• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ADD
    ADD --- ---
    SEBIEN: Moje děti jsou většinou "hezky oblečené", často i značkově, ale to je tím, že v sekáčích se většinou objevují značkové hadříky. Takže Benýs teď třeba hrdě hlásí, že má všechno "Nike" - no, byla to jeho velikost a bylo to modré, tak jsem to koupila. :-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ADD: jo, myslím, že s věkem snad taky budu rozlišovat na sváteční a běžné, ale ted, v tom roce roce a půl to tomu děcku fakt nevysvětlím a není důvod. Teda, samozřejmě rozlišuju mezi teplákama a bílýma šatama už teď, a když jdeme přímo na hřiště, tak jí ty bílý šaty neobleču, ale když jí je obleču, třeba jak jsem tuhle psala - na svatbu, nebudu jí bránit si v tom sednout na suchou zem, kdyby jsme cestou potkali ten písek, tak to taky řešit nebudu, převlíkat ji by mi přišlo zbytečné. Byly to šaty ze sekáče za pár korun, na další příležitost už jí budou malý. A kdyby třeba pršelo, tak asi vezmu náhradní oblečení, spíš kvůli praktičnosti než špíně samotný.

    A u starších to může dopadnout, jak píšeš - naštěstí je pořád dost prostoru mezi roztrhanýma teplákama a drahým "tesilovým" oblečkem, případně se ty děti dají třeba na těch svatbách po chvíli převlíct, když mnohdy i ženich a nevěsta brzy skončí ve velmi neformálním oděvu, že :-)
    ADD
    ADD --- ---
    SEBIEN: Já mám pro kluky vždycky pár svátečních kousků, které se snažím chránit, ale končí to tím, že je po čase, když z nich vyrostou, uklidím netknuté na půdu, že je snad unosí další dítě. :-) Nepodnikáme nic "lepšího", i když jdeme do kostela, vím, že budou kluci lítat po trávníku před kostelem a přijde mi škoda jim dávat nové věci... Tak už je pomalu ani nekupuju, zato na místním blešáku začínám být vyhlášený sběrač tepláků "děravý a flekatý nevaděj, hlavně, aby to trochu hřálo". Tepláky za dvacku mě nechávají zcela klidnou, pokud jde o sezení na smolném pařezu nebo ježdění po zadku na hromadě hlíny.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    INUSHKA: nevím, nepřišlo mi, byly teda růžový a asi "nový". Ale asi ani kdyby měly správný počet proužků, neměla bych pochopení :-).

    (zrovna v jedněch takových nových růžových, pravda, z Lídlu, takže nic hodnotnýho, se mi ted Zorka vyválela v blátivé kaluži, bylo to teda před domem, ale ta čtyři patra jsem ji vynést musela, takže jsme špinavý byly obě. Bránila jsem tomu asi tak, že když si tam nejprve máchala ruce, řekla jsem z povzdálí "ty budeš vypadat" a když si pak k tomu klekla, říkám poměrně rezignovaně "nesedej si, prosím", a následoval nepřekvapivě šibalský úsměv a pohodlné uvelebení se v kaluži :-).

    Já si taky právě sednu do pískoviště v čemkoli a Zorku tam taky vypustím v čemkoli
    RYNA
    RYNA --- ---
    Zdravím, rozhodla jsem se, že si na první měsíce s miminkem pořídím nějaký elastický šátek a pak bych ráda přešla na ergonomické nosítko.
    Máte někdo zkušenosti s šátky Hoppediz? Cena je dost příznivá a navíc se mi i líbí, že je dělají jednobarevné, nemám ráda ty obvyklé šátkové vzory/pruhy/...
    Případně doporučili byste mi nějaký jiný elastický šátek určený pro nejmenší?
    Děkuju!
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    INUSHKA: Nikdy mě nenapadl jediný důvod, proč to dělala. Kdyby tam šla aspoň jen jednou za den, že dítě chce, tak mu vyhoví, ale ony tam byly pravidelně dopo i odpo, a pokaždé stejné scény...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já především sama klidně přijdu k pískovišti v letních květovaných šatech, sednu si v nich na rantl a plácám bábovičky. Vždyť se to vypere. A maminky v teplákách sedí na lavičce :o)
    (Já bych teda taky seděla, leč dítě mě nenechá. Jednou jedinkrát mi byl tento luxus dopřán, když jsme potkali na hřišti spolužáka ze školky. A to bylo blaho, sedět a jen se dívat, jak si hraje S NĚKÝM JINÝM :o) )
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SEBIEN: Třeba to byly nějaké strašně drahé značkové tepláky. Znáš to, čím víc proužků...
    RYBKA: Tak to už je úplně ujeté. Proč to dítě vůbec bere na pískoviště?

    A jen pro pobavení okrajově k tématu - včera jsme se ráno chystaly do města, já Malvínu oblékla do šatiček, které si sama vybrala, a následně jsme šly snídat. Měla termix a z nějakého důvodu si nechtěla vzít bryndák. Tak jsem jen tak prohodila "dobře, ale zkus se nepokydat, ať tě nemusíme ještě převlékat". Kdybyste ji viděli, jak po každé lžičce kontrolovala ty šatičky a s jakou hrdostí mi na závěr ukazovala, že má šaty čisté :-) Bylo na ní úplně jasně vidět, jakou z toho má radost, a chlubila se tím ještě v trolejbuse :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    K nám na hřiště jedno léto chodila maminka s holčičkou, dokonce 2x denně, vodila ji na pískoviště a zakazovala jí sahat na písek! Že na to má lopatku, aby s ní písek nabírala. To jsem nechápala úplně nejvíc. Holčička stres, protože si to hrozně chtěla ochmatat (navíc všechny ostatní děti okolo se v tom ryly, některé (naše) to i jedly), maminka stres, protože pořád kontrolovala, jestli holčička náhodou nesáhla na písek... Z jejího pohledu mi to přišlo až masochistický.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    SEBIEN: moje mati taky porad na priserku at dava bacha a neumazal se, kdyz na sebe vykidne nejaky jidlo hned ho peskuje, jako o co jde ? sak se to vypere a veci na ven jsou na ven proto, ze se tam maji umazat, co je to za kluka, co by se neumazal ?! sak to k tomu patri, stejne jako ho vecne peskuje, aby jedl i kdyz nechce, hral si s cim nechce, vubec mu nedava jeho prostor
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SEBIEN: Nic jineho nez wtf me nenapada. Na teplaky? Tohle fakt nepochopim, to je to delani dospelych z deti - nehybej se, neumaz se, sed klidne, nemluv..... Ja teyd v zasade neprozivam zadne obleceni, stejne nakupuju v sekacich z 90 procent, protoze "normalni" ceny mi v CR prijdou nenormalni
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SINSEMILLA: ehm, tedka u našich, první den - sousedovic tříletá vnučka normálně v teplákách a šli s náma na hřiště a její babička s dědou, že jako musí být opatrní, protože maminka si nepřeje, aby si ty tepláky umazala - wtf?!
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    THURINGWETHIL: Jeden palec malo, naprosty souhlas, moc hezky jsi to napsala!
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ADD: Jesnou byl erik s dedou na chate a vzal lihovku a namaloval si tlusty cary na rukou, brise i nohou. Tata si to vyfotil a ukazoval to nejakymu kamosovi a ten prej, co na to rekla jeho mama. No co by, nic, prislo mi to vtipny, tohle presne mam na detech rada, jak nejsou sesnerovane a neresi malickosti. nakonec s tim chodil dobrych 14 dni, protoze ta lihovka tlusta, a jak si dal zalezet, se musela osoupat. Proc bych ho mucila a drela to lihem nebo benzinem? Me by ani nenapadlo, ze si nekdo muze myslet, ze deda za to dostal cocku
    ADELA_INA
    ADELA_INA --- ---
    Mužů taky přispět zkušenosti... moji Rozi se povedlo na záchodě namalovat krásný obrázek:), nějaké srdce se jménem kamaráda, který jsme aniž bychom se na tom nějakým způsobem domlouvali s rodinou a přáteli postupně domalovavali... nakonec je z toho krásné dílo s příběhem:)
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    ADD: me to v podstate taky nijak netankuje a mela by jsi videt kolik tady toho mame nacmarano, v podstate vetsina zdi a nikdy za to nedostal, jen manzel na nej trosku vyletel nez jsem mu vysvetlila, ze to k detem proste patri a stejne se bude byt malovat, az se odstehujeme :) dvojcata to tu zmaluji jeste vic, tak no stres, i koberce mame kupovane s tim, ze jak decka povyrostou, tak se to spali a zacne nanovo (koberec, ne deti)
    ADD
    ADD --- ---
    SUCUBIS: U nás třeba pomalování od fixek neřešíme vůbec. Nik přišel na to, že když řekne, že je indián, že je pak pomalování na místě a nic říct na to nemůžeme. Tak je holt ob večer indián. :-)
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    THURINGWETHIL: s tim pomalovanim to tu je co chvilku a reakce me a priserky je v podstate i zabavna ... zase jsi se pocmaral ? jo a pak oba svorne rekneme "ach jo", tak priste dej vetsi pozor ano ? ano.
    jasne ze je priste zase pocmaranej, ale je to cim dal min a uz i chybi mene a mene vicek od fixek :)

    akorat vcera me segra vypravela co se ji stalo s potvorou na hristi : starsi kluk jezdil na odrazedle a za nim behala mala holcicka a plakala, priserka to sledoval, pak vbehl klukovy do cesty a zastavil ho, odrazedlo mu sebral a dal ho holcicce, ta spokojene jezdila a potvora zaviskal radosti ... vazne by me zajimalo, ci to odrazedlo doopravdy bylo :D
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ADD: Tak když tomu dítěti někdo pomůže (radou, příkladem), tak se to naučí. Přijde mi, že hodně dětí v tomhle věku je sobeckých, to je tak nějak přirozené. Až tím, jak se učí interagovat (s rodičovskou pomocí i bez ní), tak se začínají chovat trochu altruisticky. Samo, není to nijak vyspělý altruismus, jsou to děti, vývoj morálky má nějaký stupně. V tomhle věku předpokládám, že je potřeba, aby dítě vedl rodič, pokud jde o tyhle omluvy, slušné chování apod. Ale přijde mi to jako docela běžný vývoj, co tak pozoruju už pár let na různých dětech, nejprve se rvou o hračky, nechtějí svoje věci půjčovat, berou si bez optání cizí věci apod., ale časem se to vypiluje a pak je to už pohoda. Dcera prodělávala tenhle vývoj nějak od 1,5 roku, kdy byly návštěvy hřišť spíš psycho (skoro pokaždé nějaké dítě sejmula, lopatkou, pískem, strkala se, chtěla být všude první, na vše měla jako jediná právo), ale teď už je to skvělý, je milá na děti, omluví se, dává pozor, aby někoho nesejmula na pískovišti, klouzačce, kolotoči, je docela ohleduplná. A teda nikdy jsem ji za nic netrestala (párkrát jsem to samozřejmě zkusila, ale nějak jsem neviděla v tom ten smysl). Možná je to ale jen ta hodná holčička :o))
    ADD
    ADD --- ---
    KOTENCE: Už vidím tříleté dítě, které má sklony být sobecké nebo agresivní, a před kterým jiné děti prchají, jak si sedne, zamyslí se nad svou situací, uvědomí si, jak se chovalo nehezky, obejde ostatní děti na hřištích, kam se před ním uchýlily, omluví se jim a pro příště se s nimi dělí o věci a nenechá se vyprovokovat k útoku. Pokud takové dítě znáš, divím se, že jsem o něm ještě nečetla v tisku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam