• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Když mně se ale opravdu všechny samy zahojily, a že jich mám podstatně víc, než tu jednu po císaři.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Hele, moje setra je fyzioterapeutka a celé rodině nám vtlouká do hlavy, že o jakoukoliv jizvu je potřeba se starat. A nadává na to, že lékaři to zanedbávají, po operacích pacienty neinformují a nedávají doporučení na fyzioterapii, protože si přesně jako ty myslí, že jizva se přece zahojí sama. Fakt si nemyslím, že by jim na té fakultě tvrdili nesmysly a učili je něco, co nemá reálný smysl.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A ty dva mínuskáře, co si myslí, že si lze rozmasírovat dělohu od močáku, bych prosila o praktickou demonstraci :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GIMEL: No to je jasné, že čerstvá jizva není tak pružná, jako neporušená kůže (ta boule kůže nad jizvou). To se ale přeorganizovává dál po celý zbytek života, aby to bylo pružnější a pružnější. Tebe prostě baví to řešit, tak si to řeš, ale reálný smysl to nemá.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    TAPINA: no právě, že jo. Když to promačkáš až do hloubky. V tom článku je popsané i jak dosáhnout na ty spodní vrstvy.

    A já teda mám jizvu přirostlou k podkoží. Vy ne? Nad jizvou je jakoby boule, jak ta kůže chce klouzat dolů, ale nemůže, protože je chycená. Trochu to povolilo po akupunktuře, ale ještě to drží. Asi půjdu znova. Tohle fakt nechci podcenit. Tělo není debil a tak zproliferuje hojivou tkáň úplně všude skrz na skrz, pro sichr. :(
    ADD
    ADD --- ---
    DALEEN: Myslím, že to byla reakce na "tělo není debil, aby nevědělo, ak ty tkáně patří". ;-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DALEEN: No jo, ale srůsty uvnitř břicha zase neovlivníš masážema :o)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    TAPINA: Pamatuju si, že když jsem odcházela z porodnice, tak doktorka u výstupní kontroly akorát přiběhla od porodu dvojčat císařem. Říkala jak to bylo šílené, že už to byl druhý císař, děloha přirostlá k močáku....
    Moje máma má se srůsty velký problém - má za sebou porod císařem a dvě gynekologické operace. Myslím, že jen tak pronic za nic na to neupozorňují. Ale jasně, někdo k tomu předpoklady má, jiný ne.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když já nevím. Žádná z mých pacientek po kastraci si nemasírovala jizvu a žádná nemá potíže. Tělo není debil, aby nevědělo, jak ty tkáně patří :D Tu a tam určitě k problémům dojít může, ale tomu by kolikrát ani masáž nezabránila.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    GIMEL: jo, mne to vysvetlovala i kamaradka fyzioterapeutka, ale stejne me to nedonutilo :-\
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    SEBIEN: TAPINA: nejde o to, jak vypadá, ale co se děje ve vrstvách tkáně podtím. Může dojít ke srůstům, které pak zkomplikují život klidně po 4 letech.

    Zde je hezky popsáno proč a jak se o jizvu starat http://www.pregnancy.org/article/massage-your-c-section-scar
    Bohužel, tohle nám v porodnici taky nikdo neřekne :(
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zachvat sestiletyho kluka a ctyrlete holky (aldort)
    The Attached Family » A Tantrum is a Choice
    http://theattachedfamily.com/?p=3538
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEBIEN: nestarala jsem se nijak, s výjimkou mazání v prvních týdnech, poněvadž se mi na jednom místě hůře hojila.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TAPINA: já v to právě doufám
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SEBIEN: Já teda nemám pocit, že by se o normálně se hojící jizvu bylo třeba nějak starat. Taky jsem se nestarala a po dvou letech už je vidět jen tenký lehce tmavší proužek kůže.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    achjo, vždycky když čtu, jak se staráte o své jizvy... jsem na tohle lempl, nic mě nebolí, nic mě nenutí s ní něco dělat, ani mi nevadí, že jde vidět (stejně ji vidím já a muž a není nijak ošklivá)..
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Já jsem šla na kratší procházku s miminkem v šátku asi ve 2 týdnech. Jizvu jsem cítila, ale spíš z chůze a činnosti obecně, než vyloženě z nošení.
    Cítím ji kolikrát ještě teď, když dlouho nosím, ale spíš když ji doma tahám v náručí než z nosítka. Nejvíc mi vadilo to uvazování, kdy musí být člověk v záklonu. To trpěla páteř, břišáky i jizva. Takže IMHO když vám někdo do úvazu pomůže, tak se dá nosit docela brzo. Jak je dítě v něm, není to už tak namáhavé.

    BTW, byla jsem teď na třech seancích akupunktury - doktorka mi napíchala jehličky kolem jizvy a DOST to podpořilo hojení. Po 3 týdnech se to zlepšilo rychleji než za 3 měsíce předtím. Trochu se odlepily vrstvy tkáně od sebe a jizva zesvětlala. Tak jestli jste někdo relativně čerstvě po císaři a chcete podpořit hojení, rozhodně doporučuju. Dá se to prý dělat kdykoliv, klidně po roce, ale samozřejmě v rané fázi to má lepší účinky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LYDI: No, tak hned ... nějakou dobu trvalo, než mi přišla objednaná Manduca. Ale zcela jistě jsem už s dvoutýdenním miminem v nosítku byla na nákupu, pamatuju si, že se mě tam někdo ptal, jak je staré :o) Venčit psy jsem chodila už předtím. Ale já jsem neměla žádné komplikace s hojením, žádné bolesti, kromě bolestí při vstávání z postele (které teda stály za to) jsem o ráně skoro nevěděla.
    LYDI
    LYDI --- ---
    GIMEL: v klidu, taky sem pak o tom premyslela .. ostatne je to zajimave - asi to znakovani zadne rozlisovani jestli neco delam ja nebo ty nema. jako ja ji ted proste (kdyz se vzpomenu :D) ukazu ten znak na sobe i kdyz on to dela. a bude to pak snad taky delat, az bude potrebovat. vcera mi zas jinak delala radost - kdyz musela, lezela z postele, takze pocura podlahu a ne postel (:
    TAPINA: vy ste huste. jako hned hned? ja teda nemela ani cisar ani nebylo potreba sit nebo tak, nic. ale stejne sem ji prvni dva tydny nenosila vubec...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    RACHEL: Mně to v ničem nevadilo. Vepředu je pás široký a měkký, zapínání máš vzadu, žádný problém.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    DALEEN: Nemam satek, ale manducu a doslo mi, ze ted si zapinat ten pas pres bricho asi nebude to prave...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam