Ale určitě není jednoduchý tohle vybalancovat. A nebude na to jasný recept, jak dlouho přesně kojit, aby to bylo ok. To je zas ten paradox, že matka i dítě se jednak těší na tu samostatnost, dítě se vrhá objevovat svět, matka ho podporuje. Ale na druhou stranu tu je separační úzkost, úzkost z oddělení, u obou, matky i dítěte. A kojení je jedno z těch pevných pout, kdy mají matky často protichůdné pocity, někdy už toho mají dost a nejradši by už odstavily, ale na druhou stranu chtějí dítěti dopřát to nejlepší, a taky je jim to podvědomě příjemné, že mají někoho tak blízkého, v tak intimním vztahu dá se říct, a nechtějí ho pustit. A dítě ohledně toho má určitě taky rozporuplné pocity, zejména pokud v tom matka nemá jasno. Chce to asi hodně sebereflexe tyhle skryté motivace odkrýt a umět dítě "pustit" do světa.
Já mám třeba problém, že jak jsem nekojila moc dlouho, a dcera ani v tom miminčím věku nebyla chovací, a tak pozoruju, že občas se tahle naše nenaplněná blízkost nahrazuje teď, a to tak, že dcera cítí, že mě nemá tak jistou, a já mám v některých situacích zase moc ochranitelský chování, kdy ji nepustím, ačkoliv bych měla. Ale to jsou tak subtilní věci, že by normálně lidi asi řekli, že řeším koniny, že jsme naprosto ok, ale jak říkám, jsou to takové jemné věci, a já jsem holt pozorovatel, vnějších i vnitřních krajin, a tyhle věci vnímám.