• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Souhlas. Jen bych dodala s prioritou toho, co dělá dobře jemu, ovšem v hranicích toho, co jsem ochotná akceptovat já, protože ten respekt musí být oboustranný.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Ty jsi z Brna?
    Já jsem se do Letokruhu chystala taky, ale mládě mělo jakousi divokou noc, usnula až nad ránem a v devět jsme teprve lezly z postele, já navíc naprosto vyšťavená, takže jsem to vzdala. Doufám, že to nebyl poslední den otevřených dvěří. Ale kdyby ses chtěla podělit o dojmy, byla bych ráda.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LYDI: ja postupuju tak, ze se snazim vyhledavat lidi kteri to s detma umi a ucit se od nich. Doufam ze neco nacerpam v praxi osmozou. Proti jakemukoliv pravidlu (zformulovanemu v knize ap.) dokazu najit protipriklad a tisic ruznych "co kdyz ale..." , to je takova moje hnidopisska povaha. Ale zivi lidi mi celkem jakz takz funguji. Nemam to jeste poresene (idealne bych se chtela pravidelne stykat s nejakou jako by komunitou lidi kolem ktere obiha smecka prirozene uslechtilych deti :-)), ale tak holt postupne snad. Beru to jako takove prave adoptivni pribuzenstvo, to co drive zprostredkovavala jako by nativni komunita, tak si chci nahradit podobne smyslejicimi.
    Ale jsme na zacatku.

    Nicmene dneska mam radost, byla jsem se kouknout v Brne na Poulovou co uci v Letokruhu a super. Ucitelky s velkym U jeste existuji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: empiricky zjistit, ze prave ted prave tvoje dite potrebuje napriklad vice struktury nez volnosti, a pak se podle toho zaridit (s prioritou co dela dobre jemu, nee co na to tvoje matka, vyvojove tabulky, nebo "se mnou cvicit nebude!!"), to mi prave pripada jako jadro toho respektujiciho pristupu.
    LYDI
    LYDI --- ---
    YMLADRIS: ted nemuzu najit kdes to psala ale uz chapu co myslis tim ze to tu prece jen neni na to 100pro spravny forum. mozna ti napisu jeste do posty, ted nemam nejvic casu (:
    jinak ja to beru - jako treba respektovat a byt respektovan takto, ze nekdy clovek se uci nejaky -nazvem to treba- "princip" ze pouziva ten nastroj (myslim tim, stava se vic respektu. kdyz pouziva takove slova) plus nekdy proste clovek fakt se tak nechce chovat, nemysli to tak, ale jak to poda, to prijmacici tomu vubec tak nerozumi. podle me volba slov je velice dulezita (-> treba nonviolent communiation) a kdyz clovek - ja - to sama hned uplne neumim, tak pouzivam na zacatku "hotove fraze" .. ja v tom nevidim problem.
    co se tyce intuici - tu vic me zkazi komentare mych rodicu atd treba ze ji rozmazlim, ze zas dostala co chce atd nez knizky. bud je beru nebo je neberu, ale (debilni) komentare proste uslysim (ted to trosku zvelcim, jasne, ale zustava pro me fakt, ze knizku pokud je mi to proti srsti odlozim. pribuzenstvit atd by se "muselo resit" znacne slozitejsi (;
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    OXIS: šátek máme elastickej, používáme ho celkem rádi, ale má 5 metrů a fakt si nedovedu představit, že ho uvážu někde jinde, než doma, protože s ním vymetu kdeco...tohle pro mě činí šátek o dost nepraktičtější oproti nosítku, i když je fakt, že na 2. stranu je asi pohodlnější než nosítko...

    ale kápla jsi na to - jsem totiž malý krůček od koupě pevnýho šátku, ale nejsem si jistá, zda se ho naučím efektivně povolovat na kojení (s tímhle dlouhým elasťákem to prostě nezvládám...) a zda to tím pádem pro mě nebude z bláta do louže... naučila jsi se ovládat šátek sama, nebo máš za sebou kurz vázání..?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já beru všechny ty knihy jenom jako materiál k zamyšlení, který mi pomáhá utřídit si, co jak chci nebo nechci, ne jako příručku nebo návod. Nedržím se žádné dogmaticky a už vůbec ne tak, že bych používala doslova převzaté věty - to prostě nefunguje, když to nevychází ze mě. Třeba zrovna Respektovat a být respektován se mi líbí tou základní myšlenkou, ale realizace, jak je podána v knize, je mi silně proti srsti. Ty věty v příkladech mi připadají strašně nepřirozené a šroubované, místy až manipulativní. Kdybych nevěděla, že autoři jsou Češi, považovala bych to za výsledek velmi špatného překladu.
    Svou intuicí a aktuálními potřebami svými i dítěte se řídím ze všeho nejvíc, víc než jakýmikoliv pravidly nebo návody. Už jsem to tu mám dojem někde psala, že ani nedodržuju ono pravidlo čitelnosti - ve stejné situaci reagovat vždy stejně. Reaguju podle toho, jak to zrovna cítím, nejsem stroj. A zatím se zdá, že to docela funguje, s dítětem se převážně domluvím bez řevu nebo násilí a široké okolí tvrdí, že je neobvykle "hodné". (Já to tvrdím taky, jsem za to vděčná a nemyslím, že by to byla moje zásluha, spíš má prostě takovou povahu a já jsem ji "jen" zvládla nezkazit. Zatím.)
    Obecně mám dojem, že se s různými metodikami výchovy, návody a příručkami poslední dobou roztrhl pytel a spousta lidí k rodičovství přistupuje až příliš vědecky a čeká, že jim někdo dá na dítě návod jako k pračce - dítě dělá A, ty udělej B. A když to nefunguje, hledají hned někde chybu - buď u sebe nebo u dítěte. Pro mě je jediné a nejdůležitější pravidlo, že dítě je člověk stejně jako dospělý a vztah a vzájemnou komunikaci vytváříme společně. To pro mě bylo asi největší zjištění, které mi přineslo mateřství. Dokud jsem byla bezdětná, představovala jsem si batolata jako loutky bez vlastní vůle, bez schopnosti přemýšlet a rozhodovat se, které jsou absolutně ovládány doapělými. Až jak moje vlastní dítě rostlo, pochopila jsem, že to je blbost, že má osobnost už od narození a že mi prostě nezbyde než ji respektovat, pokud spolu máme žít v míru.
    KATIA
    KATIA --- ---
    YMLADRIS: aby spoléhal na sebe a své dovednosti. ne každý je navíc schopný kriticky pracovat s textem, sposta lidí prostě podlehne zcela dogmaticky.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ORIKA: já vychovávám děti většinou intuitivně a zatím žijeme, oni i já, je jim skoro 15 a 17 a 3,5.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    TAPINA: Souhlas, syna vychovávám stejně jako psa :D Dneska jsem na něj v bazénu volala "přines balónek, no poplav za maminkou" :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já myslím,že tak do dvou až tří let člověk vystačí s metodou pozitivní motivace, která je popsaná v knihách o výcviku psů :o) a později musí prostě zjistit, co funguje na ten jeho konkrétní exemplář. Často se třeba doporučuje nechat dítěti v něčem, kde to jde, svobodu volby. U nás je to zaručený způsob, jak vyvolat hysterickou scénu, protože syn je teď v nějakém divném období, kdy se rozhodnout mezi dvěma možnostmi nedokáže a vytočí se sám do vrtule. Když nařídím, že to bude TAKHLE, nemá problém to akceptovat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: jojo to je presne co mam na mysli - ze clovek v zasade spokojeny se svou vychovou (zkousel jsem cvcit s rodicema, ti to nerespektovali, ale v zasade jsme si moc neublizovali) nema duvod poustet se do nejakych respektujicich experimentu ktere se muzou snadno preklopit do child-centered rozmazlenosti...
    ... takze neni jednoduche se na nyxu o praktikovani aldort bavit, malokdo v tom vidi nejakej zasadni benefit.

    Ja jo
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já se čím dál víc obávám, že kdybych praktikovala postupy respektující výchovy, tak by se mnou synáček pěkně cvičil. Zkouší to i tak, ale já to nerespektuju :P
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ORIKA: toto resim tak ze zadne literature neverim, beru to jen jako reporty ze na nejaky deti nekde fajn pusobilo kdyz se s nima zachazelo nejak, ale moje dite muze byt specificky (ja jsem taky specificka a divna), anebo receno jinak, jeste jsem nemela konflikt materske intuice s mnou akceptovanou literaturou :)

    reknes priklad?
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    Jen se chci zeptat, kdyz se tak moc ridite navody z knih, zbyva vam v rodicovstvi jeste misto na intuici? Dokazete dat na sve materske instinkty, i kdyz jsou v dany okamzik treba v rozporu s tim, co vam vybrana "odborna" literatura doporucuje?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KATIA: proc?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LYDI: ad ze nevis zda to pomuze -- napis precejen presneji co treba resis

    ad respektovat - cetla jsem, ale zdaleka tak moc mne to nevzalo. Napadlo mne k tomu jeste K Kralova z Nevychova -- ona nekde vysvetlovala, ze napr zacit rikat vety co rika Kralova, to nefunguje. Ze trik je v tom cosi si precvaknout v hlave a mozna se prestat tolik bat (moje interpretace) a fakt ZMENIT vztah k decku. PRESTAT s cimsi (neduvera? delani z ditete debila? touha prosadit sebe sebe sebe? Kazdej ma asi neco trochu jinyho, cim decko brzdi a ono pak vzdoruje). A ze proto ten jeji kurz ma pet tydnu a stoji prachy, aby matky do toho sly fakt opravdove a dostatecne naplno, pak se spouste z nich povede ten 'preklik' v hlave. A pak ze konkretni metodologie (co presne rikat atd) vlastne neni tak zasadni.

    Podobny dojem mam z te Aldort, ona rika Vy se furt dokola vyptavate jak nakladat s tim ci onym problematickym chovanim decka, ja vam furt dokola vykladam ze je treba se podivat cim mu to modelujete a jakou ma pod tim neuspokojenou potrebu atd., brat ho vazne, nee jako zver ke zkroceni...

    A to je zatim i muj nazor, ze krome fakt patologickych variant je celkem jedno jak ten svuj leadership nastavis (co se u vas dela a co se nedela), decko se prizpusobi kde cemu, kdyz tomu bude rozumet, kdyz to nebudes vynucovat odpiranim lasky, kdyz budes brat vazne co potrebuje i ono (na te aldortovske ose laska-sebevyjadreni-moc-samostatnost-sebevedomi-emocni bezpeci)

    ale tak decku jeste nejsou ani dva roky, takze nemam co kecat. Nicmene mam velky zajem se bavit o aldort s lidma ktery to taky berou vazne.. na nyxu je to vetsinou do ztracena, pac pro vetsinu lidi je to moc radikalni a debata je na tema jak je to prehnany organizovat svuj zivot aby to bylo pro decko pohodlny, atd
    OXIS
    OXIS --- ---
    NEMESISS: a šátek si někde půjčit nemůžeš? já si ho na mimino nemůžu vynachválit.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Děkuju všem za reakce... My prostě ještě látku od kolínka ke kolínku nemáme... "Malej" je objemnej, ale nijak zvlášť dlouhej... Žabáka jsem začala dělat, abych zachovala zásady zdravýho nošení, když vložka v našem případě už dlouho není použitelná, a vzhledem k věku a délce nohou to ještě není na klasickou polohu bez vložky. Je to asi opravdu o tom vývoji, teď je blbý období, ale až doroste, bude to snad zas ono ,)
    KATIA
    KATIA --- ---
    YMLADRIS: jestli taky jednoduše není důležité, aby si rodic na leccos přišel sám...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam