• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    SKOT
    SKOT --- ---
    ZARZAROSA: na Nikonu jsem ted řešil tak, že jsem to prostě vrazil do držáku který se používá na pokroucené filmy/jednotlivá políčka a naskenoval s překryvem nadvakrát - držák slouží jako přesná maska oblasti takže do toho nekecá autodetekce snímků, no a pak spojit v photoshopu či čemkoliv...nevím zda máš podobou možnost přelstít tu autodetekci..
    ZARZAROSA
    ZARZAROSA --- ---
    mozna trochu OT, ale snad by mi mohl nekdo z vas pomoct.
    Potrebuju naskenovat film z panoramatickyho fotaku (delka policka je cca 1,5 x delsi). muj scaner (obycejny, ale ma moznost skenovat zakladnim zpusobem filmy) Epson V200 to ale vzdycky rozseka na maly policka. Myslite, ze je mozny to nejak udelat na mem skeneru, nebo musim pouzit nejaky specialni? Jsem zacatecnik a moc nevim, kde (jak) takovou vec hledat. Jde jen o software? diky moc, jestli nekdo neco o tom vite.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    jo a co se tyce bordelu - na to ja nehraju. je mi to jedno.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    jo, kdyby nekdo chtel videt, jak skenuje i neco jinyho nez 8800F, tak muj epson je tu
    zatim jen jeden cernobilej snimek. ted zrovna skenuju samy tyhle filmy, takze nema cenu, abych pridaval dalsi. az se k necemu dopracuju, tak pridam.
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    Je to Fuji Superia 200 a vyvoláno ve Škodaškrabu...
    Skenováno Vueskenem.
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    Hola, tak jsem zkrotil 4400F :-D

    Scan-090924-0001.jpg (700854 B)
    OMI
    OMI --- ---
    Lidi, promiňte mi to OT, ael koukám na název fora a nemůžu si pomoct:

    Přemejšlím nad jednou akcí, honosně to nazvu "projekt". Uklidím si trochu v baráku a udělám něco pro fotografické povědomí. Rozdám děckám ty zatracený kompakty, co je mi líto vyhodit a v nich filmy, co už nikdy jinak nenafotím a zjara ty jejich fotky hodím na tradiční open-air výstavu v tý čtvrti, že jako budou mít svůj první výstavní panel v životě. Pokud se k tomu dokopu.

    Ale jsem chudej člověk a dávat prachy za lab se mi nechce: byl byste někdo ochotnej tak cca 5 filmů (odhaduju zájem) projet přes zimu scanerem na rozlišení pro tisk A5 (A4?) řekněme za flašku? Nebo tak nějak?

    Pokud, tak pošta. Díky.

    /OT.
    Sorry.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    TOX_MAS: zkousel jsem tim projet cross ektachromu 100 EPP... presnou emulzi nevim, kdyz jsem to naskenoval jako negativni barevny film tak z toho vylezly syty barvicky a docela hezky.

    pekne si poradil i s crosslou velvii (to nahodim snad behem dne), pri stejnym nastaveni, kdy normalne to jde vsechno do sileny fialovy ze je to az skoro jednobarevny.

    spis tak jako u negativu tam bude problem s barvou, jaka barva je spravna. skeny z labu mi casto prisly prehnane kontrastni, se ztratou detailu ve svetlech. U skody s tim delaji buhvi co, v ultralabu mi rikali ze delaji prostou inverzi (coz mi ale prijde trochu zvlastni a nejaka auto densita nebo neco podobnyho asi pritom hraje roli)
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: tak že to bez photoshopu nejde je taky kec, žejo :) prostě když už je třeba do toho sahnout tak to udělám v náhledu a pak už se mi ty změny promítnou do samotného skenu při převodu signálu na digitál...sice skenuju na Nikonu 5000 ale tyhle paušální moudra já nerad :)
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    já nevim, myslim, že zas tolik nenadávám ... nebo - nadávám stejně, jako když se učim s něčim novym no, nic dramatickýho. na barevný negativy mi to příde relativně v poho, diáků moc nemám, bw sem ještě nezkoušel, nadávat asi budu u krosů
    (murhaayo jak ti to leze, přišel si už na něco? x)
    joa ne že bych byl fotograf ale s prachama na tom dobře nejsem hehe, takže zhruba jako murhaaya bez reklamací .)
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    za me: ne, neni vic penez; ucim se, zatim jsme mel tak prilezitost si s tim jen trosinku zablbnout, nic vic, learning in progress.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Už dva nebo tři roky mám filmovej scanner, ale až do minulýho týdne jsem neměl počítač, takže jsem si nechával scanovat filmy v labu na Nikonu 5000. Jednou jim to táhlo do modra, jindy do zelena, potřetí do fialova. Testovací scany z mýho scanneru (když jsem ho ve své době zkoušel na jednom počítači) vycházely zase jinak. Nikdy by mě však nenapadlo řešit to, co tadyhle Aahwiseguy, že odtamtud to leze takhle a odjinud onakhle, když celej slavnej rozdíl se dá řešit dvacetisekundovým potaháním za Color Balance v PS.
    Řešíte blbosti. Pokud vám to nedělá pruhy (což je bug; dělal mi to svýho času desktopovej Umax) nebo to neletí nějak tragicky do nějaké barvy nebo neukrajuje jasy nebo stíny, tak se na to vyserte a dodělejte to v shopu; z žádnýho scanneru stejně nikdy bez úprav jiskřivou a jasnou a ostrou fotku nedostanete. Photoshop je potřeba, bez něj to nejde.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK:
    1] ano, ja na tom s penezma sem tak spatne ze si nemuzu dovolit nic lepsiho a pomer cena vykon mi tu PRISEL (minuly cas) velmi dobry. Tedka po druhe reklamaci si tim uz tak jist nejsem nicmene zatim jsem v ramci moznosti spokojeny a neocekavam od toho zazraky, ale to se dostavam k bodu
    2] ne, nemyslim
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mám dvě věci:
    1) To jsou opravdu úplně všichni lidi z Nyxu, včetně fotografů, na tom tak špatně s penězma, že si nemůžou koupit normální scanner, ale musí všichni mít 8800F a mrdat se s ním a nadávat na něj?
    2) To si vážně myslíte, že z toho (jakýhokoli - sebelepšího) scanneru vám to bude padat jak sníh, aniž byste na to museli sáhnout v šopu? A proč, proboha?
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    AAHHWISEGUY: nejsem žádný frajer přes ps, po 5ti minutách jsem vytáh jen tohle http://www.humanart.cz/soubor/2776/img2.jpg , ale trochu se to blíží tomu milanovi
    třebá máš jen špatně naadjustované barvy scanu
    nebo se to prostě dělá ex post
    DONALD
    DONALD --- ---
    a neni to proste jen tim ze maj lepsi masinu a ten canon to sam od sebe lip neda?
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    MURHAAYA: na prosvetlovacim stole jsem se nekoukal, ale pokud to ted vezmu proti svetlu zarovky, tak skoda je rozhodne mnohem blize realite.
    ta fotak z toho 8800F ma takovy ruzovy nadech. navic slecna ma ve skutecnosti zelenou bundu a ne zlutou podle toho jak to vychazi z toho scanneru (viz Skoda).
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    AAHHWISEGUY: a kdyz se na to koukas na prosvetlovacim stole tak to vypada jak? u skody a pod nikdy nevis cim vsim to prohanej (nekdy to nevi ani ti laboranti)
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    ja nerikam, ze jsem nejak pokrocily uzivatel, ale proste se mi to nejak nezda...
    Kodak Elitechrome 200
    8800FF - http://img5.rajce.idnes.cz/d0506/2/2594/2594237_69176dc690f4a662e7b31f1b51334a18/images/IMG.jpg
    Milan Skoda - http://img5.rajce.idnes.cz/d0501/2/2329/2329916_48058b4c3b184f0209157f79e36ad55b/images/18550005.jpg

    co delam blbe?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Tedka mi odmita brat nejaky tmavsi svitek jako 6x6 a proste mi cpe 6x4.5, v silverfastu je to uplne marny, kde to vubec nevypada jak by melo co se tyce barev (ano vim, vue scan)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam