• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    LYDI
    LYDI --- ---
    RACHEL: to by me zajimalo, mam znamy s (v listopadu) 5letou dcerou a rika napriklad sinsky (nebo zinzky, nejsem ceska, mam problem to rozlisit) a ma to byt cinsky nebo treba rika vylozene vidis (misto -š) a pripada mi, ze v 5let uz by bylo cas to nejak resit... ale nevyznam se a zajimalo by me nazor kdyz se takove veci tady zrovna resi
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEDVED007: Ve vyšším věku už ano, ale do těch tří let, kdy sotva začínají mluvit, to asi nebude tenhle případ.

    Můj syn (2roky, 2 měsíce) když chce říct "pejsek", vyjde mu z toho "tětěk". Přitom umí říct naprosto srozumitelně "pes", jenom mu ještě nesecvaklo, že tam jsou úplně stejné hlásky :o)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MEDVED007: protoze treba u syna vidim, jak se snazi a proste mu to rict nejde. tak aby z toho ve finale nebyl otravenej a demotivovanej.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MEDVED007: to jo, zalezi na povaze a veku samozrejme, ale treba dvoulety nebo trilety dite z principu nedrilovat.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RACHEL: jako pravidlo je to fajn, ale když pak máš dítě, které danou hlásku řict v pohodě umí, ale je prostě líné, tak to fláká, tak to jsem i já flegmatik nutila, aby to řekla dobře.....
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    KOTENCE: Tapina to vysvetlila spravne. Nemluvit reci ditete (to je pipi), Ano to je ptacek.

    opravovani je: Ty to rikas spatne, nerika se pipi, rekni jako ja ptacek.Ptacek, no rekni to...

    Do ctyr let by se nemelo opravovat vubec, dite ma co delat, aby pobralo vyznam slov a zapamatovalo si to.

    Dnes mame za sebou prvni logopedii s nasim triletym, tak jsem chytra jako radio :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Když to podáš takhle, tak to není opravování. Tím, že řekneš "ano, ptáček" si dítě vůbec neuvědomí, že to řeklo blbě a nestresuje ho to do budoucna. Ty děti si samozřejmě myslí, že mluví srozumitelně, není žádoucí jim (v tomhle věku) dávat najevo, že ne, protože řeč se dál vyvíjí.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: Překvapuje mě, že se podle autora nemá opravovat výslovnost. Proč? Když na jiný stránce opravuje "kako - ano, to je ptáček". Kdyby dítě řeklo "páček" a já "ano, to je ptáček", tak přeci opravuju výslovnost.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    TAPINA: Moje říká égajgaj! a kojkojkojkoj!!! - na druhou stranu hodně, takže možná i mluví víc než já... :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: neco je asi z obecne casti 1-3
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MALKE: Taky mě to překvapilo. Kolem jednoho roku. Kolem jednoho roku moje dítě ovládalo slova "Ne!", "Nééééé" a "Uáááááááááááááááááá!" a podle toho konverzace vypadala :o)
    MALKE
    MALKE --- ---
    YMLADRIS: Kolem jednoho roku?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    okopirovala jsem si par stranek z knizky jak mluvit s detma (jak rozvijet jejich mluveni) a nevim kam to hodit, matersky klub ma desny prutok, tak sorry za off topic, zde je mi to ideologicke blizke :)

    je to o obdobi kolem jednoho roku

    shrnuti



    popisy













    ULILIA
    ULILIA --- ---
    NABIS: Cez den postupne uz predtym vsetky kojenia nahradilo jedlo (tym sa odburalo i kojenie pred obednym spankom), takze nie. Ale ako som pisala, trvalo to relativne dlho, este okolo druhych narodenin sa kojil kazdu noc a nic nenasvedcovalo nejakej zmene. A potom, o par tyzdnov neskor, uz sam od seba zacal spat az do rana a tym sa odstavil. Ked som ho skusila nakojit, skusil to, ale po par sekundach sa odcucol a akoby sa stydel - a tym to skoncilo uplne :) Drzim palce, mozno je i u vas odstavenie uz za dverami :)
    NABIS
    NABIS --- ---
    ULILIA: ideal, a to nechtel ani pres den?


    INUSHKA: ja jsem dostala menses po 1,5 roce kojeni a zatim se nezda, ze by to melo vliv na mnozstvi, spise ma na to vliv pocet kojeni za den, to se mi menses spozdi. ale to jsem uz resila v diskuzi o kojeni.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SOLEI: jj, je zubatá. První zub měla ve čtyřech měsících a od té doby nějaký roste prakticky pořád. Ale kojila se teda dlouho i se zubama, dokonce ani nekousala, jinak bych ji odstavila sama, masochista nejsem :-D
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SOLEI: aha, to je zajimava myslenka... Zorka se ted prakticky odstavila (je ochotna ode me neco vypit akorat rozespala nad ranem nebo venku), do ctrnacti dni od prvnich "problemu" u kojeni ji vyrostly prvni dva zuby a za dalsi tyden jsem dostala menstruaci. Plus faktory, ktery nejsou videt a nemam o nich tuseni... Ale me to vlastne nemrzi, byt jsem si myslela, ze budu kojit dyl...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    INUSHKA: není duvod trápit se s tím, já mam srandovni maserku ( ruska, lékařka z výzkumu důvodu potratu co se na důchod přestěhovala z nemecka do cech a většina její rodiny pracuje v vmem rodném městě, to se prostě nevymysli) a ta tvrdí, ze kojit dele než ma dítě zuby je neobvyklé, ze prirodacto nastavil a tak. .... Ma zuby. X není duvod pro mliko, a zrovna Tvoje Malvina je zubatá vid?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    REONA: díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam