YMLADRIS: Merino se Ti špatně pere a schne? Mně naopak přijde báječné, že jde prát v pračce na 40 a za chvíli je suché, rozhodně dřív než bavlna (tak za polovinu času?). Netýká se to samozřejmě merino značkových svetříků do kanceláře, ale všechno tzv. funkční oblečení z merina to splňuje.
Já klukům dávám na ven merino body/trika, ta tenčí (vesměs Janus a Tom&Trine, velmi tenký naprosto nekousavý úplet), protože milují vodu a neustále se v nějaké máchají (i kdyby to znamenalo nabírat lžící vodu z podkvětináčů), tak aby nenastydli v mokrém bavlně. Dělají se k tomu i leginy, ale ty mají nevýhodu, že se při hraní venku strašně snadno prodřou na zadku a kolenou. Jemné kukličky používám taky celoročně, na cesty metrem, vlakem, na večerní procházky (kdykoli hrozí studený vítr/průvan). Na spaní pod stanem a ve studených chalupách mají overaly z merinofroté, na hraní tamtéž tepláky z téhož materiálu a větší trika nosím jako záložní, když mi záleží na objemu a váze - nahradí jak triko, tak mikinu.
Klukům oblékám merino taky ve chvílích, kdy na ně útočí nemoc a hrozí jim zvýšená teplota, protože v merinu se to lépe snáší.
Od doby, co umím pořídit merino věci po dvou stovkách, ho nijak nešetřím a používám jako běžné oblečení (když vidím, co chtějí za nová trika nebo tepláky vietnamci nebo řetězce, tak je to vpodstatě volba mezi novým oblečením nebo použitým merino, takže místo oblečení s módními obrázky holt mají kluci užitečné nenápadné oblečení).
Vyrábí se i merino rukavice a ponožky, ale to se mi zatím pro kluky levně ulovit nepovedlo. :-)