• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    OXIS
    OXIS --- ---
    ADD:
    BARBARA0709: právě se mi podařilo si koupit bundokabát a to jsem šla pro elasťáky, ale visela tam poslední a v mojí velikosti! ,) Jen tak bych si ji asi nekoupila, ale řekla jsem si, že už prostě musím, že to navlíkání je děsný. Tak mám vlastně radost. A jak je teplá! takhle teplou věc jsem už dlouho neměla :)).
    BARBARA0709
    BARBARA0709 --- ---
    OXIS: Tiež som to pipinkovsky riešila, vravela som si, že ani ve jménu kontaktového rodičovstva po mne nemože chcieť, aby som vyzerala jako debil:-) Zkúšala som bundy MaM, Angelwings aj Ergo Papoose a hoci poznám baby, ktoré v nich vyzerajú dobre, tak ja som sa v ničom dobře necítila. Ajkeď som musela uznať, že je to megapraktické a dcéra v tom bola naozaj dobre zateplená bez toho, aby sa potila apod. Nakoniec som ale skončila tým, že som si kúpila kabát, ktorý sa mi páčil a ktorý zapnem aj s deckom v šátku/nosítku. Teraz som si doobjednala ešte softshellovú ochrannú kapsu...
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    BERENIKEE: ja syna v tomhle věku nosila na zádech v nosítku.měl funkční prádlo a nato zimní kombinézu, kulka, rukavice a zimní boty.bylo to pro mě praktické jelikož sice úplně sám nechodil ale byl akční a tak rád lozil venku na lavičky nebo chodil kolem něčeho. rozhodně už mu na procházce nestačilo být jen v nosítku.
    OXIS
    OXIS --- ---
    TULENI: právě, že v té kombinéze je to HROZNĚ nepříjemný a nepohodlný. Pořád koukám po nosících bundách, ale vůbec se mi to nehodí ke zbytku oblečení, a taky myslím na to, že si nechám ušít vsadku od Tebe, ale nemám ani žádnou jinou bundu a nejsem si schopná v tom obchodě vybrat, všechny bundy mi připadají děsný. Ale když říkáte, že ho pak nebudu muset navlíkat, tak já ten svůj výběr urychlím a nebudu pipinkovsky řešit nesmysly :)).
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    Pridam se s dotazem.Take jsem nosila zpusobem jak popisuje Tuleni(ditko v merino vrstve a pres nas mikinu nebo ted v zime vlneny kabat),ale ted je male 11mesicu a kdyz nespi snazi se mit rucicky venku,takze vrsek ma nechraneny.Na podzim jsem to resila slabou bundou ,pak kabatkem a nyni kombinezou a potykam se prave s tim "nepohodlim",ze nelze uz jen rozepnout muj kabat.Jak to delate s vetsimi nechodicimi miminky,co jsou vic zvedave?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    OXIS: podle sebe soudim, ze diteti s nohami venku bude v zime zima i ve vlnenych botičkách (pokud ti mama neupletla 3cm tluste valenky), i v botách. Preci jen tam to dite sedi, nohy ma dole, hýbat s nimi nemůže. Když jsem kupovala nositko, prodavac me zrovna na zatepleni nohou vyslovne upozornoval. Nosila jsem dite pod svoji bundou se vsitou vsadkou (usite ID TULENI - naprosta spokojenost), dite bylo jen v tenke mikine/tricku s dlouhym rukavem, puncoskach a mych teplych ponožkách natazenych přes stehna, ve vetsich mrazech jsem vzala teplejsi mikinu. Vyhody tohoto usporadani v obchodech/MHD ti popsala Tuleni nize...

    Jo a na krku nakrcnik...
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    když už se to řeší nošení - nosím v Manduce, prcek má 7 kilo, 65cm a 3,5 měsíce, hlavu už drží sám tak jsem teďka zkusila už zapnout zip a nosit ho ve zkrácené verzi nicméně mu to pak sahá i s jednorázovkou zhruba po lopatky - myslíte že už se to snese nebo mám přece jen ještě počkat a nosit ho s Manducou rozepnutou kdy mu to tu hlavu jistí (už chce koukat takže se mu to líbí ale chce čučet hodně i nahoru a zaklání tímpádem občas hlavu - i třeba proti dlani vyloženě silou, že by mu ta hlava padala se mi nezdá)?
    TULENI
    TULENI --- ---
    RYBKA: me je taky nejpohodlnejsi noseni na brise, na zada jedine jdu-li jeste s dalsim dospelym kterej muze v pripade potreby asistovat s prikrytim hlavy kdyz usnou apod..
    TULENI
    TULENI --- ---
    OXIS: ja mam nekolik variant pres nas oba takze nikdy nedavam v kombineze, prijde mi to nepohodlny a taky neprakticky pokud pak clovek vleze nekam dovnitr a dite spi (at uz dopravni prostredek, obchod nebo domov) ze ho musi vyndat a svlikat...zpravidla mi venku usne jako vcera na prochazce tak pak jen sundam moji bundu a jeho cepici a odlozim i s satkem spici dite a nemusim ho svlikat...to samy kdyz vlezem do obchodu tak jen rozepnu bundu a neni nam obema hic..na podzim a jaro mam dvojitou fleecovou mikinu a na zimu vsadku do bundy a v nejvetsich mrazech nosim oboji..a dite muze mit jen tenkou mikcu a zatepleny nohy a hlavu. Ted jsem zkusila usit softshellovy tapicky uvnitr s fleecem, do te doby jsme meli manymonths navleky a taky v nich nohy nemeli studeny...ale meli je pod tou moji bundou taky no..:)
    BARBARA0709
    BARBARA0709 --- ---
    INANNA: Tiez doporucujem kriz s kapsou uvnitr. Mame rovnako stare deti - moje vazi sice iba 7,5 kg, ale zato nosim vyhradne, kocik vobec nemame a tento uvaz aspon mne sedi najviac. Nosim na striedacku s Manducou, ale musim povedat, ze co sa tyka komfortu, tak satka rozklada vahu vyrazne lepsie (Manda ma pre mna zase ine vyhody). Podla skusenejsich nosiacich kamosiek niekedy pomoze nielen zmenit uvaz ale aj satku...
    OXIS
    OXIS --- ---
    Co těm dětem oblíkáte, když říkáte, že je do šátku nenavlíkáte? Já mu dávám bundu nebo kombinézu..., ale nebalím ho do svojí bundy, mám rozepnutej kabát, a na nohy takový vlněný botičky, co mu ušila máma, ale furt má ty nohy studený. Ale já mám končetiny taky studený, tak je to možná tím. Jinak je teploučkej :)).
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    INANNA: Podle mě by mu to vadilo v koukání, když si bude potřebovat odpočinout, opře si ji na chvíli o tebe :-) Proti zaklánění by mělo být dobře uvázáno, ale mám dojem, že od určitého věku, když dítě fakt chce něco vidět, udělá i nemožné, aby to dokázalo :-)
    TULENI: Už si právě nepamatuju, jak těžký jsem je nosila. Ale na ty záda jsem si troufala dát většinou až po roce, a i pak jen někdy, nosila jsem zpravidla dítě na břiše a batoh na zádech.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    INANNA: jestli hodne zvedave, tak asi na zada (uvazu je vicero). vpredu na tezke dite kriz s kapsou. Lze nosit i na boku - dite ma rozhled, ale je to narocne na zada a neni to urcite na dlouho.
    INANNA
    INANNA --- ---
    RYBKA: Já si právě nebyla jistá, jestli by přecejen neměla mít na hlavičku oporu, i když už jí drží. Asi mám obavu ze záklánění, ale to se tím asi stejně nevyřeší.
    TULENI
    TULENI --- ---
    RYBKA: ten nas devitiapulkilovej sedmimesicnak v pohode na brise i par hodin v kuse, mylsim,ze kdyz je nosic zvyklej na tu zvysujici se zatez tak z toho ani zada moc neboli, nositko je samozrejme jistejsi na to rozlozeni zateze, ja to stridam ale v zime vic satkuju pac nemusi byt nabalenej a je nam teplo..
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    INANNA: Moc nechápu dotaz... V 5,5 měsících už hlavu normálně drží, takže ho necháš koukat, když usne, zahrneš ji pod šátek. Jestlis to myslela, jak s hlavou, když máš dítě na zádech a usne, tak to netuším... Ale vím, že jsou holky, co na záda dávají už třeba 2 měsíční děti, takže to asi nějak jde. Třeba tu ještě někdo poradí.
    INANNA
    INANNA --- ---
    RYBKA: A jak s hlavičkou?
    MALKE
    MALKE --- ---
    LAURA: Když to máš těžký. Je ještě starší generace, ono se to nezdá, ale zvyky jsou strašně těžko vykořenitelná věc. Všude hlásám slávu knihy Narození a smrt v české lidové kultuře - mimo jiné je tam půvabná zmínka o tom, jak ještě v 70. letech nechodily maminky do nějaké pražské zahrady s kočárkama - na tom místě býval kdysi hřbitov. Nikdo normální ti neřekne "nemůžu tě vidět, protože bys mě mohla uhranout", dokonce ani myslet si to nebude;) - ale ten pocit, že se to NESMÍ (ne nemůže, nesmí), je u spousty lidí hluboce zakořeněný, s tím se nedá nic dělat... Nikomu bych to nevyčítala...
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: to trochu prehanis, nepripada ti? z jakeho duvodu do toho tahas umirani novorozenat? uf, radeji ti necham tvoji pravdu, tohle fakt nemam zapotrebi.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: A sorry, postoj "UBLÍŽILO MI, že si babička nechtěla osahat moje novorozeně" zase nechápu já. Babička má prostě jiné zvyky - pokud dítě bylo zdravé a nehrozilo, že umře, jaký je problém měsíc s návštěvou počkat? A pokud hrozilo, že umře, byly babiččiny obavy oprávněné. Znám spoustu žen, které návštěvy v šestinedělí neoceňovaly. Jak se v tom mají všichni ti známí a příbuzní vyznat a zavděčit se všem?
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Jaký respekt? Já říkám, že je fajn, když existuje názor, že v šestinedělí je žena chráněná - že jí mají lidé pomáhat, nevyčítat jí, když leží, když neuklízí, když si nechá donést jídlo. Když se ví, že v tu dobu je citlivější, že může brečet nebo být vznětlivá a neznamená to, že je kráva. Neříkám, že žena MÁ ležet v posteli nebo brečet. Silná a zdravá žena, které se obtíže šestinedělí vyhnou, této ochrany NEMUSÍ využít - jestli ji do toho někdo bude štelovat, může se vzepřít. Šestinedělí chrání slabé ženy - pokud ty jsi silná, nemusíš se jím nechat svázat. Kdyby se mělo rušit všechno, co nepochopila něčí babička, tak nemáme vůbec nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam