivé a čepička mu úplně bude stačit. smysl to má až pro větší pohyblivější děti, kterým buď čouhá celá hlava i s krkem z nosítka, nebo si strhávají čepice atd...
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    SOLEI: to bych považovala za zbytečné, ze začátku jsem já teda nikam docela dlouho netrajdala a když jo tak jsme používali bavlněnou čepičku na zavazování (když bude ještě zima můžeš dořešit kapucou
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    SOLEI: moje dcera zacala kuklu nosit ve trech mesicich, kdy z satku a kocarku presla do nositka a zacala se aspon trochu vic hybat. pro breznaka kuklu porizovat nebudu, predpokladam ze ji koupim az pak na dalsi zimu. Jinak bude placicka jen v cepici zavazovaci
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Když řešíte kukly - mám spor se sestrou, ta je pro kuklu stopro, já váhám. Dítě se má narodit na konci února, nějak si nedovedu představit, cpát do kukly novorozeně a navíc je dost velká šance, že by ji používalo dva tři týdny. Pořizovat nebo nepořizovat kuklu pro březnové dítě?
    TULENI
    TULENI --- ---
    MONIA: dik za reklamu a fotku, este nosis/vejde se? :) mohu ji zase pouzit dal? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam