• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    OXIS
    OXIS --- ---
    Co těm dětem oblíkáte, když říkáte, že je do šátku nenavlíkáte? Já mu dávám bundu nebo kombinézu..., ale nebalím ho do svojí bundy, mám rozepnutej kabát, a na nohy takový vlněný botičky, co mu ušila máma, ale furt má ty nohy studený. Ale já mám končetiny taky studený, tak je to možná tím. Jinak je teploučkej :)).
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    INANNA: Podle mě by mu to vadilo v koukání, když si bude potřebovat odpočinout, opře si ji na chvíli o tebe :-) Proti zaklánění by mělo být dobře uvázáno, ale mám dojem, že od určitého věku, když dítě fakt chce něco vidět, udělá i nemožné, aby to dokázalo :-)
    TULENI: Už si právě nepamatuju, jak těžký jsem je nosila. Ale na ty záda jsem si troufala dát většinou až po roce, a i pak jen někdy, nosila jsem zpravidla dítě na břiše a batoh na zádech.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    INANNA: jestli hodne zvedave, tak asi na zada (uvazu je vicero). vpredu na tezke dite kriz s kapsou. Lze nosit i na boku - dite ma rozhled, ale je to narocne na zada a neni to urcite na dlouho.
    INANNA
    INANNA --- ---
    RYBKA: Já si právě nebyla jistá, jestli by přecejen neměla mít na hlavičku oporu, i když už jí drží. Asi mám obavu ze záklánění, ale to se tím asi stejně nevyřeší.
    TULENI
    TULENI --- ---
    RYBKA: ten nas devitiapulkilovej sedmimesicnak v pohode na brise i par hodin v kuse, mylsim,ze kdyz je nosic zvyklej na tu zvysujici se zatez tak z toho ani zada moc neboli, nositko je samozrejme jistejsi na to rozlozeni zateze, ja to stridam ale v zime vic satkuju pac nemusi byt nabalenej a je nam teplo..
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    INANNA: Moc nechápu dotaz... V 5,5 měsících už hlavu normálně drží, takže ho necháš koukat, když usne, zahrneš ji pod šátek. Jestlis to myslela, jak s hlavou, když máš dítě na zádech a usne, tak to netuším... Ale vím, že jsou holky, co na záda dávají už třeba 2 měsíční děti, takže to asi nějak jde. Třeba tu ještě někdo poradí.
    INANNA
    INANNA --- ---
    RYBKA: A jak s hlavičkou?
    MALKE
    MALKE --- ---
    LAURA: Když to máš těžký. Je ještě starší generace, ono se to nezdá, ale zvyky jsou strašně těžko vykořenitelná věc. Všude hlásám slávu knihy Narození a smrt v české lidové kultuře - mimo jiné je tam půvabná zmínka o tom, jak ještě v 70. letech nechodily maminky do nějaké pražské zahrady s kočárkama - na tom místě býval kdysi hřbitov. Nikdo normální ti neřekne "nemůžu tě vidět, protože bys mě mohla uhranout", dokonce ani myslet si to nebude;) - ale ten pocit, že se to NESMÍ (ne nemůže, nesmí), je u spousty lidí hluboce zakořeněný, s tím se nedá nic dělat... Nikomu bych to nevyčítala...
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: to trochu prehanis, nepripada ti? z jakeho duvodu do toho tahas umirani novorozenat? uf, radeji ti necham tvoji pravdu, tohle fakt nemam zapotrebi.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: A sorry, postoj "UBLÍŽILO MI, že si babička nechtěla osahat moje novorozeně" zase nechápu já. Babička má prostě jiné zvyky - pokud dítě bylo zdravé a nehrozilo, že umře, jaký je problém měsíc s návštěvou počkat? A pokud hrozilo, že umře, byly babiččiny obavy oprávněné. Znám spoustu žen, které návštěvy v šestinedělí neoceňovaly. Jak se v tom mají všichni ti známí a příbuzní vyznat a zavděčit se všem?
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Jaký respekt? Já říkám, že je fajn, když existuje názor, že v šestinedělí je žena chráněná - že jí mají lidé pomáhat, nevyčítat jí, když leží, když neuklízí, když si nechá donést jídlo. Když se ví, že v tu dobu je citlivější, že může brečet nebo být vznětlivá a neznamená to, že je kráva. Neříkám, že žena MÁ ležet v posteli nebo brečet. Silná a zdravá žena, které se obtíže šestinedělí vyhnou, této ochrany NEMUSÍ využít - jestli ji do toho někdo bude štelovat, může se vzepřít. Šestinedělí chrání slabé ženy - pokud ty jsi silná, nemusíš se jím nechat svázat. Kdyby se mělo rušit všechno, co nepochopila něčí babička, tak nemáme vůbec nic.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    INANNA: Kříž s kapsou. Pokud jsi šikovná a nebojíš se, šlo by zkusit i na zádech, ale já se vždycky bála šoupnout dítě na záda, dokud s ním nebyla aspoň trochu domluva, takže s tím nemám moc zkušenost. Bylo by to asi vzhledem k váze dítěte pohodlnější, na druhou stranu člověk ani neví, jestli dítě neusnulo, jestli mu tam tím pádem neklimbá hlava apod.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: mne treba to s babickou teda ublizilo, bylo mi to velmi lito. jako s druhym za ni uz nepojedu, to je v kazdym pripade jasny :/ obecne ten pristup, ze dite pomalu vrazdim, kdyz nesedim doma na zadku, byl velmi neprijemny. moc tu tvoji argumentaci nechapu, jako by si zena v sestinedeli zaslouzila respekt jen kdyz "to nezvlada"...
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: A když pak čteš příhody jako tu od Trissie, že jí na procházce lezl do kočárku cizí školák s neštovicema, tak to držení se doma vypadá docela smysluplně.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Což je možná otrava, ale dítěti ani matce to nijak neublíží. Naši po prvním porodu taky po cca čtrnácti dnech přišli, pozdravili od dveří a zase šli, nechtěli si dítě vzít do ruky. Rozhodně je mi milejší lidem říkat "neboj se, nic se nestane" než "nesahejte na to dítě". Princip šestinedělí chrání ženu - silná se mu může vzepřít, slabá v něm najde oporu. Opačně je to mnohem těžší a nepříjemnější.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: to máš určitě pravdu. Na druhou stranu bohužel je spousta žen, které jedou ten opačný extrém, tedy ne že se nikam nemusí, ale že se nikam nesmí. A když jdeš, obviňují tě z ohrožování života dítěte. Moje babička třeba moje dítě odmítala v šestinedělí vůbec vidět, nechtěla se k němu ani přiblížit. Což mmi teda přišlo naprosto absurdní.
    INANNA
    INANNA --- ---
    Poraďte prosím, jaký typ úvazu šátku byste zvolily pro 5,5 měsiční dítě, ale 9,5 kg těžké, zvědavé (potřebuje koukat) a s aktuální silnou potřebou být u maminky (déledobější nošení)?
    ADD
    ADD --- ---
    Mně přijde lepší zdůrazňovat, že prvních šest týdnů po porodu se NIKAM NEMUSÍ, rodička má být chráněná a nemusí si nic vyčítat. Rozumná ženská, když zjistí, že je zdravá a vše se rychle zahojilo, nebude ležet zbytečně v posteli. Naopak překřikování, jak se dá dva dny po porodu chodit po výletech a jak je normální v šestinedělí jezdit na kole a užívat si dovolenou vedou u ženských, které se po porodu vzpamatovávají hůř (ať už kvůli vlastnímu tělu nebo kvůli náročnému sžívání s dítětem) k pruhlubování zoufalství a výčitkám, jak jsou neschopné, že to nedokážou. Je fajn, že dnes je většina ženských po porodu bez následků a veůlmi rychle zdravá, ale nemělo by zapadnout, že v šestinedělí se SMÍ ležet v posteli, klidně celou dobu, a není to projev neschopnosti a ostuda. Každá, jak to cítí a jak jí tělo dovolí.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    INUSHKA:
    Omlouvám se. Domnívala jsem se, že z té věty vyplývá, že s chozením po venku počítám. Jen si míním dávat pozor. Ta dvě slova vytržená z věty opravdu působí dojmem jako kdybych si myslela, že mám ležet šest týdnů v posteli.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SOLEI: To není slovíčkaření, to je reakce na tvoje slova. Když napíšeš "první měsíc se nikam nesmí" v souvislosti s nošením dítěte a s nesmekama, tak to mi promiň, opravdu nemám z čeho vydedukovat, že tím "nikam" myslíš divadlo nebo ples - čili místa, kam by se s dítětem nešlo ani po tom šestinedělí. A už vůbec nemám z čeho pochopit, že "nikam" nezahrnuje procházky za barák. Myšlenky číst neumím, tak mi promiň, že reaguju na to co čtu, ne na to, co jsem si asi měla domyslet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam