• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    HYPNOGEN: dik za info, s nastupem podzimu (konecne) a s faktem ze mi pro fotak prisla nova kazeta na film jsem si koupil velvie s tim ze budu fotit barevne listi ;-) tak alespon vim jak na to, i kdyz od te prvni krize se skenovanim jsem dalsi veci neskenoval takze ... uvidime jestli to bude stejny boj jak minule ;-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    zapomněl jsem napsat jeden poznatek, na který jsem přišel, když jsem nedávno přeskenovával na 8800F 2 políčka z Velvie 100F, které jsem předtím už jednou dělal na 2400dpi, ale nějak jsem je zmastil photoshopem a uložil, tak jsem musel znovu. tentokrát jsem omylem dal 3600 nebo dokonce 4800 dpi..
    Velvie mi vždycky na tom scanu vycházely hodně saturované.. říkal jsem si, že je to asi přirozené, páč je to velvií vlastnost a akorát jsem si vynadal a stahoval barvy photoshopem. na to vyšší dpi mi to ale hodilo barvy daleko jemnější a rozumnější.. celkem mě to překvapilo.
    - jen pro informaci těm, kteří "řešili" podobný problém.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    AAHHWISEGUY: v prvé řadě je třeba nebrat na lehkou váhu sušení (i smáčení) filmu. pokud teda vyvoláváte doma. já osobně mám z labů s bordelem o řád horší zkušenosti než u domácího procesu .. i když tam se jedná spíš o škrábance, mapy atd. (o důvod víc, proč si vše volat doma)
    totiž prach, který se na emulzi dostane při sušení je ten nejhůřodstranitelný (možná spíš i neodstranitelný).
    ke snazšímu ofukování filmů je vhodné použít nějaké antistatické smáčedlo.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    jak bojujete s prachem pri skenovani? at vse utiram uterkou na cisteni optiky, nebo antistatickym steteckem, stale se mi nedari se prach idelane zbavit.
    taky mam podezreni, ze nektera smitka se mi dostala pod sklo scanneru, protoze at otiram jak otiram, nektera smitka jsou stale na stejnem miste.
    GIO
    GIO --- ---
    kinofilmy skenuji docela slusne v kodaku na andelu
    SKOT
    SKOT --- ---
    zas jeden dotaz do pléna: mokré/fluidní skenování - máte s tím někdo osobní zkušenost? ať už že jste to praktikovali nebo že jste si to nechali někde dělat..? pro neznalé nějaké info zde: http://www.scanscience.com/ plánoval jsem plánoval ale nakonec jsem finance musel směrovat jiným směrem tak jsem tu sadu ještě nepořídil, ale láká mne to
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    SKOT: jo na tebe jsem zapomnel, ty jsi asi nejlevnejsi :)
    SKOT
    SKOT --- ---
    MURHAAYA: přijdu ti snad drahej? >:-) :-))
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    PSY: skenuji v Ultralabu (vladislavova ul.) v fuji labu v pasazi lucerna (ale tam to moc slavne nevidim). bohuzel to ale vsude bude asi pekne drahy
    PSY
    PSY --- ---
    lide, nevíte, kde skenují dobře filmy, nebo lépe, o nějaké půjčovně filmových skenerů? nechal jsem si naskenovat něco u škody a je to velmi špatné.. děkuji za nějaké tipy třeba do pošty..
    ZARZAROSA
    ZARZAROSA --- ---
    MURHAAYA: scan gear je jenom pro Canon, že..
    ZARZAROSA
    ZARZAROSA --- ---
    ZATAMOKO:
    SKOT:
    diky, zusim.
    Jinak naskenovat a spojit v PS, to jo, jen mne napadlo, jestli se nesnazim obelstit neco, co uz je soucast nejake funkce.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    tak jsem ve scan gear objevil dobrou vecicku, vlevo nahore kliknout na levou ikonu a misto toho aby vam to film automaticky rozsekalo podle toho jak si program usmysli mate celou plochu a muzete si delat vlastni orezy a skenovat si je
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    to mi Canon 8800F dela taky, ale Silverfast naskenuje celou tu plochu a muzes si z toho vytahnout jen tu oblast kterou chces
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZARZAROSA: mam pocit, ze v tom Espon sw je snad volba autorozsekani. Mam V300 a tusimze, jsem to tam nekde videl.
    Nebo zkus Vuescan, ten bere cely pas.
    SKOT
    SKOT --- ---
    ZARZAROSA: na Nikonu jsem ted řešil tak, že jsem to prostě vrazil do držáku který se používá na pokroucené filmy/jednotlivá políčka a naskenoval s překryvem nadvakrát - držák slouží jako přesná maska oblasti takže do toho nekecá autodetekce snímků, no a pak spojit v photoshopu či čemkoliv...nevím zda máš podobou možnost přelstít tu autodetekci..
    ZARZAROSA
    ZARZAROSA --- ---
    mozna trochu OT, ale snad by mi mohl nekdo z vas pomoct.
    Potrebuju naskenovat film z panoramatickyho fotaku (delka policka je cca 1,5 x delsi). muj scaner (obycejny, ale ma moznost skenovat zakladnim zpusobem filmy) Epson V200 to ale vzdycky rozseka na maly policka. Myslite, ze je mozny to nejak udelat na mem skeneru, nebo musim pouzit nejaky specialni? Jsem zacatecnik a moc nevim, kde (jak) takovou vec hledat. Jde jen o software? diky moc, jestli nekdo neco o tom vite.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    jo a co se tyce bordelu - na to ja nehraju. je mi to jedno.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    jo, kdyby nekdo chtel videt, jak skenuje i neco jinyho nez 8800F, tak muj epson je tu
    zatim jen jeden cernobilej snimek. ted zrovna skenuju samy tyhle filmy, takze nema cenu, abych pridaval dalsi. az se k necemu dopracuju, tak pridam.
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    Je to Fuji Superia 200 a vyvoláno ve Škodaškrabu...
    Skenováno Vueskenem.
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    Hola, tak jsem zkrotil 4400F :-D

    Scan-090924-0001.jpg (700854 B)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam