• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JANINA15128: GIMEL: Já taky 8,5m dítě kojim po dvou hodinách. Od usnutí v 9 vydrží tak do dvou a pak se začne budit častěji. Ale na hodiny nekoukám, protože se nechci moc budit a neodstavuju, protože mě to neobtěžuje a postupně se ten první interval prodlužuje samovolně.

    A ještě k tomu mluvení: Jak začali vaše děti mluvit? Řekli slovo s významem a pak ho hned začali používat nebo jednou něco řekli a pak zas pár dní nic?
    Máte zkušenosti se znakováním? Teď jsem si na to vzpomněla a chtěla bych to zkusit. Jen nějak nevim, kde začít, co si přečíst... Jak ukazovat ty znaky, když dítě leze po čtyřech a já stojím a tak.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    JANINA15128: ja kratce po sedmi měsících v noci odstavila - využila jsem toho, dvě noci za sebou spala v kuse (nebylo to v té době vůbec běžné, ale spát celou noc uměla tak od druhého měsíce - prostě jsem nevyskočila v noci dost brzo, když se začala vrtět a ona po chvilce spala dál, po půlroce se začala budit často a zlepšovalo se to jen zvolna) a když se další noci vzbudila, vzala jsem ji do naruče, ale už nekojila - ona neplakala, ani prso nehledala, po pár nocích stačil dudlík nebo podržet za ruku. Chvíli před tím začala na noc dostávat pokusně UM - do kaše i po koupání flašku, ale to žádnej znatelnej vliv nemělo. Ona se pak do měsíce odstavila úplně teda, ale zpětně bych řekla, že špatně usínala a spala i proto, že už měla hlad, i přes den, než že by si při UM odvykla na kojení (po UM najednou i přes den usíná mnohem ochotněji).

    já teda věřím na to, co jsem četla v "A dost! Francouzské děti nedělají scény", tedy že se potřebují naučit navazovat jednotlivé spánky, po těch cca 2 hodinách... četla jsem to teda až když Zorka uměla spát v kuse, takže my to praktikovali nějak nevědomky, a uvědomuju si, že si to víc zařídilo moje dítě, protože se v noci akorát vrtělo a zaknílalo a zas usnulo, rozhodně neplakalo, takže je to asi i dítětem, jak snadno to jde nebo nejde.

    Ale to už jsem odbočila - zjevně záleží na přístupu, někdo bude vstávat často, někdo radši nechá dítě plakat, aby se dítě v noci odstavilo, i mnohem dřív, než v sedmi měsících. Mně to vyšlo nějak mezi, dítě něco nabídlo a já to dotáhla, bez velkýho dramatu...
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    JANINA15128: nevím, jak s UM, tam to asi je jinak, ale já kojím osmiměsíční každé 1,5 - 2,5 hodiny, čili tak 4 - 5x za noc. Ale u kojení to není o hladu, spíš o přítomnosti matky a podpoře usínání.
    JANINA15128
    JANINA15128 --- ---
    Prosim o radu, kolikrát za noc by se melo krmit bez mála 7 měsíční díte? Po koupání, cca v 19 hod vypije 180-200 ml kaše a pak se budí mezi 0:30 a 1:00 a podruhé mezi 5:00 a 6:00. Říkám si, ze uz by ten její žaludek zasloužil trochu delší odpočinek. Od 4m je na UM.
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    REONA: Tohle si taky z dětství pamatuje muž, akorát "r" se stejně moc nenaučil :-)
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    REONA: jeeee to jsme ucili segru, taky ji to jako prckovi neslo..
    REONA
    REONA --- ---
    Hm, za to, že umím "r" mohu děkovat mému dědovi. Pár let jsme bydleli s mamkou a bráchou u prarodičů a děda se mnou trpělivě cvičil básničky a věnoval mi ten čas, který by mamka neměla. Ještě dnes si pamatuji kus o tom, jak trpaslíček trhal trnky, akorát v mé paměti je to "tdpaslíček tdnky tdhá, tdhání mu dlouho tdvá" :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    LYDI: jak mi řekla logopedka, do tří let určitě neopravovat, potom po dohodě s logopedem, od čtyř let už na tom makat víc. vždy je to na posouzení odborníka.

    já jsem tam syna objednala hlavně proto, že vidím, jak se chce domluvit, hlavně s dětmi na hřišti a ve školce, a jak moc ho frustruje, když mu někdo nerozumí.
    teď je to o obrázcích, rozhýbání jazyka, špulení pusy apod. a hodně chválit a dělat to jen do té doby, co ho to baví, radši dvakrát denně pár minut, ale nesmí to dělat s odporem.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LYDI: jestli je rozsah dyslálie až takovej, bylo by skoro načase začít chodit na logopedii, aby se to stihlo upravit před nástupem do školy

    neopravovat a nezavádět "postupy" bez konzultace s logopedem, to by mohlo nadělat víc škody než užitku.
    ale pak to chce dodržovat, co logoped doporučí, logoped to za rodiče neodcvičí, ten dělá jen metodickou pomoc...
    LYDI
    LYDI --- ---
    RACHEL: to by me zajimalo, mam znamy s (v listopadu) 5letou dcerou a rika napriklad sinsky (nebo zinzky, nejsem ceska, mam problem to rozlisit) a ma to byt cinsky nebo treba rika vylozene vidis (misto -š) a pripada mi, ze v 5let uz by bylo cas to nejak resit... ale nevyznam se a zajimalo by me nazor kdyz se takove veci tady zrovna resi
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEDVED007: Ve vyšším věku už ano, ale do těch tří let, kdy sotva začínají mluvit, to asi nebude tenhle případ.

    Můj syn (2roky, 2 měsíce) když chce říct "pejsek", vyjde mu z toho "tětěk". Přitom umí říct naprosto srozumitelně "pes", jenom mu ještě nesecvaklo, že tam jsou úplně stejné hlásky :o)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MEDVED007: protoze treba u syna vidim, jak se snazi a proste mu to rict nejde. tak aby z toho ve finale nebyl otravenej a demotivovanej.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MEDVED007: to jo, zalezi na povaze a veku samozrejme, ale treba dvoulety nebo trilety dite z principu nedrilovat.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RACHEL: jako pravidlo je to fajn, ale když pak máš dítě, které danou hlásku řict v pohodě umí, ale je prostě líné, tak to fláká, tak to jsem i já flegmatik nutila, aby to řekla dobře.....
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    KOTENCE: Tapina to vysvetlila spravne. Nemluvit reci ditete (to je pipi), Ano to je ptacek.

    opravovani je: Ty to rikas spatne, nerika se pipi, rekni jako ja ptacek.Ptacek, no rekni to...

    Do ctyr let by se nemelo opravovat vubec, dite ma co delat, aby pobralo vyznam slov a zapamatovalo si to.

    Dnes mame za sebou prvni logopedii s nasim triletym, tak jsem chytra jako radio :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Když to podáš takhle, tak to není opravování. Tím, že řekneš "ano, ptáček" si dítě vůbec neuvědomí, že to řeklo blbě a nestresuje ho to do budoucna. Ty děti si samozřejmě myslí, že mluví srozumitelně, není žádoucí jim (v tomhle věku) dávat najevo, že ne, protože řeč se dál vyvíjí.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: Překvapuje mě, že se podle autora nemá opravovat výslovnost. Proč? Když na jiný stránce opravuje "kako - ano, to je ptáček". Kdyby dítě řeklo "páček" a já "ano, to je ptáček", tak přeci opravuju výslovnost.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    TAPINA: Moje říká égajgaj! a kojkojkojkoj!!! - na druhou stranu hodně, takže možná i mluví víc než já... :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: neco je asi z obecne casti 1-3
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MALKE: Taky mě to překvapilo. Kolem jednoho roku. Kolem jednoho roku moje dítě ovládalo slova "Ne!", "Nééééé" a "Uáááááááááááááááááá!" a podle toho konverzace vypadala :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam