RYNA: já mám 4 měsíčního syna, mám šátek i nosítko. začínala jsem se šátkem a poté, co jsem se vždycky u doktora rozvazovala a zase zavazovala a on se pořád strachoval, zda jej neudusím, jsem si řekla, že k doktorům bude lepší nosítko. mám manducu a moc mi nevyhovuje (bolí mě záda, popruhy mi sjíždějí z ramen a mám pocit, že se moje nastavení povoluje), nevyzkoušela jsem a rovnou zakoupila přes bazar. rozhodně doporučuji vyzkoušet různá nosítka. já teď zkoušela ergo a tulu a obě byla pohodlnější než manduca, ale je to opravdu individuální, to je jasné. po pořízení manducy jsem podlehla její jednoduchosti (moc jsem si s úvazem nevěřila) - zacvakneš a je to, a tak jsem cca měsíc šátek vůbec nepoužívala. ale pak mě zase partner přesvědčil ,ať zkusím šátek a je to paráda. mnohem méně bolí záda, je to příjemnější. také syn už je větší, tak nemám takový strach s ním manipulovat. výhoda je tedy asi mít obě, ale možná zbytečný luxus... jen tedy kojení jsem zatím nevychytala, vyndavám jak z nosítka, tak ze šátku...