• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TEREZZ_: při porodu máš čas jenom na jednu věc rodit možná někdo něco nabídne ale ne přemlouvá ty nebo tvůj muž řeknete ano ne ale tvůj muž stejně nemůže bez tebe něco rozhodovat takže je tam pro tebe poponese podrží postará se dělá společnost, je dobré aby věděl co ho čeká ale stejně všechno práci odvedeš ty on bude podávat ručník až půjdeš ze sprchy on tě bude opírat až se nebudeš moci narovnat ale je tam jenom jako posluhovačka pro tebe pro nikoho jiného
    REONA
    REONA --- ---
    TEREZZ_: Hele, já Ti nevím...rodila jsem relativně nedávno (2,5 měsíce), můj manžel u porodu byl, absolvoval se mnou i předporodní kurz (trošku pod nátlakem, ale ano)...a probíhalo to v podstatě tak, že v první fázi porodní byl skutečně jen podržtaška (dal mi napít, zavolal PA, když jsem to potřebovala), v druhé fázi jsem o něm ani moc nevěděla, soustředila jsem se na samotné tlačení a na pokyny PA, takže jsem ani nezaznamenala, že v závěru nebyl u mé hlavy, ale koukal, jak malá leze ven. Potom se díval, jak malou ošetřují, zatímco mě doktor šil a samozřejmě tam zůstal na ty dvě hodiny a dál, dokud to šlo, to bylo krásný, na první společné fotce je vidět, jak byl dojatý.

    Ale co jsem chtěla říct - také jsem preferovala přirozený porod, také jsem si malovala polohu podle přání...ne, že by mi to v porodnici neumožnili, ale nakonec jsem křičela o něco proti bolesti (nedošlo na to, nestihli jsme), různé polohy mi navrhovala PA, i jsem něco zkusila a nakonec jsem tlačila klasicky v pololehu...je dobré mít informace, je dobré, že chceš, aby je měl i manžel. Ale ten porod samotný je fakt záhul a tak možná sama změníš v průběhu názory o 180 stupňů, jen aby to už bylo za Tebou a ta bolest přestala. Toť má zkušenost...
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    ADD:
    SEBIEN:
    SOLEI:
    MEDVED007: Nesouhlasím, že chlap je jen podržtaška. Dítě je obou, oba se na něho těšíme, jen já ho musím porodit! :D Na ultrazvuku se mnou byl, jdeme i na přednášku ohledně očkování a na předporodní kurz k mojí porodní asistentce. Jde mi o to, co popsala Medved007. Někdo mě začne rvát na kozu, nebo přemlouvat, že mi uleví (umělým) oxytocinem a on místo podpory nebude vědět, nebo něco nevhodnýho plácne, čímž mě podrazí, nebo podreje moje sebevědomí... Jasně, bude tam PA, spoléhám se i dost na sebe, ale ještě jsem nerodila, že jo, co já vím, jaká budu. Moje PA se snaží udržovat maminy v ALFA fázi, racionálno jde tedy úplně stranou. Chci ho tam hlavně na dobu po porodu, abychom se začali sžívat, aby tam byl, když nebudu moct, já, aby pomohl, užíval si to (snad bude), ale myslím, že když byl u zplození, může být i přímo u porodu (a chce, sám říkal, že mě v tom nenechá) jen je prostě "mužskej" a já tím, jak jsem lehce rozhormoněná (no, lehce...), tak jen potřebuju nějaký racionální rady/argumenty. :) Jinak samo díky za názory!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    vypisky z knihy Jareda Diamonda - antropologie - ruzne pristupy k malym deckam, kojeni, blizkosti, vychove a tak. Celkem zajimave

    Svět, který skončil včera: Jak vychovávat děti | 067
    https://067.cz/archiv/12/svet-ktery-skoncil-vcera-jak-vychovavat-deti.html
    ADD
    ADD --- ---
    TEREZZ_: A chodí s Tebou třeba na ultrazvuk? Mého muže dost přesvědčilo, když viděl, jaký mám vůči doktorům blok, a že tlumočení je opravdu potřeba. :-) A nejvíc ho asi přesvědčilo, že většina jeho kamarádů, i ti největší drsňáci, u porodu byla a že se tam ti chlapi snažili být užiteční. Na a zmíněná Maruška Vnoučková, u které se povznesl i nad její batikované sukně :-), protože když otevře pusu, je to ženská racionální. :-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    (Ještě dodám, že to nebyl záměr ho k porodu donutit, spíš jsem si říkala, že když už nebude u toho, ať aspoň tuší o co jde. On sám to ovšem bral jako tlak na to, aby k porodu šel, takže na ten kurz šel trochu s nechutí, a nakonec to dopadlo tak jako to dopadlo. Asi dost pomohlo, že Ivana zrovna za chlapy u porodu nelobuje, takže neměl pocit, že musí a že se to čeká, naopak dostal podporu ve svých názorech)
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    SEBIEN: Souhlas, na muže funguji zkušené porodní baby, které s nimi umi mluvit, mají dostatek argumentů a přepnou se do módu "logické diskuze". Mne tak vždy pomohla Verka Nováková, umí to i Maruska Vnoučková. Čekají jejich námitky a maji na ne odpovědi, na které chlap slyší.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TEREZZ_: u nas fungoval predporodni kurz, s Konigsmarkovou, coz je vyrazna, sverazna a vtipna osoba a muze to bavilo a prestoze pred tim k porodu nechtel a nevedel, o cem mluvim a co chci, tak pak o nekterych vecech diskutoval se svym tatinkem - porodnikem a pri samotnem porodu to byl on, kdo treba rekl, ze s oxytocinem jeste pockame
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TEREZZ_:
    Pokud řekne dělej si co chceš tak mas důvod byt spokojena, představ si kdyby sebral odvahu a začal ti radit co bys mela udelat, většina chlapů by se nedožila porodu a oni to vědí, jak se tu píše, chlap se hodí , protože bude dělat podrztasku a hodí se i jeho spolecnnost protože nejsi sama mezi cizími lidmi, co víc po něm chtít?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: Tak ono není k zahození, když už ten chlap u porodu je, aby aspoň tušil, co jeho žena chce a co nechce a stal na jeji straně, když dojde na nějaké dohady se zdravotníky. Jinak ani jako ten tlumočník moc nemůže fungovat, u porodu už nemusí být čas vysvětlovat mu co a proč a jak, aby mohl správně tlumočit nebo aby dokonce neusoudil, že požadavek je zbytečný a za tlumočení ani nestojí. Pokud se TEREZZ bude snažit prosadit si třeba vyhovující polohu proti zdravotnikovi, který ji bude cpát na kozu, a její chlap místo aby ji podpořil to okomentuje slovy "ona musí mít vždycky něco extra", tak je snad lepší, aby tam vůbec nebyl. Nehledě na to, že by se pak taky mohla dočkat výčitek, že je to její vina, že měla poslouchat doktory, když se nedejbože něco zvrtne. Pokud má chlap u porodu dělat něco jiného než překážet, je podle mě potřeba, aby měl představu, či má očekávat. Takhle bych mu to taky řekla.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TEREZZ_: nevím, jak si představuješ jeho podporu, ale reálně u porodu je chlap fajn proto, že dělá tlumočníka mezi tebou a personálem, něco donese, podrží a tak....ve finále je to na tobě...neumím si představit, že bych chlap diktoval, že ti mají píchnout oxytocin nebo v jaké poloze máš rodit.....být tebou, tak tohle moc neřeším....spíš řeš to, že mu co nejdřív dítě vrazíš a starej se....je to dost užitečné :-))
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    LUCYA: Já si řikala, že to možná zbytečně hrotim... :D (Můžu to hodit na hormony, prosím?)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    TEREZZ_: co by, pořid si dulu.) neznám vás, ale někteří chlapi na to vážně nejsou a slova dělej si co chceš jsou dostatečná podpora.)
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    Ahoj všem. Potřebovala bych lehce nakopnout, jak na muže. Zásobuji ho informacemi, ale zdá se, že to protéká a nic moc si z toho nebere. Na zmínku o porodu, který chci přirozený (čekám první) mi řekl, ať si dělám co chci a když jsem zmínila, že bych ráda rodila v poloze, kterou si sama najdu, pronesl, že musím mít vždycky něco extra... vzalo mi to řeč. Potřebuju jeho podporu a tohle mě vykolejilo. Máte někdo radu/zkušenosti, jak něj? Nebo spíš, než "jak na něj" něco logickýho, co chlapa zaujme a přesvědčí. Díky...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LAURA: souhlasím nevypadá zle...než jsem také došla k fotce kde má i pidi dítě nepodepřená stehýnka :o(
    LAURA
    LAURA --- ---
    LAURA: eh, tak beru zpět, pročetla jsem manuál a stále je to visítko.
    LAURA
    LAURA --- ---
    OXIS: je to nšjský nový typ baby bjornu http://www.babybjorn.com/baby-carriers/baby-carrier-one/, nevypadí zle...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    OXIS: My to používali přechodně doma, když jsme měli od doktorky doporučený co nejvíc klubíčkovat kvůli uvolnění svalů. V ruce jsem to dlouho nedala, v šátku to bylo lepší. Ale zas mi vadilo, že když tam usnul, nedalo se to přes něj moc přehrnout, a blembala mu hlava. Ta klasika - čelem k rodiči - mi přijde prostě nejlepší :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    SOLEI: neznám důvody, ani nejsem na toto odbornice, ale skoro mi přijde, že šátkem se dá lépe polohovat než v kočárku. já jsem třeba nosila minimálně, což je ovšem do velké míry dané tím, že se pohybuju v téměř bezbariérovém prostoru.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KATIAMožná kvuli poloze hlavy a postaveni páteře, mne ted doktorka nošení zakázala ( byla jsem s deckém na vyšetření protože staci hlavu do strany a už ji začíná mít sisatou), šátek i nositko mi zakazala
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam